A képmutató Koncz Zsuzsa

A pályafutásának 55. évében járó Koncz Zsuzsát szólaltatta meg az ATV Egyenes Beszéd című műsora a minap. Az ember mit sem sejtve arra gondolt, hogy a márciusi Aréna koncert szolgáltatta a beszélgetés apropóját. Gyanakvásra adott azonban okot, hogy egy aktuális műsor ritkán szokott másfél hónappal később reagálni valamire.

Valóban, a tévének sokkal fontosabb volt, hogy Koncz Zsuzsa Bródy Jánossal kint volt a civilek elleni tüntetésen. Az énekes meghívása tehát valójában arra kellett, hogy személyén keresztül is mélyíteni lehessen a nézőkben a civilek „igazát”. Azt, hogy ne kelljen bevallani, se kiadványaikon feltüntetni, mennyi 7,2 millió forintnál nagyobb összeggel támogatják őket külföldről, kitől származik a pénz, s az a politikai akarat, amit nekik cserébe, munkájuk során a magyar társadalomban közvetíteniük kell. Aminek végső célja a kormány ellen való lázítás, annak – ha demokratikus úton nem megy, márpedig nem megy, ezt a 2014-es választás és az ellenzék azóta is tartó egyet nem értése jól bizonyítja – utcai elégedetlenségek szításával, erőszakos úton való megdöntése.

Koncz Zsuzsának persze egyáltalán nem volt ellenére ez a kettős szereposztás. Könnyű Katót táncba vinni, mint tudjuk, még ha Zsuzsának hívják is.

A művésznő kétkulacsossága, szemforgató képmutatása azonban ezúttal is végig vonult a beszélgetésen. Büszkén emlegette a közönség szeretetét, hogy „olyan telt ház volt az Arénában, mint még soha.” Azt viszont még a legrámenősebb kérdések ellenére sem volt hajlandó kimondani, kiről szól a Mi lett belőled? című dal, amelyről a műsorvezető szerint az ellenzéki érzületű hallgatók ugyanarra a személyre asszociálnak. „Belőlem ezt nem fogod kihúzni.” – állt ellen keményen-viccesen. „Én is úgy gondolom, hogy mára világosan látszik, hogy ez lett belőlük. Ez nem feltétlenül dicséret, de az élet sajnos ilyen is. És ha az ember nem figyel oda eléggé, akkor elszabadulhatnak az indulatok, a kívánságok, a vágyak. Erre lennénk mi itt, hogy ezt megpróbáljuk korlátozni.” Természetesen Orbán Viktorról van szó, akiről a dal Bródy által írt szövege azt mondja: „Hát mi lett belőled, mi lett belőled, mi történt veled / Hogy szégyenkezni kell miattad mindenkinek.”

Koncz Zsuzsa képmutatása azért különösen visszataszító, mert az egyik oldalon eljátssza az ártatlant, az ábrándozót. Mint mondja, „A művészet nem arról szól, hogy megnevezzünk valakit. A művészet arról szól, hogy felmutassunk valami olyasmit, ami létezik.” A másik oldalon pedig a teljes Vadvilág című lemezén vadul politizál. Szapulja a jelenlegi rendszert, összekacsint a közönséggel, mint Kádár annak idején, azt mondja, hogy „tekintsük ezt egy átmeneti állapotnak”. Majd a végén a Mi lett belőled? című dallal nagyot rúg Orbán Viktorba. Tüntetni is azért ment, hogy jelenlétével nyomatékot adjon az ellenállásnak, függetlenül attól, hogy halvány segédfogalma sem volt arról, mi ellen tiltakozik. „Úgy gondolom, hogy nem kellene bántani azokat, akik segítenek olyan állami feladatok megoldásában, amit én közelebbről nem ismerek. Csak azt tudom, hogy ezért ezeknek, a civileknek fontos szerepük van.” Bravó, Kedves Koncz Zsuzsa! Azért az emberek ettől többet vártak tőle. Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna, válaszol erre a görög bölcsesség.

Azt már csak halkan kérdem, elgondolkozott-e azon a művésznő, ha nyíltan felvállalná Orbán-ellenességét, ahogy burkoltan új lemeze minden rezdülésében benne van, akkor is teltháza lenne-e az Arénában. Gyanítom, hogy nem. A Kádár-világ elleni tiltakozást rokonszenvvel figyelő generációk a rendszerváltozás óta azonban nem feltétlenül vevők ezekre a diktatúrára utaló ormótlan „sejtetésekre”.

Pedig e téren sem a szövegírók érzelemvilágának kiszolgáltatottja Koncz Zsuzsa, ellenkezőleg: éppen egyik zeneszerzője, Závodi Gábor mondta a koncert előtti sajtótájékoztatón, hogy Koncz Zsuzsa jóváhagyása nélkül a lemezén sem történhetett semmi. Minden akkor jó, ha úgy van, ahogy ő akarja.

Régóta sejtjük, hogy Koncz Zsuzsánál általában véve is csak az a demokrácia, ha a liberálisok vannak hatalmon.

Emlékezhetünk, hogy alig voltunk két évvel a nagy nemzeti fellélegzés, a rendszerváltoztatás után, amikor Koncz Zsuzsának már 1992-ben félre állt az orra, s az egy évvel korábban megalakult Demokratikus Charta rendezvényén már fontosnak tartotta énekelni. Alig két éve alakult meg az első szabadon választott kormány. Konrád Györgyék Pető Ivánnal, a szocikkal már akkor azt óbégatták, hogy veszélyben a demokrácia Magyarországon és ez ellen közösen kell fellépni. Koncz Zsuzsa meg énekelt hozzá. Aztán mikor 1994-ben a szocik a szadesszel közösen hatalomra kerültek, a Charta hirtelen feloszlott. Milyen érdekes, egyik napról a másikra megszűnt a demokráciadeficit veszélye. És Zsuzsika sem tüntetett tovább. Gyurcsány pláne feküdt neki, 2008-ban még Kossuth-díjat is kapott tőle. Érzékeny lelkét az azonban nem horzsolta föl, hogy 2006-ban kilőtték az ünneplők szemét, hogy véresre verték az 1956 félszázadik évfordulóját békésen éltetőket. Nem öltött se kockás inget, mint a Pukli-tünti idején, se nem andalgott Bródyval a civilek megmozdulásán, letáborozva egy nagy tábla mellett, amelyre az volt írva, hogy „Meglehetősen elégedetlen vagyok!”

Koncz Zsuzsa már csak ilyen marad. Képmutató az utolsó percig. Élvezi, hogy a koncertlátogatók garantálják neki fejlett életszínvonalát, miközben lelke mélyén megveti őket, az Antall József-féle mucsaiakat, akik most sziklaszilárdan Orbán Viktor mögött állnak.

Őszintén remélem, még nagyon sok Orbán-ellenes tüntetésre kilátogathat Koncz Zsuzsa és további lemezein is sejtelmesen utálkozhat majd.

Mert a magyarok kitartanak, s megmutatják, hogy igenis, demokrácia van Magyarországon. Nem kell hozzá se Charta-, se Soros-tüntetés. Az meg végképp nem, hogy Koncz Zsuzsa és barátai szervezzenek nekünk liberális „demokráciát”.

22
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/37646/pics/lead_800x600.png
Bródy János,Demokratikus Charta,képmutató,Koncz Zsuzsa,Konrád György,liberális demokrácia,Pető Iván,Vadvilág
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 22 db hozzászólás érkezett!
Stefán válasza: Janos bejegyzésére 2019-11-10 13:48:09
Ejnye,kedves János.Mi tartott ennyi ideig? Gondolom ezt a szöveget még 2002 és 2010 között akartad közzétenni. Persze más szereplőkkel.Légyszi' javitsd át a neveket mert így bizony ordas hazúgságnak tűnik az egész.
Válaszolok
Gyula válasza: Hazafi bejegyzésére 2019-08-14 01:56:17
Galandféreg, mars vissza Orbán végbelébe!
Válaszolok
Gyula 2019-08-14 01:44:58
Kösz. Rég hánytam ilyen jól.
Válaszolok
Natalia válasza: István bejegyzésére 2019-07-08 17:42:42
Horváth K József,

Egyetértek egy mondatával, Amit nagyon találóan fogalmaz
Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna, válaszol erre a görög bölcsesség.
És ez úgy összeségében nagyon találó minden cikkére, Horváth K József.
Hagyja az īrást azokra akiknek valós mondanivalójuk van, nem blôdségeket szajkozank butuskán...
Válaszolok
Janos 2019-04-28 20:51:36
Fideszesek! Nugodtan olvassatok vegig....
Drága jó hölgyek és urak! Énekesek, színészek, sportolók, celebek, professzorok!
Ti, akik az elmúlt 15 évben Orbán Viktor minden évértékelőjén és kampányrendezvényén ott tolongtatok!
Ti, akik révült áhítattal ittátok minden szavát és Fényvitézhez, Kossuth Lajoshoz, Vezénylő Tábornokhoz vagy simán a názáreti Jézushoz hasonlítottátok imádott vezéreteket!
Ti, akik a művészetben, sportban, tudományban szerzett népszerűségeteket önként és kéjjel állítottátok a kollégista fiúk szolgálatába!
Ti, akik 2010 óta lépten-nyomon a hatalom nélküli ellenzéket rugdostátok és a közpénzeket szétlopó Fidesznek vallottatok szerelmet!
Hova bújtatok most?
Miért nem hallani a hangotokat?
Hahó!
Kiteljesedett az orbáni rendszer, aminek a megvalósulásáért fáradságot nem ismerve agitáltatok évekig! Tudni szeretnénk, hogy ezt akartátok-e?!
Ákos! Te nagy demokrata! Mit szóltál, amikor a kedvenc kormányod autóbusznyi rendőrrel tört rá a civil szervezetekre? Hogy tetszett Viktor gazsulálása a nagy Putyinnak?
Ennél már csak az lett volna szebb, ha Wittner Mária fogadja a repülőtéren az orosz medvét, nem?
Pataky Atti! Mi legyen azokkal, akik nem tudnak megélni 47 ezerből? Akiknek már aranyuk sincs, hogy bevigyék a zálogházadba.
Mikor indul a következő békemenet a 400 forintos euróért meg a 40%-os áfáért?
Demjén Rózsi! Nem zavar, hogy Lázár 40.000 trafikostól rabolta el a megélhetését, hogy újraossza a piacot a haverok között?
Nem zavar, hogy a beígért egymillió munkahelyet már csak gúnyból említi bárki is? Azért majd 2018-ban is írsz nekik kampánydalt? Hm?
Keresztes Ildikó! Ég-e az arcodról a bőr, hogy félmillióval nőtt a szegények száma az általad oly lelkesen ajánlgatott kormány uralkodása alatt? Hogy egymillió ember munka mellett keres kevesebbet, mint a létminimum?
Kovács Kokó István !
Tökös gyerek ez a nyugdíjasokat hasba rúgó Habony, nem? Remélem, büszkék vagytok rá! Egy váltás ruhája annyiba kerül, amennyit egy borsodi zsákfaluban egy teljes hónapban ételre költenek!
Csak jó miniszterelnök lehet, akinek ilyen tanácsadói vannak! Ugye?
Fábry Sanyi!
Ügyes gyerek ez a Rogán Tóni, nemde?
Ilyen szervezetten szétlopni az önkormányzati lakásvagyont, abban azért munka van! Szégyelled-e magad, hogy mégis gyurcsányozol meg lendvaiildikózol helyette a műsorodban?
Eperjes Karcsi!
Hogy tetszik a Szijjártó 170 milliós giccspalotája?
Anyáztál legalább magadban egyet, amikor belemondta a kamerába, hogy családi összefogásból vette?
Finta, Jankovics, Nemcsák, Sunyovszky, Csókay, Egerszegi, Jókai, Kudlik, Pitti meg a többi!
Nem sül le a képetekről a bőr, hogy életüket végigdolgozó embereket konkrétan moslékkal etetnek az állami kórházakban? Nem sül le a képetekről a bőr, hogy Mészáros Lőrinc eközben úgy dobálózik a milliárdokkal, mint más a papírrepülővel? Nem sül le a képetekről a bőr, hogy Orbán Ráhel félévente 15 millióért tanul Svájcban, ami több mint az apja legális jövedelme? Nem sül le a képetekről a bőr, hogy lassan minden vidéki NB2-es focicsapatnak új stadion épül, miközben gyerekek ezrei korgó gyomorral mennek iskolába? Nem sül le a képetekről a bőr, hogy Orbán Viktor a veje nevére íratja a fél Balatont?
Hát erre volt a nagy igyekezet?
Ezért agitáltatok extázisban a Fidesz mellett évekig?
Ezért kellett hazaárulózni, ezért kellett a fél országot aljas módon kitagadni a nemzetből?
Ezért csináltatok komplett hülyét magatokból?
Ezt akartátok? Tudni akarjuk a választ!
Hol a bánatban vagytok most mind?
És legfőképp: mikor hallunk tőletek legalább egy halk bocsánatkérést?

Lehet, hogy ez nem tetszik a Magyarorszagi Koncz Zsuzsaknak???
Válaszolok
baviki69 válasza: Zsigri bejegyzésére 2019-02-08 01:26:37
Hatalmas tömeg! 1400 ember? Sose volt képmutató! 2006-ban is kifejezte a liberális diktatúra elleni véleményét! Vagy mégsem? Akkor hallgatott? Miért is?
Válaszolok
baviki69 2019-02-08 01:22:54
Libsi liba lett belőle... Egy bródz nevű gúnár mellett... Habár? Sosem volt más...
Válaszolok
Albert 2019-01-31 21:01:45
Spéter 46: Én már csak azt várom, hogy a Retro Rádiót mikor fogják átkeresztelni Koncz-Bródy Zalatnay rádióra. Így ugyanis még több számot nyomhatnának tőlük, sőt csak az ő számaik szólnának az adón, és így biztosítva lenne, hogy egy börtönt viselt csaló, valamint a NER két ellenzékének két oszlopos tagja még több pénzhez (szerzői jogdíjhoz) jussanak. Amilyen hülyék vagyunk, remélem erre is nem sokára sor fog kerülni!
Válaszolok
Judit válasza: Zsigri bejegyzésére 2018-08-21 07:21:31
Ja persze! Aki másképp gondolkodik mint egy liberális, annak nyilván nem lehet "önálló gondolata". Igen nagy ostobaságra, és korlátoltságra vall, ha valaki önmagát tévedhetetlennek tartja, de mindenki más hülye, aki másként lát bizonyos dolgokat...
Válaszolok
Alexander 2018-08-19 15:07:59
Tisztelt Zsuzsi. A művész soha se szóljon a politikába, mindig legyen csak művész. Művész a nép művésze és nem a politikai pártoknak művésze. Továbbra is nagy művésznek tartom önt.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?