Bakot lőtt az Akadémia elnöke

Lovász László, az MTA elnöke

Nem illik dehonesztáló jelzőkkel illetni egy olyan világhírű számítógép-tudomány kutatót, mint Lovász László, aki a Magyar Tudományos Akadémia második ciklusra is megválasztott elnöke és aki az amerikai National Academy of Science-nek szintén rendes tagja. Én nem is teszem meg, tegye meg ezt saját maga.

A Heti Válasznak adott nyilatkozatban a CEU-ról szólt. A közéleti kérdésekben ritkán megszólaló Akadémia most azért tartotta fontosnak hallatni a hangját, mert – Lovász vélelme szerint – a magyar tudomány működését közvetlenül érintő kérdésről van szó. Ezért, mint mondta, most „szólnunk kellett.” Hozzátette, „ebben a helyzetben sem kell belemennie az Akadémiának az ügy politikai vonatkozásaiba.” Ezek után mit várhat az olvasó? Egy rövid, velős szakmai indoklást, amely a laikus olvasó számára is közérthetően fekteti kétvállra a kormány érvelését. Jelesül azt, hogy a Magyarországon működő 28 külföldi egyetemből 27 esetében szabálytalanságokat talált az Oktatási Hivatal vizsgálata, köztük a CEU-nál is, és ezt akarja normatív, tehát minden egyetemre egyformán érvényes törvénymódosítással rendezni. Ez világos beszéd, nem is ágált ellene a CEU-n kívül egyik érintett tudásközpont sem.

Ehhez képest mit mondott az ügy érdemét tekintve Lovász László? Íme: „… a magyar tudomány érdeke, hogy a CEU változatlan feltételek mellett, zaklatás nélkül folytathassa a kutatást és a szintén hasznos nemzetközi oktatást, ami a magyar adófizetőknek egy fillérjébe sem kerül.”

Jó egy hete Mellár Tamás közgazdász, az Akadémia közgyűlésének tagja jött elő azzal a semmitmondó érvvel, hogy a CEU jelenlegi formájában működjön tovább, legalábbis e mellett állt ki az MTA közgyűlése 63 százalékos többséggel. Megírtuk, hogy a tudósok többsége köztudottan szorult helyzetben van. Továbblépési, kutatási lehetőségeik, előmeneteli esélyeik, alapvetően tehát egzisztenciájuk sok tekintetben függ a liberális szellemi világ véleményétől, döntéseitől. Ezért – tovább egyengetve saját tudományos jövőjüket, homokba dugott fejjel – szavazták meg a javaslatot.

Mezei Ferenc Széchenyi-díjas magyar fizikus, az Academia Europaea tagja azonban nem féltette kutatási lehetőségeit és bátran rávilágított a lényegre.

„Ellentétben az Ignatieff rektor úr által vezetett propaganda hadjárat igazságtól messze elrugaszkodott állításaival, az akadémiai szabadságot éppen a CEU eddigi körülmények közötti működése sérti és sértené továbbra is. Minden szabadság előfeltétele az egyenlőség, ha nincs egyenlőség, a szabadság privilégiumokkal való visszaélés szabadságává fajul. Ezt élvezi ma a CEU, tbk. a specifikusan rá szabott, 2004-ben hozott és hivatalosan Soros György által is a »Lex CEU«-nak nevezett törvény alapján. A jelenlegi új törvény – helyesen és jogosan – az egyetemek közötti egyenlőséget javítja és így, tárgyilagosan nézve, az akadémiai szabadság előmozdítását is szolgálja.

Ha a Magyarországon működő egyetemek közötti egyenlőség körülményei között a CEU fenntartói nem látnak elegendő üzleti vagy morális, politikai hasznot a CEU működtetéséhez, feléjük – és nem az új törvény ellen – kell irányulnia a KEE és a CEU fenntartását szorgalmazó jogos és általam is teljes mértékben támogatott követeléseknek.”

Ez a lényeg, kedves Lovász László. Nagyon sajnálom, hogy ilyen rideg módon kellett szembesítenem semmitmondó, pontosabban nagyon is beszédes nyilatkozatát a valósággal.

Az ön által kért „változatlan feltételek” a Soros-privilégiumok változtatás nélküli fenntartását kérik. A „zaklatás nélkül folytathassa a kutatást és a szintén hasznos nemzetközi oktatást” pedig azt jelenti, hogy a normatív törvénymódosítással ne hátráltassák a CEU kiváltságos helyzetét. Akkor pedig különösen ne, magyarán „Csönd legyen!” (van erre egy rövidebb magyar szó is, de azt most tapintatból nem használjuk), ha ez „a magyar adófizetőknek egy fillérjébe sem kerül.” Vagyis a CEU mindent megtehet, mert az állam nem költ rá egy fillért sem. Ezeket a „gondolatokat” akár maga Soros György is elmondhatta volna közvetítő nélkül, nem kellett volna hozzá a Magyar Tudományos Akadémia elnökét és a tudósok többségének akaratát postási munkára felhasználni. Így azonban Lovász László – finoman szólva is – bakot lőtt.

Nagyon szomorú mindez a tudomány szabadságát általában méltán hirdető Akadémiára nézve.

Ahogy az is kiderül belőle, hogy a kormány nagyon is jó úton jár, még ha rögös is. Minden egyetem számára egyenlő feltételeket akar teremteni, az oktatás terén is leszámolva az elmúlt negyedszázad terhes örökségeivel. A PPP programoktól kezdve a CEU privilégiumokig.

Ennek reflektorfénybe állítására azonban – akaratlanul is – nagyon is alkalmas volt Lovász László nyilatkozata.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/38494/pics/lead_800x600.jpg
Bakot lőtt,CEU,Lovász László,Magyar Tudományos Akadémia,Mezei ferenc
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Illés 2017-05-23 19:56:24
Remek írás.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?