Az ügyészség sikerrel fellebbezett vörösiszap-ügyben

Most a veszprémi bíróság egy másik első fokon eljáró tanácsa veselkedik neki a vörösiszap-ügynek, miután a másodfokon eljáró győri bíróság ma hatályon kívül helyezte a perben tavaly januárban hozott ítéletet, amely a Mal Zrt. összes megvádolt munkatársát felmentette valamennyi vádpont alól.

Az ügyész szabálysértésekre hivatkozva jelentett be fellebbezést, illetve azt állította, hogy az ítélet megalapozatlan. A vörösiszap katasztrófa tíz halálos áldozatot követelt, több mint kétszázan megsérültek az anyagi és természeti kár pedig hatalmas.

Mint az Index a mai tárgyalásról tudósítva megírta, a tavalyi ítélet szerint a 2010. október 4-i katasztrófa oka altalaj eredetű stabilitásvesztés volt. A tizedik (X.) számú kazetta léte a tervezéskor elkövetett hibák miatt a megépítésétől kezdve halálra volt ítélve. Az ítélet szerint nem a Mal Zrt. munkatársain múlott, hogy a lúgos vörösiszap elárasztotta a környéket. A bíróság azt állapította meg, hogy nekik nem volt reális lehetőségük a veszélyhelyzet felismerésére, továbbá a folyamatos hatósági ellenőrzések sem tárták fel a hiányosságokat.

Az ítélet nagy társadalmi felháborodást váltott ki. Tüntetést is szerveztek ellene Veszprémben. Darák Péter, a Kúria elnöke ezzel kapcsolatos nyilatkozatában egyebek mellett rámutatott: „Az ítélkezés külső befolyásolása veszélyezteti a jogállamiságot, a bíráknak szabadon és részrehajlásmentesen kell dönteniük, elszámoltatásuk folyamatban lévő ügyekben az alaptörvény szellemével ellentétes”. Szerinte a társadalomnak tudomásul kell vennie, hogy az eljáró bíró van birtokában a körültekintő döntéshez kellő ismereteknek. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel összefüggésben ugyanakkor leszögezte, a Kúria elnöke nem tilthatja meg, hogy az emberek megvitassák az ítéleteket.

A felmentett vádlottak igenis büntetőjogi felelősséggel tartoznak az üzemeltetési és belső ellenőrzési hiányosságokért, valamint a katasztrófa bekövetkezte utáni magatartásukért is, mert nem értesítették haladéktalanul a hatóságokat és az önkormányzatokat – hangsúlyozta a fellebbviteli főügyészség ügyésze a januári ítélethirdetés után. Akkor jelentették be, hogy az ügyészség minden jogi eszközzel élni fog az elkövetők felelősségre vonása érdekében. Az ügyészség szerint ugyanis az elsődleges felelősség az üzemeltetőt terheli. Utaltak rá, hogy tényleg voltak tervezési hiányosságok is, ám az ügyészség ezt személyre szabottan, kétséget kizáróan nem tudja bizonyítani, ezért nem volt emiatt vádemelés.

Nem kétséges, hogy a társadalom igazságérzete az ügyészség álláspontjához áll közelebb. Csak reménykedni lehet, hogy az új első fokú eljárás során a bíróság is megalapozottnak ítéli majd meg a vád álláspontját.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/33704/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?