Lelepleződött Lengyel László titkos szervezkedése

Botka László, MSZP-s miniszterelnök-jelölt színrelépésével Lengyel László, az ellenzék „királycsinálója” úgy érezte, hogy fel kell gyorsítania az összefogás folyamatát, amelynek fontos része Gyurcsány Ferenc mellőzésének megszervezése. Pártjára, a Demokratikus Koalícióra természetesen szükség van, hiszen a parlamentbe jutás küszöbét tartósan megugró párt szavazói nélkül még kilátástalanabb lenne az esetleg sikeressé válható ellenzéki összefogás. Lengyel László közgazdászt, akit Antall József anno egyszerűen a politológia Miki egereként minősített, mert a háta mögött akart politikát csinálni, most hasonló hibát ejtett. Ezúttal Gyurcsány tájékoztatása nélkül szervezte meg az MSZP, az Együtt, a Párbeszéd vezetőinek és a DK egyik képviselőjének, Niedermüller Péternek találkozóját, hogy a választásokra való közös készülődésen dolgozzanak. Ezért nevezte királycsinálónak Gyurcsány évértékelő beszédében Lengyel Lászlót.

Ami azt illeti, a jobb sorsra érdemes ellenzék voltaképpen egy egyenes embert is kitüntethetett volna bizalmával, ha már önerejéből még arra is képtelen, hogy bármiféle közreműködő nélkül megszervezze saját magát. Ha meg valakit megbíz, annak normális esetben olyan embernek kellene lennie, akinek van bátorsága ahhoz, hogy elsőként leül Gyurcsány Ferenccel és keresetlen egyszerűséggel elmondja neki: rá nem, de a DK szavazóira igenis nagy szükség van. Minden normális ember ezzel kezdené, hiszen nyilvánvaló, hogy konspiratív módszerével csak addig lehet jutni, mit ameddig most. Semeddig. Az ugyanis kevés, amivel Lengyel mosakszik, hogy „Úton útfélen hangoztatom már rég óta, hogy Gyurcsány Ferenc politikailag alkalmatlan a vezetésre. Amikor Niedermüller Péterrel leültem, akkor ezt már lehetett rólam tudni.” Niedermüller pedig ez esetben – balliberális politikustól szokatlan módon – korrektül járt el. Engedélyt kért Gyurcsánytól a megbeszélésen való részvételre, majd a hallottakról tájékoztatta a párt elnökségét. Gyurcsány szerint – évértékelőjét hallva – sokan nem fogadták kitörő örömmel a titkos konspiráció hírét. Volt, aki sms-ben írta meg Gyurcsánynak, hogy szégyelli magát, mások azt javasolták, kezdjék újra a tárgyalásokat.

„Lassan egy évtizede büntetni kívánnak politikai ellenfeleim és némelyek a demokraták közül is. Börtönbe zárni vagy egyszerűen csak kizárni a politikából. Ha érdemeltem is büntetést, bár – szerintem nem – akkor kitöltöttem, letöltöttem. Nem tartozom vádlóimnak, csak magamnak. Ellenfeleimnek azt üzenem: nem érdekelnek. Itt vagyok és maradok, teszem a dolgom, vezetem a pártomat és sikeres pártot csinálok belőle. Magyarország egyik vezetője voltam, vagyok és maradok.” – mondta a pártelnök évértékelőjében a cselszövőknek üzenve.

Gyurcsánynak tehát nagyon is van kedve újrakezdeni a tárgyalásokat, sőt! Az sem lenne ellenére, ha visszaszerezhetné magának az MSZP-t, ezzel az ellenzékben betöltött vezető szerepet. Ezért küzd foggal-körömmel, ezért fújt bele az évértékelőjében a nullás lisztbe, hogy a nyilvánosság előtt is bizonyítsa megkerülhetetlenségét.

Nem tudni, Lengyel beszélt-e már Lendvai Ildikóval vagy Molnár Zsolttal Gyurcsányról, akik szerint megkerülhetetlen a DK, még ha az elnöke megosztó személyiség is, de a párt szavazói nélkül nincs esély az egyéni választókerületekben győzelemre. Kovács Lászlóval könnyen szót értett volna, aki nem szeretné látni Gyurcsányt a tárgyalóasztalnál, mert ugyanannyi választót hozna, mint amennyit elvinne.

A kép tehát egyáltalán nem bíztató a baloldalon. Úgy fest, hogy a pártok egy évvel a választások előtt sincsenek közelebb az összefogás kivitelezéséhez, mint voltak a 2014-es választások előtt. Botka László feltételeit a legtöbben racionálisnak tartják, ám a legkényelmetlenebb részét, Gyurcsány kihagyását – miközben a DK elkötelezett a baloldali együttműködésben – vegyes érzelmekkel fogadják. Ha viszont a demokratikus baloldalon nem lesz összefogás és nem nyernek meg a 106 egyéni körzetből legkevesebb 15-öt, akkor ­– Debreczeni József DK elnökségi tag szerint – 2018-ban újra kétharmada lesz a Fidesznek. Végül is ez Gyurcsány legütősebb fegyvere.

Valószínű, hogy 14 körzetet a választók többsége már most szívesen megszavazna nekik. Sőt azt sem bánná, ha a titkos tárgyalások Mekk mestere – jellemtelensége ellenére – tovább folytatná áldásos tevékenységét. Megszokta már, hogy a ballibeknek nincs egy igaz szava se. Az egymás lejáratásáról szóló szánalmas bolhacirkusz ugyanis nagyon szórakoztató tud lenni. Főleg, ha a műsorban ilyen szöveget mond a bohócplakát főszereplője: Magyarország egyik vezetője vagyok és maradok!

Kár, hogy az ország ezúttal sem profitál az ellenzékből egy kicsit se.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/33726/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Dr. Horváth László 2017-02-07 18:03:36
Hogy ki nem sz....ja le!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?