Hihetünk-e a notórius hazudozóknak?

Tovább folytatódik a kötélhúzás az MSZP és DK között arról, hogyan működjön együtt a két párt a 2018-as választásokhoz közeledve a kormány leváltásában – derült ki Botka Lászlónak, az MSZP (fél)hivatalos miniszterelnök-jelöltjének szombati programbeszédéből. Félhivatalos, mert hivatalossá csak a párt kongresszusa léptetheti elő, ami Botka szerint csupán technikai kérdés, a kongresszust „két hét alatt össze lehet hívni”.

Bár a hallgatóság nagy tapssal fogadta, amikor Botka – Gyurcsány nevének említése nélkül – keményen bírálta a volt miniszterelnököt, ettől ugyanis még egyáltalán nem biztos, hogy a két ember megtalálja a közös a nevezőt az együttműködésre. „Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak és érdemes visszavonulót fújnia” – szúrta oda Gyurcsánynak Botka. Hozzátette: „Akik tehertételt jelentenek, eljátszották esélyüket és a szavazók bizalmát, vonuljanak vissza.” A szegedi polgármester jelezte, majd most fog kiderülni, ki az igazi demokrata. Kijelentette, tovább bírálva Gyurcsányt, hogy a legnagyobb baj az, hogy egyesek nem látják be, hogy hibáztak. Nyomatékosította, hogy „a jobboldali populizmus részben a gyenge és tehetségtelen baloldali kormányzás terméke. Csak az állhat ki a választók elé 2018-ban, aki levonta ezt a következtetést az elmúlt több, mint 2,5 évtized, legfőképpen pedig a 2002 és 2010 közötti baloldali-liberális kormányzás balfogásaiból.

A Demokratikus Koalíció elnöke eközben javában készül saját vezető szerepére a baloldalon. Nyilván nem véletlenül éppen Botka beszéde napján jelentették be, hogy Gyurcsányt újraválasztották pártelnöki tisztében. Ráadásul úgy, hogy nem a szűkebb pártvezetés, hanem valamennyi párttag voksolhatott rá. Így a három hét alatt lebonyolított választás 98 százalékos eredménye óriási legitimációt adott Gyurcsánynak a következő két évre. A választási kampányt 2018-ban mindenképpen ő vezeti. Egyáltalán nincs szó tehát arról, hogy Botka javaslatának megfelelően visszavonulót fújna. Két hete elmondott évértékelőjében éppen az ellenkezőjéről beszélt. „Legyen világos, ha érdemeltem is büntetést – bár szerintem nem –, akkor kitöltöttem. Ellenfeleimnek üzenem, hogy nem érdekelnek, itt vagyok és maradok. (…) Mi távol vagyunk a cselszövéstől, titkos alkuktól. Nem így politizálunk. Ha így viselkedtek, előbb tesszük nélkületek rendbe az országot, mint ti nélkülünk."

Érdekes lesz, mit hoz a jövő a két ember párharcában. Jelen állás szerint Botka ragaszkodik ahhoz, hogy Gyurcsány nélkül készüljön el az ellenzék közös listája, ahogy ahhoz is, hogy az egyéni választókerületekben is a legtöbb szavazatot behozni képes jelölt legyen a képviselőjelölt.

Ami közös bennük csak az, hogy mindketten kizárták a Jobbikkal való együttműködést.

Miután baloldali-liberális politikusokról van szó, egyáltalán nem biztos, hogy hinni lehet a szavuknak. Közel sem biztos, hogy amit ma mondanak, az holnap igaz. Még akkor sem, ha Botka Bocsánatot kért a választóktól a hazugságokért.

Emlékezhetünk, 1994-ben senki nem kényszerítette Horn Gyulát, hogy az SZDSZ-szel alakítson koalíciós kormány, hiszen 54,1 százalékos győzelme megteremtette az egypárti kormányzás lehetőségét. Az SZDSZ azt szögezte le, hogy nem kötnek koalíciót a Horn vezette szocialistákkal. Aztán mi lett a vége? Koalíció, természetesen. Napjainkban a DK testesíti meg leginkább az egykori SZDSZ-t, s könnyen lehet, hogy Gyurcsány erőszakossága révén az MSZP beadja a derekát. A DK elnöke szombaton azt üzente Botka beszédére reagálva: „A választók eldöntik, hogy kinek van helye a demokratikus magyar közéletben. Én választóként Botkának is helyet adnék”. Azt már csak hozzágondolhatjuk, hogy nyilván ő is hasonlót vár el Botkától.

Könnyen lehet, hogy ez a látványos szembenállás, Gyurcsány és Botka kötélhúzása színjáték csupán. A győzelem a fontos, nem az, ki a vezér. A DK szavazóira ezért mindenképpen szüksége van a baloldalnak, tegyük hozzá, a Jobbikéra is, hiába zárták ki mindketten a rasszista pártként induló alakulattal való együttműködés lehetőségét. Adott szavuk nem feltétlenül jelent sokat, nem először verték már át a választóikat.

A notórius hazudozók már csak ilyenek. 

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/34014/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?