A CEU-csalás szorzószámai

A vasárnapi Közép-Európai Egyetem (CEU)melletti tüntetésen elhangzott, hogy az egyetemet egy még meg sem született törvénymódosításra hivatkozva nyilvánították szabálysértőnek, törvényellenesen működőnek. Azt sulykolták tehát, hogy Orbán Viktor hazudott, amikor csalást emlegetett az egyetem működésével kapcsolatos rádióinterjújában.

A tények azonban makacs dolgok. Az Oktatási Hivatal jelentése ugyanis megállapítja, hogy az elmúlt években számos alkalommal több külföldi intézmény esetében fordult elő, hogy a képzések előzetes nyilvántartásba vétele nélkül oktattak hazánkban. Ezt a problémát 2016-ban tapasztalták a Central European Universitynél, amely 17 képzést folytatott nyilvántartásba vétel nélkül, hogy a kötelező adatszolgáltatás elmulasztásáról már ne is beszéljünk.

Tehát tizenhétnél csak több esetben követett el szabálytalanságot a CEU. Ezeknek a jogsértéseknek pedig semmi köze a felsőoktatási törvény tervezett módosításához. A csalás szorzószáma tehát legalább 17.

Egyébiránt arról a Közép-Európai Egyetemről beszélünk, amelyről az elmúlt napokban mint a régió vezető egyeteméről szóltak egyesek.

Ezzel szemben az Eduline.hu tavaly szeptemberben arról számolt be, hogy a Quacquarelli Symonds 2016-2017-es világranglistáján – a hazai mezőnyből – a szegedi egyetem végzett az élen. Az első ezerben további öt magyar intézmény, az Eötvös és a Debreceni Egyetem, a BME, a Corvinus és Pécs végzett. A Közép-Európai Egyetem a két éve készült University Ranking by Academic Performance rangsorában kétezerből a nem túl előkelő 1630. helyet foglalta el.

Mindez önmagáért beszél.

Lehet, hogy a liberális világ és a tudományos közélet egy része védelmébe veszi a Közép-Európai Egyetemet, de nyilatkozataik egyike sem cáfolja a fenti jogsértéseket megalapozó tényeket. Ez pedig nem más, mint a szavakban egekig magasztalt jogállamiságnak a valóságban lábbal való tiprása. Kettős beszéd. Képmutatás. Liberális diktatúra. PC. Quot capita, tot sententiae. Amit szabad Jupiternek, nem szabad az ökörnek.

Senkinek nem esik jól, ha folyamatosan ökörnek nézik.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/36775/pics/lead_800x600.jpg
1630,17 csalás,csalás,ökör
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Illés 2017-04-03 19:58:18
v.dl,brk on
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?