Demszky pofátlan marad csak vagy elítélt is lesz?

Demszky anno a 4-es metró készülő alagútjában büszkélkedik azzal, amihez most állítólag semmi köze

Furcsa módon nem ment el Demszky Gábor az Országgyűlés gazdasági bizottságának mai ülésére, ahol a képviselők a 4-es metró beruházásáról, illetve az OLAF jelentésről is tárgyaltak. Azért furcsa a dolog, mert a korrupciós jelentéssel összefüggésben megbízott „sztárügyvéd”, Magyar György azonnal sietett a nyilvánossággal közölni, hogy Demszkyt semminemű felelősség nem terheli sem jogi, sem politikai tekintetben. Ezért állhat bambán az olvasó a távolmaradásról szóló hír kapcsán. Valóban nem túlzottan érthető, ha őt semmiféle felelősség nem terheli, akkor mi tartotta távol a gazdasági bizottság ülésétől? Miért nem lehetett ott is elmondani ugyanezt? A bizottság jeles tagjai 2010 előtt valószínűleg azonnal tudomásul vették volna a fényes tekintetű Demszky Gábor kétségbevonhatatlan kijelentését, némán tisztelegtek volna neki, s jó egészséget, sok sikert kívánva engedték volna útjára.

Csakhogy most már egy ideje nem az ővéi töltik föl a parlamenti patkó döntő részét, s az a bizonyos pc üzemmód már nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unióban, sőt a tengeren túlon is mindinkább kezdi elveszíteni erejét, a valósággal köszönő viszonyban sem lévő hazug látszat fenntartásának képességét. Talán ez villanhatott át az agyán Demszkymek, amikor úgy döntött, hogy távol marad az ülésről. Eszébe juthatott – bár néha az az ember érzése, hogy nincs hova, mert elment neki – hátha nem elégszik meg a bizottság azzal a marhasággal, ha a milliárdok hollétét firtató kérdésekre ezúttal is a dugódíjról halandzsázik vagy a felszíni közlekedés problematikájáról hadovál, netán a 4-es metró második szakaszáról kezdi a meséjét. Arra is gondolhatott, hogy amikor a bizottság tagjai fölteszik a kérdéseket, akkor mégsem lehet azzal tromfolni, hogy Magyar György ügyvéd úr már közölte, hogy az egész metróberuházáshoz semmi köze, így ő sem mondhat semmi mást.

Ugyanakkor mégiscsak lehet abban valami, hogy Demszkynél elmentek otthonról. Mintha még mindig abban a hiszemben élne, hogy ő osztja a lapokat, hogy ő fújja a passzátszelet, ő határozza meg, hogy mikor, kivel és miről hajlandó tárgyalni. A Klubrádiónak azt nyilatkozta ugyanis, hogy nem megy el ugyan a mai gazdasági bizottsági ülésre, de Orbán Viktorral szívesen tárgyal – na nem az OLAF jelentésről – annak csupán a hátteréről. Emlékezetes, Odona Hiroo, a híres japán katona a Fülöp-szigeteken harminc éven át nem tudta, hogy vége a második világháborúnak, így addig harcolt, amíg az utolsó bajtársa meg nem halt. Demszky persze jól tudja, hogy „vége a háborúnak”, csak azt képzeli, annak ellenére is a győztesek közé tartozik, hogy hét éve már megköszönték neki a városvezetést, csapatának pedig a közéletben való részvételt.

Harag és elfogultság nélkül kijelenthető, hogy Demszky Gábor végtelenül pofátlan ember. Ahogy Medgyessy Péter volt miniszterelnökről is, aki nevesítetten szerepel az OLAF jelentés címlapján. Meg is ígérte, hogy ott lesz a gazdasági bizottság ülésén, aztán hogy-hogy nem, hirtelen mégis – valószínűleg halaszthatatlan magánügyben - külföldre kellett utaznia.

Sajnos, a pofátlannál erősebb szavakat nem lehet használni, mert a büntető eljárás jelenlegi szakaszában semmi egyébnek nincs alapja.

Valakik persze meghozták a döntéseket a 4-es metró megépítéséről, ahogy az ezzel kapcsolatos szerződéseket is aláírták. Hogy kik? Egyszer majd válaszolni kell ezekre a konkrét kérdésekre. Hogy aztán a végén kiderül-e fehéren feketén, hogy éppen annak az embernek nincs benne se jogi, se politikai felelőssége, akinek az egész beruházás a szíve csücske volt, aki regnálása idején a legjobban ezt szerette volna megvalósítani, ezt nem tudni.

A vörösiszap-tragédia elsőfokú ítélete vagy a tévészékház 2006-os ostroma miatt megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperében hozott elsőfokú ítélet gyalázatos megváltoztatása alapján nincs az embereknek bizodalma abban, hogy az igazságszolgáltatás ezúttal majd jobban teszi a dolgát. Mindezek alapján a közvélemény jó része talán joggal gondolja úgy, hogy ezt a balhét Demszky és a többi főkolompos is simán megússza.

Szomorú lenne, ha így lenne. Ha most nem lehet a liberalizmus eresztékeit egyszer s mindenkorra elvágni, akkor soha.

Nem kéne elszalasztani ezt a történelmi lehetőséget.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/33919/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?