Ki fog hinni a „Mekk mestereknek”?

Pukli István és Gémesi Gyürgy

Pukli még titkolózik, Gémesi már legalább a párt nevét és célkitűzéseit nyilvánosságra hozta március 15-én. A bő egy év múlva esedékes választások trónkövetelőinek csapata tehát egyre sűrűsödik.

Pukli István, a Tanítanék Mozgalom egykori kockásingese markánsan polgári pártot akar létrehozni. Olyan álmot beteljesíteni, ahogy a HírTvben elmondta, amilyet a Fidesz tűzött ki magának 1998-ban. Alapja a tudás és a teljesítmény. Legfőbb célja a Fidesz legyőzése. Ehhez most gyártják a szakpolitikai alapvetéseket.

Pukli ebben a munkában az oktatással foglalkozik. Olyan oktatáspolitikát akar megvalósítani, amely alapvetően különbözik a Fideszétől, ellenkező esetben miért is akarná fejszéjét ilyen nagy fába vágni. Oktatáspolitikai sikerének nyilván nem mindenki szurkol. Már csak azért sem, mert idő kell ahhoz, amíg a közoktatás megszabadul a pártállami világ máig nyúló, káros örökségétől, amit még tetéztek a Magyar Bálint-féle szélsőségesen liberális oktatáspolitika gyerek- és családellenes „betegségei”. Az oktatás érzékelhető reformálásához évtizedek kellenek. Az ügy helyes irányba állítása megkezdődött, bár Pukliék tavaly nagy buzgalommal igyekeztek megakadályozni a folyamatot. Ami nem lehet véletlen, hiszen a polgári kormány törekvéseit olyan kockás inget viselő pedagógusok, civil aktivisták – például Koncz Zsuzsa vagy Bródy János – támogatták leginkább, akik korábban zömmel a „vörösingesek” táborába tartoztak s tartoznak ma is. Nem volt ez másképp Pukli István esetében se. Nagypapája a rossz emlékű Államvédelmi Hatóságnak dolgozott, ő maga az akkor már MSZP-ként működő szervezetben kezdte szárnybontogatását. Amikor a Fidesz 1998-ban megnyerte a választásokat s hozzákezdett a Pukli által most követendőnek tartott nagy polgári álom megvalósításához, akkor napjaink pártalapítója éppen szocialista képviselőjelöltként akart bejutni a parlamentbe, ami nem sikerült.

Van tehát alap azt feltételezni, ha a véletlenek folytán Pukli kezébe kerülne a kormányrúd, a tudás és a teljesítmény nála azt jelentené, hogy gőzerővel nekilásson a Fidesz-bevezette reformok lerombolásához. Pukli úgy tesz, mintha leendő pártja konzervatív-polgári értékeket vallana, hogy elsősorban a Fideszből kiábrándult választók közül tudjon szavazókat halászni. Közreműködésével valószínűleg hamar kikerülne a tananyagból az erkölcstan oktatása vagy a mindennapi testnevelés. Teret engedve azon liberálbolsi célkitűzéseknek, hogy a gyerek minél messzebb kerüljön a családjától. El lehessen titkolni a szülők elő még azt is, ha esetleg a gyerek a kábítószerrel került kapcsolatba. Hadd menjen a boltja a bátyjához hasonló dílereknek, akit kábítószer csempészet miatt ítéltek el.

A Gémesi György-féle Új Kezdet nevű párt célkitűzésinek alapját jelentő 12 pontjában - véletlenül szintén a HírTvben - felsorolja mindazt, ami jól működik ma Magyarországon. Méghozzá a gyakorlatban sok éven keresztül kipróbált, összeszokott csapat dolgozik a megvalósításán. A legtöbb laikus számára egyáltalán nem kellenek új arcok a demokratikus értékek képviselete, a jogállami normák érvényesítésének elősegítése, a magyar állampolgárok jólétének növelése, a gazdaság fenntartható fejlődésének a biztosítása, a magyar nemzet összetartozásának erősítése érdekében. Hiszen a nevükben is újak és kezdők miért tudnák jobban teljesíteni, mint a gyakorlott, jól felkészült kormányzati szakemberek?

Valójában Gémesi György is ott lehetne ebben a csapatban, ha az MDF-ből annak idején ő is belép a nemzeti-konzervatív értékeket képviselő Fideszbe, mint tette Lezsák Sándor, Salamon László, Hende Csaba, Demeter Ervin vagy éppen Balsai István s nem várja meg, amíg a rendszerváltó pártot szégyenszemre durván balra vivő Dávid Ibolya megalázó módon kiseprűzi onnan. Gödöllői polgármesterként a rendszerváltozás óta mindig újraválasztott Gémesi az országos politikában soha nem volt olyan sikeres, mint helyben. Bár célkitűzése most is nemes, betemetni az árkokat, megszüntetni a háborúskodást a bal- és jobboldali választók között, de egyelőre teljességgel reménytelen. Ezt a józan és logikus törekvést sajnos ma még az élet nem igazolja vissza. Sokan még ma is rosszallóan néznek korábbi barátjukra, rokonukra, ha kiderül, hogy nem azonos oldalon állnak. Nagyon is jó lenne, ha végbe menne a társadalomban lezajló közeledési folyamat, amely felszámolná a sokszor hihetetlen erősségű gyűlölködést pusztán azért, mert valakinek más a véleménye, világnézete.

Azok esetében persze érthető, akik évtizedeken át hozzászoktak ahhoz, hogy lényegében munka nélkül komoly jövedelemre tegyenek szert, s most ez a jólét megszűnt. Ez azonban csak a társadalom szűk rétegére igaz. A döntő többségnek ma is – pártállástól függetlenül – egyeznek az érdekei. Biztonság, jólét, szabadság, boldogulás, perspektíva. Az Új Kezdet is ezt szeretné elérni megtűzdelve a mélyreható vagyonosodási vizsgálattal, amit a valóságban soha nem tudna elérni. Ahogy azt se hiszi el neki a választók zöme, hogy a közjót szolgáló céljaikat jobban meg tudnák valósítani, mint a jelenlegi kormány, a jelenlegi többség.

Pukli és Gémesi színrelépésének örülni kell. Újabb bizonyíték arra, hogy él, lélegzik Magyarországon a demokrácia, virágzik a pluralizmus, a szólás- és véleményszabadság, senki semmiféle korlátba nem ütközik, ha intézményes képviseletet akar létrehozni politikai nézetei érvényesítésére.

Az újak estében persze nagy a kockázat: azt valósítják-e meg, amit ígértek vagy csupán félrevezető kampányt folytattak a választók kegyeiért. E téren a szavazóknak lesz feladva a lecke. De nem lesz nekik nehéz dönteni, mert az újat, a bizonytalant, akik szemükben csak Mekk mesterek, kevesen szeretik.

Járt utat járatlanért ne hagyd! – tartja a mondás. A hagyománytisztelő magyarok erre szívesen rábólintanak.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/36308/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Zoltán 2017-03-19 16:20:44
Ismét két Don Quijote. Ki fog helyettük dolgozni? Nem az ellenszélre gondolok, hanem az aratandó viharra. Talán a szélmalom? És tovább nyílik a barbarizmus ollója!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?