Kósa: az ellenzék a politikai korrupció oldalára állt

A helyzet úgy fest, hogy a plakáttörvénnyel összefüggésben az ellenzék nagyon megszivatta önmagát.

Abban bízott, hogy a kormánykoalíciónak nem lesz meg a kétharmada a szavazáskor, s így minden maradhat a régiben. A Jobbik, s később a hozzá nyilván fölcsatlakozó többi ellenzéki párt folyamatosan fillérekért akarta teleszórni Magyarország közterületeit az Orbán Viktort és kormányát alaptalanul gyalázó, rágalmakkal teli, undorító plakátokkal. Ami egyértelműen maga a politikai korrupció, mert a plakáthelyek tulajdonosa politikai kegyeltjeinek eddig sokkal olcsóbban adhatta portékáját, mint más piaci szereplőknek. Annak reményében, hogy ha hatalomra kerül, akkor majd kamatostul visszafizetik neki a „kölcsönt”, megrendelésekkel, jól jövedelmező beruházások kivitelezesévével bízzák meg a fővállalkozót, aki majd abból kiveszi a plakátok miatt a pártoknak megelőlegezett, „kikölcsönzött” összeget.

Erre mondta Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető – nem egyszer, nem kétszer, milliószor, amikor csak a múlt hét keddi elbukott parlamenti szavazás után megszólalt - hogy Simicska Lajos kilóra megvette a Jobbikot. Aztán amikor kiderült, hogy valamennyi ellenzéki párt elhatárolódott attól, hogy kétharmadhoz segítse a Fideszt a politikai korrupciót megelőzni akaró szándékának megvalósításában, akkor már joggal terjeszthette ki a teljes ellenzékre a minősítést. Okkal mondta Kósa, hogy nemcsak a Jobbikot, hanem a teljes ellenzéket megvette a milliárdos nagyvállalkozó, hogy majd a maga idejében a saját pecsenyéjét sütögesse. Ehhez pedig a Jobbik mellett az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd s a független képviselők is teljes mellszélességgel odaálltak. Bebizonyítva Kósa Lajos második tételét, hogy a teljes ellenzék a politikai korrupció pártjára állt.

A Fidesz nyilván már az első körben megszavaztathatta volna a közérdek szempontjából nagyon is kívánatos módosításokat a ma alkalmazott módszerével, csakhogy akkor nem tudta volna kiugrasztani a nyulat a bokorból. Nem derült volna ki politikai riválisairól, hogy bár körömszakadtáig védik álláspontjukat, hogy ők bizony jó fiúk, hogy őket nem vette meg kilóra senki, hová gondolunk. Amikor azonban ennek bizonyítékát adhatták volna, mondván: nekik nincs szükségük ilyenfajta elvtelen, bűnös előnyökre, akkor bizony ezt nem vállalták be. Nem merték bevállalni, hogy elessenek Simicska olcsó plakáthelyeitől, elessenek annak esélyétől, hogy folyamatosan félrevezető nézeteik befolyása alatt tartsák a közvéleményt a sikeres választási szereplés érdekében. Inkább vabankot játszottak, s bíztak a sunyi „demokratikus” ellenzék összefogásában, hogy ezzel térdre tudják kényszeríteni a nagy politikai riválist.

Ez azonban nem jött össze. 123-68 arányban nem.

A Fidesz-KDNP pártszövetség másfajta jogi konstrukcióban, egyszerű feles törvénnyel is törvényesíteni tudta akaratát a mai parlamenti ülésen. A megoldás az volt, hogy az előterjesztő a településkép védelméről szóló jogszabályt egészítette ki a közpénzekkel való felelős gazdálkodásra kötelezett szervezetekre vonatkozó különös szabályokkal. Az új passzusok előírják a kötelező listaáras plakáthely beszerzését a közvetlenül vagy közvetetten költségvetési támogatásban részesülő szervezeteknek. Az új jogszabály azon szervekre vonatkozhat, amelyeket nevesít a költségvetés: amelyek a büdzséből támogatásban részesülnek, valamint azon szervezetekre is, amelyek költségvetésből támogatott jogi személyektől kapnak forrást. Utóbbiakra azonban csak akkor vonatkozna a jogszabály, ha teljes bevételük legalább fele származik a költségvetésből támogatott szervezettől. A listaártól pedig csupán az uniós nyílt eljárás szerint lefolytatott beszerzéssel, illetve a közbeszerzési törvény szerinti központi beszerző szerv által lefolytatott beszerzési eljárás során lehet eltérni. A jogellenesen elhelyezett plakátokért 150 ezer forintos bírság szabható ki.

A módosítások a járműveken elhelyezett hirdetésekre is vonatkoznak, a korábban megkötött szerződések szerint pedig július 15-ig helyezhetők ki plakátok. A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Az ellenzéki pártok nagy felháborodással vették tudomásul, hogy megszívatták magukat. De nagyon. A Jobbik nyomban be is jelentette, hogy Alkotmánybíróságon támadja meg a törvénymódosítást.

A brüsszeli EU-csúcs után Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: nem látott trükközést a törvény ilyen formában történt elfogadása mögött. Mint ahogy gesztusaiból az is kiderült, hogy bizakodva várja az esetleges alkotmánybírósági döntést is.

Szóval nagy pofára esés tanúi lehettek azok, akik az interneten keresztül folyamatosan figyelemmel kísérték ma a parlamenti eseményeket.

Az ellenzék napnál világosabban bebizonyította, hogy fontosabb neki a politikai korrupció, mint a választópolgárok korrekt, egyenes tájékoztatása.

Ennél rosszabb bizonyítványt tíz hónappal a választások előtt nem állíthattak volna ki magukról.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/39588/pics/lead_800x600.jpeg
123-68,Kósa Lajos,megszivatta,politikai korrupció
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?