Misetics szörnyeteg, de szépségnek mutatja magát

Rossz volt hallgatni reggel az ATV-ben azt a beszélgetést, amelyet Misetics Bálint társadalompolitikussal a polgári engedetlenségi mozgalmakra való kiképzésről folytattak. Azzal a Miseticcsel, aki prominens előadója volt a kunbábonyi és más helyen szervezett, radikális aktivistáknak tartott titkos polgári engedetlenségi képzéseknek. S azért volt különösen rossz hallgatni, mert miközben maga a polgári engedetlenség, mint megmozdulás alapvetően törvénysértésre bíztat, addig a beszélgetést Misetics folyamatosan a békességesség, az erőszakmentesség medrében akarta tartani. Nem véve tudomást arról, hogy ha vannak ilyen szakképzett aktivisták, mint Misetics, Gulyás Márton vagy Kalocsay Kinga Regina, akik közül Misetics Bálint még tankönyvet is szerkesztett a témában Polgári engedetlenség és erőszakmentes ellenállás címmel, az ilyen megmozdulások óhatatlanul szembefordítják a tüntetőket a rendőrökkel. Vannak e témához illeszkedő tantárgyaik is. Például 1. Hogyan provokálhatók ki a rendőrségi beavatkozások? 2. Miként viselkedjenek egy intézményfoglalás alkalmával. A beszédes elnevezésű tantárgyak nyilván részletezik például azt, hogy a rendőrökkel szemben szükségszerűen kényes helyzetek alakulhatnak ki, amikor taszigálják, lökdösik, esetleg le is köpik őket. S bár a békére való törekvést – elmondásuk szerint – az oktatók maguk akarják begyakoroltatni tanítványaikkal, mégis gyanítható, hogy nyilvánvalóan csak azért nem fajulhatnak tovább a rendőröket provokáló cselekmények, mert a rend őrei fokozott önfegyelmet tanúsítanak, s nem ülnek fel a szándékos botránykeltésnek.

Így történt a dolog áprilisban is, amikor a tüntetők azt a Gulyás Mártont akarták kihozni a Gyorskocsi utcai fogda épületéből, aki egy nappal korábban festékesflakonnal megdobálta a Sándor-palotát. A rendőrök erre kizúdultak a Gyorskocsi utcai épületből és visszaszorították az épületet elfoglalni akarókat, akiknek egyik vezetője, a tüntetés szónoka véletlenül éppen Misetics Bálint volt. S ha ott a rendőrök idegei nincsenek kötélből, akkor Miseticsék tudománya fabatkát sem ér. Papolhatnak ők az általuk képviselt ghandiánus vagy Martin Luther King-féle ellenállásról, amely nemcsak a fizikai, hanem a verbális erőszakot is elutasítja, ha ebből adott konfliktusban semmit sem tudnak megvalósítani.

Miseticsék képmutatása, galád kétszínűsége abban érhető tetten leginkább, hogy alapvetően és szándékoltan egy konfliktusos helyzetet hoznak létre. S ha majd ne adj’ isten kitör a balhé, akkor ők mossák kezüket, Ghandit és Martin Luther Kinget emlegetve.

Arról nem szólva, hogy ez az egész polgári engedetlenség voltaképpen fából vaskarika. Egy szépen becsomagolt, de alapvetően semmit nem érő kutyasz@r. Hiszen a polgári engedetlenséget nem cikkelyezte be a magyar jogrend, jogintézményként nem létezik. Ezt azok emlegetik, akik a kormányra akarják uszítani azokat, akik valamilyen oknál fogva elégedetlenek az állam egyik vagy másik intézkedésével. Mint például Gulyás Márton a magyar választási rendszerrel, s ultimátumot adva kijelentette, ha október 23-áig a kormány nem változtatja meg, akkor kezdődhetnek a polgári engedetlenség különböző formái az intézményfoglalástól a hídlezárásig. Erre hívja fel azokat a tájékozatlanokat, akik ismerethiány miatt egyetértenek vele. Abban a tévedésben tartja mozgalmár követőit, mintha a polgári engedetlenségnek bármiféle törvényi alapja lenne. Miközben nincs. Nagyon nincs. Aki tehát Gulyást vagy Miseticset követve törvényt sért „szent céljuk” megvalósítása érdekében, azt a rendőrség kötelességéből eredően jogsértésért úgy felelősségre vonhatja, mint a pinty.

Nem árt ezzel tisztában lenni, kedves tüntetők. Mint ahogy azzal sem, hogy ezt a kormányt kétharmados többséggel, törvényes választáson emelték a törvényhozói hatalomba. Tehát az a választási törvény, amit megalkottak, teljesen legitim. Másként nem lehet megváltoztatni, csak parlamentáris úton. Ahhoz pedig szintén kétharmados akarategységet kellene produkálni az Országgyűlésben, ami az aktuális politikai erőviszony ismeretében nehezen elképzelhető.

Misetics babaarccal még arról is beszélt, sőt az erkölcs szót is ki merte ejteni magukkal kapcsolatban a száján, hogy 2010 óta a magyarországi tüntetéssorozatok kifejezetten erőszakmentesek voltak.

Az internetáfás tüntetésen a Fidesz-székház megtámadását, ablakai, ajtajai bezúzását, a kerítés kidöntését nem felejtette ki véletlenül az emlékeiből, Kedves Misetics Bálint?

És ezek után ki meri mondani, hogy ők a képzésekkel pont az erőszakmentes fegyelmezettség fönntartásához igyekeznek hozzájárulni. És: „Erkölcsileg is ezt gondoljuk egyedül vállalhatónak.”

Misetics Bálint nem hülye. Tanult, felkészült ember. Járt az ELTE-re, képezte magát New Yorkban, Kaliforniában és – hopp, milyen érdekes! – a CEU-n is.

De a fiatalembernek sajnos romlott a lelke. Rosszat akar a magyaroknak. Rá akarja szedni őket, hogy saját érdekeikkel szemben cselekedjenek. Akik azonban nem valószínű, hogy bedőlnek neki. De azért próbálkozik, oktat, szervez, mozgósít nyughatatlanul.

Valódi két lábon járó szörnyeteg, aki szépségnek mutatja magát.

Köszönet az ATV-nek, hogy közelebb hozta hozzánk igazi arcát. Még akkor is, ha rossz volt nézni.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/39450/pics/lead_800x600.jpg
Misetics Bálint,polgári engedetlenség,szörnyeteg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?