Kik név szerint a nyugdíjelvonó szocik?

Háromszázalékos nyugdíjemeléssel számol a 2018-as költségvetés, ami önmagában is jó hír. Ehhez még hozzájön a nyugdíjprémium, amire 32 milliárd forintot különített el a költségvetés, s ami azért különleges, mert most először számol ilyen többletkifizetési lehetőséggel a kormány. Nyugdíjprémium kifizetésére akkor nyílik lehetőség, ha a gazdaság 3 és fél százalék feletti növekedéssel teljesít, és a büdzsé tervezett hiányát is tudják tartani a 2,4 százalékos szint alatt. Ez a bejelentés volt a nap híre kedden, amelyet nyilván örömmel fogadtak a nyugdíjasok milliói.

Ám hogy ne legyen minden fenékig tejfel, az ATV A Nap Híre című műsora a következő – ebben a helyzetben különösen ízléstelen – kérdéssel indította és zárta műsorát kedden este: „Ön szerint ki a felelős az alacsony nyugdíjakért?” Az ellenzéki televízió többségében nyilván ellenzéki beállítottságú nézői természetesen mintegy háromnegyed részben a jobboldalt jelölték meg, fölmentve az ügyben a baloldali kormányokat a felelősség alól.

A kérdés azért különösen ízléstelen, mert nemcsak a nyugdíjemelés jó híre pillanatában próbálták elvenni az érintettek örömét, hanem azt a tendenciát is eltagadták, ami a jobboldali kormányokhoz kötődik. Tény, hogy az Orbán kormány alatt 2010 óta 23 százalékkal nőttek a nyugdíjak, ami reálértékben, vásárlóértékben 9 és fél százalékos növekedést jelent. A Fidesz vállalta, hogy megőrzi a nyugdíjak értékét, de ennél sokkal többet ért el. Napjainkban több, mint egyhavi összeggel van több a nyugdíjasok zsebében, mint 2010-ben volt.

E teljesítmény azért is kiemelkedő, mert a rendszerváltozás utáni 27 évből igazából csak az utóbbi hét esztendőben volt olyan helyzetben jobboldali kabinet, hogy kétharmados vagy ahhoz közeli felhatalmazottsággal érezhető erőfeszítéseket tegyen az alapvetően a pártállami örökség és a baloldali kabinetek által meghatározott alacsony nyugdíjszintek emelésére.

A baloldalnak nyilván rossz a lekiismerete – ha van neki olyan egyáltalán –, hogy két évnyi biztosítása után saját kezűleg vette el a 13. havi nyugdíjat, de a hozzájuk közel álló tévéműsor igyekszik úgy tenni, mintha ez meg sem történt volna. El akarja fedni a lényeget, hogy a baloldal alapvetően nem tiszteli a nyugdíjasokat. S amikor az MSZP a parlamenti vitanapon a 13. havi nyugdíj emelését kéri számon a kormányon, az nem más, mint színtiszta képmutatás. Lett volna módjuk a 13. havi nyugdíjat is megtartani, de ők – a könnyebb ellenállás irányába haladva – a megszüntetés mellett döntöttek.

2009. május 11-ét írtak akkor, este háromnegyed 6-ot mutatott a parlament plenáris üléstermének nagyórája, amikor szavaztak a képviselők a 13. havi nyugdíj elvételéről. Név szerint megszavazta az elvételt Bárándy Gergely,

a mostani miniszterelnök-jelölt Botka László, Burány Sándor, Gőgös Zoltán, Gúr Nándor, Gyurcsány Ferenc, Hiller István, Józsa István, Korózs Lajos, Legény Zsolt, Lukács Zoltán, Mesterházy Attila, Molnár Gyula mostani MSZP elnök, Molnár Zsolt, Simon Gábor, Tóbiás József, Tukacs István, Vadai Ágnes, Velez Árpád. (Ha valaki kimaradt, attól elnézést kérek.)Korózs Lajos a TV2 Mokkájában meg is indokolta, hogy ez igazából nem volt nyugdíj, hanem csak egy juttatás. Tudják, amikor adják, akkor NYUGDÍJ, csupa nagy betűvel, amikor elveszik, akkor csak egy kis mezei juttatás. Játék a szavakkal. Meg az emberek életével. A szocialisták indokolták az elvételt, hogy államcsődközeli helyzetben van az ország, hogy ha nem veszik el a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat, akkor lehet, hogy csődbe megy az ország, és a 12. meg a 11. havi nyugdíjat is elveszítik. Tehát még meg is rémísztették az embereket, hogy maradjanak csak csöndben, mert egyébként rámehet a 11. és a 12. havi nyugdíjuk is. Igazi szocialista tempó. Erről persze egy szó sem esett az ATV-ben, pedig Korózs Lajos is vendég volt, s idő is lett volna rá. Simon András azonban csak vigyorgott nagyokat, szokásához híven, de ez a kérdés nem hagyta el a száját.

Pedig akkor különösen nagy szükség volt a nyugdíjra, hiszen emelkedtek az árak, a szociális helyzet nehezedett.

Mire hivatkoztak a szocik a 13. havi nyugdíj elvétele kapcsán? Azt mondták, hogy az Európai Unió meg az IMF ezt kéri Magyarországtól. Csak akkor folyósítják a hiteleket, ha megteszik ezeket a lépéseket, különben fizetésképtelenség lesz Magyarországon. Nem azon törték a fejüket, hogyan vezessenek be bankadót vagy ágazati különadókat, ahogy a Fidesz megtette 2010 után, hogy ne terhelje tovább a társadalmat, a szocialisták által a szakadék szélére taszított ország megmentése érdekében. Hogy ne az emberek fizessék meg a gazdasági válság árát, hanem a bankok, a nemzetközi nagyvállalatok.

A szociknak igazából soha nem számított, hogy élnek az emberek. Csak akkor állnak ki az érdekeikért, amikor ellenzékben vannak és újból hatalomra akarnak kerülni, egyébként mehet minden a lecsóba.

A magyarok biztosak abban, hogy az első külföldi útján Brüsszelbe látogató Botka László vezetésével ma is megtenne mindent a szocialista kormány, amire az Európai Bizottság (EB) utasítaná. Függetlenül attól, hogy jó-e az az ország lakóinak vagy sem. Megengedik-e a meglévő uniós szerződéses keretek, hogy ne az EB utasításainak megfelelően, hanem saját hatáskörben oldjanak meg élethelyzeteket.

Szerencsénkre nincs rájuk bízva az ország, s nagy valószínűséggel nem is lesz.

Ennek nyomán beszélhetünk például 3 százalékos nyugdíjemelési tervről és az eddig még soha nem volt nyugdíjprémiumról.

Még akkor is, ha sokaknak fáj a siker. A baloldalon, a balliberálisoknak. Fáj nekik az, hogy jobb lesz a nyugdíjasoknak (is), mint eddig volt. Ezért – az ATV-vel az élen – még azt is el akarják venni tőlük, hogy örüljenek a jó hírnek. Pedig ez aztán igazán nem kerül semmibe.

Itt tart a mai „demokratikus” baloldal.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/39080/pics/lead_800x600.png
ATV,Korózs Lajos,MSZP,nyugdíjemelés,SImon András
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?