Simicska Indexe szellentett egy nagyot

Ha a nap folyamán valami irdatlan büdöset éreztek, akkor ne gyanakodjanak a mellettük állóra, se arra a copfos, ápolatlan úriemberre, aki diszkréten kislisszolt a szobából. Az orbitális galambot a szkatológia emeritusa, az Index eresztette ki magából, midőn megírta, hogy a 200 milliárd forintért felépülő Puskás Ferenc-stadion árát mi minden másra, társadalmilag mennyivel hasznosabb feladat megoldására vagy kezelésére lehetne költeni, mint egy új látványsport-létesítmény emelésére.

Legszebb az egészben, hogy a galamb feje még meg se látta a napvilágot, amikor már minden penetránsan büdös volt az Index környezetében. A stadion ára ugyanis nem 200 milliárd forint lesz, hanem 190 milliárd. Ez az adat gyakran reflektorfénybe került az elmúlt napokban, ezért különösen ciki pontatlanul dolgozni vele. Véletlenről, elírásról nyilvánvalóan nem lehet szó. Nagyságrendben kis különbségnek látszik a 10 milliárd forint, de ha már valaki nekiáll egy méretes cikknek, akkor elvárható lenne, hogy legalább a kiindulópont legyen pontos. De nem az!

A cikknek bizonyára azért kellett hosszúra nyúlnia, hogy minél több társadalmi csoportot föl lehessen idegesíteni azzal, miért nem ők kapták a 190 milliárdot, miért arra a „rohadt” stadionra kell ezt a pénzt kiszórni.

Aperitifnek előjött természetesen a Duna Aréna, amely szerintük sokkal többe került, mint a tervezett bruttó 48 milliárd forint. Ezt a szintet nem érte el ugyan a létesítmény ára, tehát az eredeti kereten belül maradt a kivitelezés, de ez nem nagyon érdekelte a portált. Ha az egyik adat sántít, akkor miért ne lehetne a másiknál is lódítani. Lehet, sőt! Simicskáéknál ez a jelek szerint prémiumfeladat.

Meggyomrozták az önkormányzatok, a köznevelés képviselőit, hiszen ők is kevesebbet kapnak a működtetésre, mint a Puskás stadion ára, ahogy a rendőrség, a gyógyítás-megelőzés intézményeinek bérköltsége, sőt a vidékfejlesztésre szánt összeg is e körül mozog 2017-ben. Ha ezek után a rendőrök nem dőltek a kardjukba, akkor gyerünk, neki az orvosoknak! Hadd vágjanak ők eret magukon. Kifejszámolták, hogy a Puskás stadion nélkül az állami intézményekben dolgozó orvosok (16 ezer) húsz éven át ötvenezer forinttal kereshetnének többet, de ha az összes (99 ezer) egészségügyi dolgozónak akarnának béremelést adni, akkor az is plusz harminc ezer forint körül kóstálna hat évig.

S hogy a fővárosi polgárok még idegesebbek legyenek, az Index büdösítése azt is közli, hogy szerintük három szuperkórház is kijönne a stadion árából. Futná továbbá a hármas metró felújítására is, ha a drága ajánlatot valósítaná meg Budapest, amiről persze szó sem volt.

De hogy a vidékiek is kellően föl legyenek dúlva, behozták, hogy az M85-M86-os fizetős gyorsforgalmi út költsége Győr és Szombathely között éppúgy kijönne a pénzből, mint a dél-balatoni vasút felújításának ára.

Odabiggyesztik továbbá, hogy Orbán Viktor országjárása során két és fél stadionnyi pénzt ajánlott fel 19 vidéki nagyvárosnak. Kaphattatok volna többet is! – szól az üzenet. Hadd lehessen keserűvé tenni az emberek szája ízét azzal a térségekben soha nem látott mértékű 426 milliárd forinttal, amely belátható időn belül hihetetlen nagy fejlődést tesz lehetővé szerte az országban.

S hogy a kisgyermekes szülők se maradjanak ki a felheccelésből, természetesen a kormány családpolitikai zászlóshajójára, a csok-ra is sokkal több pénz maradt volna, ahogy az óvodák, iskolák csinosítására is stadion nélkül.

Jobb helye lett volna a pénznek szerintük a kapacitáshiánnyal küzdő bölcsődék fejlesztésében és a felsőoktatásban is. Itt az Index végre eljutott addig, amikor nagy boldogan megsimogathatta Soros György fejét. Szerényen messze legjobb magyarországi egyetemként emlegetve intézményét, a Közép-európai Egyetemet, s amelynek vagyona alig több, mint 200 milliárd.

Simicska emberei azt az érzetet igyekeztek kelteni az olvasókban, mintha az új stadion ára az összes felsorolt területre egyaránt gyógyírt jelentett volna. Sötét próbálkozás, gazdáihoz illő. Ekkor azonban különösen büdöset lehetett érezni a levegőben. Az aljasságot látva a kínok közt, de érezhetően épségben világra jött galamb is fejvesztve repült tova.

Az 1953-ban átadott Népstadion hét-nyolc éve életveszélyessé vált. Megrogyott Rákosi Mátyás dísztribünje is, amely a maga idejében derekasan dacolt a kommunisták hazugságaival. A liberális időket azonban már neki sem volt ereje túlélni. A magyar sport fellegvára az ország legnagyobb szégyenére éveken át az enyészeté volt. Ám hamarosan olyan világszínvonalú sportpalota lesz belőle, mint az úszók Duna Arénája, ahova a világ legjobb csapatai is örömmel jönnek játszani. Három év múlva EB-meccseket rendezhet Magyarország. Olyan nagyszerű közösségi érzések színtere lesz a Puskás stadion, amelyeket pénzben nem lehet kifejezni. S amelyektől a nemzeti összetartozás mindennél erősebb fénye ott fog ragyogni a magyarok szemében.

Hiába próbálják vissza-visszatérően, aljas eszközökkel megfúrni az örömüket.

Nem fog sikerülni!

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/35918/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Tibor 2017-03-11 11:37:47
Arról kéne Simicskáéknak beszélnie, miért nem volt pénz akkor amikor a komcsik voltak kormányon ilyen nagyszerü és szükséges beruházásokra, az egészségügy fejlesztésére stb. Na ná! Mert ellopták!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?