Demetert fojtogathatta a választók elárulása

Demeter Márta naivan kicsi fogaskerék szeretne lenni egy nagy kormányváltó folyamatban

Azokkal akar együttműködni Demeter Márta, az MSZP parlamenti frakciójából és pártjából a minap kilépett, függetlenné vált országgyűlési képviselő, akik ténylegesen kormányváltást akarnak. Ezt az ATV-ben nyilatkozta tegnap a magát váratlan fordulatra elszánó politikus. Nem mondott most se többet, mint a távozását bejelentő levelében, amelyet nem a nyilvánosságnak szánt, azt valaki kiszivárogtatta.

MSZP-s képviselőtől ritka ez a karakán kiállás, ami azért nem kismértékű naivitást is feltételez.

Demeter tévés nyilatkozatában is azt erősítette meg, hogy hátrahagyott frakciójában nem mindenki akar kormányváltást. Többen inkább arra utaznak, hogy jól pozícionálva magukat az elnökségnél befutó helyet kaphassanak a 2018-as választásokon, ami további négy év gondtalan egzisztenciához juttatná őket. Erre talán még esélye is lett volna a képviselőnek, aki ugyan negyedik legaktívabb tagja volt a frakciónak, de nyáron kiszorult az elnökségből, s kevés reménye lett volna megméretnie magát egyéni képviselőjelöltként is akár Kőbányán, ahol az MSZP helyi elnöke – volt. Párton belül némelyek sértettségről is beszélnek (ki)lépésével kapcsolatban, szavaiból azonban ez nem érződik.

Naivitás azonban annál inkább. Demeter ugyanis azzal áltatja magát, hogy óriási társadalmi elégedetlenség van a kormánnyal szemben Magyarországon. Több olyan kutatásra is hivatkozik, amelyek szerint az elégedetlenség mértéke a 60-70 százalékot is eléri. Ennek dacára csodálkozik azon, ha megkérdezik az embereket, melyik pártra szavazna mint kormányváltó erőre, akkor ez a felmérési eredmény nem köszön vissza. Ami nem is csoda, hiszen a nyilvános közvéleménykutatások egyike sem tükrözi azt a társadalmi elégedetlenséget, amelyről a nyilván a párton belüli, nem nyilvános kutatások tanúskodnak. De az is lehet, hogy ezekkel a nyilvánvalóan téves adatokkal a szocialisták csak magukat akarják biztatni, hogy jó úton járnak a választási előkészületekben. A tagság félrevezetése szükségszerűen a jelenlegi vezetés érdeke, amely Demeter szerint alibizik, s biztos listás helyeket igyekszik megszerezni magának. Ezt ugyan a képviselő nem mondja ki, de a frakcióból és a pártból való kilépése egyértelműen erre utal. Sőt, szerinte az MSZP, s a többi ellenzéki formáció sem elég hiteles, az emberek – mint vallja – elfordultak a pártoktól.

Valójában nem minden párttól, hiszen a kormánykoalíciónak most is akkora az előnye, hogy könnyen kétharmadot érhetnének el, ha vasárnap lennének a választások. Látnivaló, hogy a társadalom a választókat ciklusok óta megszólítani képtelen balliberális pártokat nem részesíti olyan figyelemben, amilyet Demeter remélne.

Függetlenként ő egy olyan politikai közösséget keres, amelyben kicsi fogaskerék lehetne a nagy kormányváltó folyamatban.

Olyat keres, amilyen nincs. És a klasszikus plurális demokráciában nem is lesz.

Harangozó Tamás MSZP frakcióvezető sem állítja, hogy nem lát a pártban túlélésre játszókat. Csak éppen ő nem lép ki, nem hagy ott csapot-papot, hanem azt mondja, hogy harcolni kell azért, hogy a kormányváltást akarók kerüljenek többségbe. Szerinte Botka László miniszterelnök-jelöltté választásában is ez történt. Ezt Demeter sem vonja szóban kétségbe, de kilépése mégis erre enged következtetni.

Az lehet Demeter Márta tragédiája, hogy az általa kedvelt párt nem az, aminek gondolta. Nem az, amely hiteles üzenetekkel tudja magához vonzani a választókat. Azért, mert nincs neki. Azért, mert az MSZP és a belőle kivált többi kis, szadeszes érzelmekkel átitatott ellenzéki formáció soha nem volt plebejus, mindig a nagytőkéhez, a globális érdekekhez volt bekötve. S a rendszerváltozás utáni évtizedekben is a kádári nosztalgia tartotta őket életben, nem pedig az a nemzeti baloldali politika, amelynek valóban fontos lenne az ember. Demetert fojtogatta a választók elárulása.

A képviselő nem megy a Jobbikba, a DK-ba, s a kormánykoalícióval sem hajlandó semmiféle háttéralkura saját pecsenyéje sütögetése érdekében. Olyan tisztességes kis fogaskerekeket keres, amilyen ő maga, legalábbis amilyennek mutatja magát. Kérdés, hogy talál-e? Az elmúlt huszonhét évben legfeljebb Szili Katalin volt hozzá fogható, de az erőpolitikához szokott nagytőkekedvelő pártját ő sem tudta megreformálni.

Sajnálom Demeter Mártát, mert naiv, mert sokévi politizálás után is azt gondolja, hogy a sikerhez elég a karakán kiállás, a felkészültség és a tisztesség.

Van, ahol igen, de az nem az MSZP és vidéke.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/33795/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?