Majtényi erőszakkal tarkított kiscsoportos előadása

A Majtényi vezette intézet az elmúlt hét évben 145 millió forintot kapott Sorostól

Nem örülök annak, hogy verekedésbe torkollott Majtényi László köztársaságielnök-jelölt jogállamról tartott tegnap esti előadása az ELTE-n.

Az Origo tudósítása szerint egy férfi számon kérte a Soros Alapítvány által létrehozott Eötvös Károly Intézet elnökét, hogy miért jelölteti magát államfőnek, miközben szakértőként azt hangoztatja, hogy Magyarország alaptörvényével legitimációs problémák vannak. Majtényi megpróbálta elvenni a kérdés élét, mire a férfi „hazugnak és hazaárulónak” nevezte. Erre két nagydarab férfi felszólította, hogy távozzon, ő azonban jogaira hivatkozva tovább vitatkozott – volna. A két férfi azonban odalépett a rendbontóhoz, megragadták, szakszerűen hátracsavarták a kezét, s a fejét lenyomva kivonszolták a teremből.

Majtényi a hírek szerint nem reagált a történtekre. Mindössze annyit jegyzett meg, hogy a kidobott férfival már korábban is volt szóbeli konfliktusa.

Őszintén szólva – ha módszereiért nem is – kitartásáért mindenképpen tiszteletet érdemel a teremből erőszakkal kivezetett férfi, akiben nyilván régóta ágálhatott az igazságérzet. Miután korábban is szóbeli konfliktusba került már Majtényival, most is joggal számíthatott arra, hogy a köztársaságielnök-jelölt önellentmondásba keveredik. Ezért aztán bizonyára ezúttal is rá akart pirítani a kétkulacsos jelöltre.

Ha ugyanis a jogásznak valóban legitimációs kifogásai vannak az alaptörvénnyel kapcsolatban, akkor annak megfelelő szakmai fórumokon lehet hangot adni. Ettől azonban még az Alaptörvény teljesen legitim, 262-en szavaztak rá igennel, 44-en nemmel, egy képviselő pedig tartózkodott. Az igenek számát gyarapította Pősze Lajos független képviselő is, s a kifogások megválaszolása után az Európai Bizottság is fejet hajtott a dokumentum fölött.

Ha azonban Majtényinak másfajta legitimációs bajai vannak az alaptörvénnyel, tehát például másfajta szellemiségű alapjogszabályt képzelt el, akkor az már alapvetően a demokráciával összefüggő kérdés. Ez esetben ugyanis csatlakozik ahhoz a 44 (egyébként jobbikos és két független) képviselőhöz, akik ilyen-olyan okok miatt nemmel szavaztak rá. Az Alaptörvény ugyanis csak a megfelelő számú többség akaratából születhet meg, ahogy az összes többi jogszabály is. Ez lehet, hogy nem tetszik Majtényinak, de a jogállam, amiről ő előadást tart, így működik. „Sajnos” többséghez kötött.

A többség hiánya bizonyára más oldalról is zavarja, hiszen akinek országos léptékű előadására mindössze harmincan kíváncsiak, az nem csoda, ha frusztrált. Még ha látszólag – nem reagálva a ’hazaárulózásra’ – nem is vesz róla tudomást. Az általános tapasztalat ugyanis az, ha valakit hazugnak, hazaárulónak neveznek, főleg ha alaptalanul, akkor minimum kikéri magának, s nem megy tovább az előadásban úgy, mintha mise történt volna. Persze egészen más káposzta, ha van valami az indulatos megjegyzésekben…

Az ugyanis nem várható el a hallgatóságtól, hogy kritika nélkül mindent benyeljen, amit az előadó mond. S ha Majtényi valóban komolyan gondolja saját álláspontját a legitimációval kapcsolatban, akkor valóban nem kell elvállalni a köztársaságielnök-jelöltséget.

Az emberek általában nem szoktak szembe menni önmagukkal, hacsak nem kötődnek született liberálisként például Soros Györgyhöz, s nem gondolják azt, hogy nekik mindent szabad. Nem gondolják azt, hogy őket senki nem vonhatja felelősségre. Vagy ha mégis, akkor jön két markos ember és teszi a dolgát.

Épp tegnap közöltünk írást arról, hogy a Majtényi vezette intézet az elmúlt hét évben 145 millió forintot kapott Sorostól. Az alapítói szándék nem volt más, mint hogy a hagyományostól eltérő, újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására. Érthető, ha Majtényi ehhez nem találja megfelelőnek az Alaptörvényt, ám ennek megváltoztatásához nem jogászkodásra, az állampolgárok tudatos félrevezetésére, kormány elleni lázítására van szükség, hanem olyan politikára, amely mögé odaáll a magyarok többsége és leváltja Orbán Viktort.

Ez azonban a jelek szerint nem megy. Legalábbis demokratikus úton nagyon nem. Még akkor sem, ha tízszer annyit fizet érte Soros Majtényinek és ellenzéki csapatának, a Soros kommandónak.

De legalább látjuk, miért képviselik a köztársaságielnök-jelölt mögött hang nélkül felsorakozó ellenzéki pártok következetesen azt az álláspontot, ami rossz Magyarországnak. Miért vannak a migránsok pártján, miért a rezsicsökkentés megvédése ellen, miért nem támogatják Brüsszelben, hogy megmaradjon nemzeti hatáskörben az adómegállapítás joga vagy a munkahelyteremtési támogatás megtartásának lehetősége. Hogy a civil szervezetek gazdálkodásának átláthatóságáról ne is beszéljünk. Van-e bennük külföldről származó pénz? Titokban akarják tartani, hogy az egész ellenzéki vircsaft mögött lényegében Soros akarata és pénze áll a megannyi civilnek hazudott szervezettel együtt. Mert sosem az emberek, mindig a nagytőke érdekeit támogatják, ami – Sorossal az élen – tönkreteszi az országot a vérszívó liberális hatalom restaurációja, végső soron az értelmetlen profitkoncentráció érdekében.

Az átláthatóság azonban közérdek, minden magyarnak joga van hozzá.

Például azért, hogy tisztán lássa, miért vállalja el Majtényi a köztársaságielnök-jelöltséget, miközben legitimációs gondjai vannak az alaptörvénnyel…

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/35388/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?