Próbára tett miniszteri tisztesség

Kemény, egyszersmind végtelenül korrekt közleményben tiltakozott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy választókerületében a tervezettnél majdnem dupla áron épüljön meg a Szegedet és Hódmezővásárhelyet összekötő villamosvasút (tramtrain). Mondhatni, próbára tették miniszteri tisztességét.

Lázárnak nyilván vérzett a szíve, amikor a közleményt szövegezte, hiszen már abban is rengeteg munka volt, hogy egyáltalán az ügy idáig jutott. Főleg egy olyan környezetben, ahol a szegedi és a vásárhelyi városvezetés nem tartozik egy politikai családhoz. A lakosság érdekében azonban az ilyen típusú érdekellentéteket is sikerült félretenni. Ez a korszerű közösségi közlekedési eszköz ugyanis nagyot lendíthetne a térség gazdaságán, naponta közel tízezer ember juthatna el sokkal kényelmesebben munkahelyére. Erősödhetne az országrész népességmegtartó ereje, versenyképessége.

De nem bármi áron!

„A tramtrain rendszerben használható szerelvények beszerzése ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MÁV által előkészített közbeszerzés eredményeként közel duplájába kerülne, mint amennyire ők tervezték” – írta közleményében a miniszter. Ezért Lázár kérte a kabinetet, hogy ne támogassa a projektet. Hozzátette: „Sem országgyűlési képviselőként, sem a kormány tagjaként nem tudom elfogadni és nem tudom támogatni, hogy a hibás tervezés és előkészítés miatt megkétszereződjön egy beruházás költsége. A Magyar Kormány az NFM és a MÁV súlyos előkészítési hibái ellenére sem engedhet üzleti érdekek nyomásának!”

A gyártó Stadler közleményében úgy reagált, hogy az ajánlatok bontásáról készült jegyzőkönyv szerint az eljárás becsült értéke 12 járműre vetítve 66 millió euró, egységárra bontva 5,5 millió euró. A Stadler ajánlata egy tramtrain járműre 6,395 millió euró volt, amely a becsült értéket nem közel 100 százalékkal, hanem 16,27 százalékkal lépi túl.

Nem tisztünk a számokat bogozni, hiszen nem lehetünk minden ismeret birtokában.

Azt viszont egy háziasszony is el tudja dönteni: ha valami valaminél csak ötödével kerül többe, az nem öröm, de jóval elfogadhatóbb, mintha közel száz százalékkal. Nem kell hozzá miniszternek lenni. Főleg nem olyan miniszternek, aki a törvény adta kereteken belül mindent követ megmozgat azért, hogy szülővárosa minél dinamikusabban fejlődjön. Együtt él, együtt lélegzik a vásárhelyiekkel, naponta Budapestről hazajár, pontosan tudja, hol szorít a cipő, mit és hogy lehet tenni a gondok megoldása érdekében.

Elkötelezettségével azonban visszaélni nem lehet. Attól, hogy valaki felelős beosztásban van, az még nem jelenti azt, hogy a körzetében számolatlanul lehetne a közpénzt költeni.

Nagyon szomorú, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MÁV bábáskodása mellett odáig jutott a közbeszerzés ügye, hogy Lázár nem rendezhette a dolgot a tárgyalóasztalnál, hanem nyilvános közleményben volt kénytelen rögzíteni álláspontját.

Lázár János jól tudja, hogy nemcsak tisztességesnek kell lenni, de annak is kell látszani. Sosem öröm, ha egy beruházás lényegesen többe kerül, mint az indulásnál tervezték. Még akkor sem, ha bármilyen indokolt is az esetleges túlköltés.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter környezetében azonban ilyesmi nem fordulhat elő, hiszen ő az európai uniós források felhasználásáért is felelős vezető egyben. Ha valahol, akkor az ő környezetében minden fillér elköltésének a lehető legátláthatóbbnak kell lennie. Ez legalább annyira országgyűlési képviselői, miniszteri, mint erkölcsi kötelessége.

Jó lenne mielőbb tisztázni ennek a talán még nem végérvényesen kútba esett projektnek a körülményeit. Hátha gördülhet még villamosvasút a két város között, a szegediek, a vásárhelyiek legnagyobb örömére.

Még olyan áron is, ha eleget kell tenni Lázár János fokozottan szigorú erkölcsi és szakmai követelményeinek.

Hiszen ezeknek minden közbeszerzésnél evidenciaként kell(ene) szolgálniuk.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/37575/pics/lead_800x600.jpg
Hódmezővásárhely,Lázár János,MÁV,Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,Szeged,tramtrain,villamosvasút
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?