Orbán a nép ellen kormányozna?

Széleskörű biztonsági intézkedések közepette érkezik csütörtökön hazánkba Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a Forbes magazin 2013-as felmérése szerint a világ legbefolyásosabb embere. Magyarország szempontjából különösen nagy jelentősége van annak, hogy az orosz elnök négy év alatt negyedik alkalommal látogat Magyarországra. Ezt több ellenzéki párt másként látja. Szél Bernadett, az LMP társelnöke mai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Orbán Viktor a nép ellen kormányoz, amikor egyre szorosabbra fonja a köteléket Budapest és Moszkva között. Hozzátette: sokba kerül az országnak a kormányfő "Putyin-függősége". Az Együtt pedig tüntetni akar a Kossuth Lajos tér és az Alkotmány utca sarkán még akkor is – Juhász Péter alelnök szerint –, ha vízágyúkkal próbálják megakadályozni ebben. Az orosz elnök magyarországi biztonságáért a Terrorelhárítási Központ a magyar felelős, s minden józan ember azért szurkol, hogy Putyin látogatása baj nélkül és minél eredményesebben menjen végbe.

Miért akar tüntetni az Együtt? Miért mondja Szél Bernadett, hogy Orbán a nép ellen kormányoz, mikor szorosabbra fonja a köteléket Moszkvával?

Az érvek között rendszeresen előjön, hogy Magyarország energetikai téren teljesen kiszolgáltatott az oroszoknak. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyebek mellett egy tévéinterjúban rámutatott (EchoTV, Mélymagyar, 2017. 01. 27), hogy energetikai téren az Európai Unióban rendre „átvágtak” minket. A horvátoknak európai uniós kötelezettség alapján évek óta meg kellett volna valósítani egy beruházást, melynek révén a Magyarország és Horvátország közötti gázvezetéken hazánkba is lehessen gázt szállítani. Csak reménykedni lehet, hogy az új kormány állja majd a szavát e téren.

Romániának szintén meg kellett volna építeni egy hasonló beruházást, hogy a két országot összekötő gázvezetéken a románok is tudjanak gázt szállítani nekünk. Abból se lett még semmi.

Említhető továbbá a Déli Áramlat vezeték megépítésének kudarca is, amit az oroszokkal, bolgárokkal, szerbekkel közösen akart volna a magyar kormány megvalósítani, ám ezt az Európai Unió „megfúrta”.

Egyetlen olyan főszereplő említhető energiabiztonság szavatolása tekintetében, amely minden szerződéses kötelezettségét teljesítette és biztosította Magyarország energiaellátását, ez pedig Oroszország.

Most pedig abban a kényelmes helyzetben vagyunk, hogy 2015-ben Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor meghosszabbította az akkor lejáró, húsz éves, előnytelen feltételekkel megkötött gázszállítási szerződést, így 2021-ig kedvező feltételekkel, megfelelő árral tudunk orosz gázhoz jutni.

A paksi atomerőmű bővítése kapcsán is megfogalmazódtak kritikák a magyar állásponttal kapcsolatban. Pedig egy szovjet technológiával készült atomerőművet nagyon is kockázatos egy másik állam technológiájával összeépíteni. Arról nem szólva, hogy egyik, a beruházás ellen szót emelő állam se kopogtatott Hegyeshalomnál, hogy hoznak állami hiteleket és megfinanszírozzák a paksi atomerőmű-bővítés megépítését.

S nem árt rögzíteni azt sem, hogy az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióinak feloldását sem azért szorgalmazza hazánk, mert azok eredménytelenek, mert a magyar kormány ellent akar mondani Brüsszelnek, Washingtonnak. Sokkal inkább azért, mert az elmúlt három évben a magyar gazdaság elvesztett 6,5 milliárd dollárnyi exportlehetőséget. Ez a hatalmas összeg 10-30 millió forintos tételekből állt össze, amelyek számos kis- és középvállalkozást sodortak nehéz helyzetbe.

Úgy fest, Szél Bernadett mindent másként csinálna. Juhász Péter pedig nem őt fütyülné ki, hanem az Orbán Viktorral Magyarországnak is előnyös megállapodásokat kötő Vlagyimir Putyint.

Még szerencse, hogy a kutyaugatás nem hallatszik az égig. Meg az is, hogy Magyarország biztonságát soha nem bízza a nép ilyen felelőtlen politikai kalandorokra, mint ők.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/33593/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?