A Vatikán függetlensége fontosabb, mint hazánké?

A Heti Válasz legutóbbi számának egy cikke kapcsán vagyok kénytelen megfogalmazni a címben szereplő szomorú kérdést.

A szerző utal Ferenc pápa La Repubblica című lapnak adott – MTI által közreadott – nyilatkozatára, amelyben az egyházfő európai kormányt sürgetett. A szöveg szerint úgy vélekedett, hogy „európai föderációra van szükség, hogy a törvényekről ne egyedi politikusok döntsenek, hanem egy európai szövetségi kormány és szövetségesi parlament, máskülönben Európa nem fog érni semmit a világban.”

Magyarán a nemzeti államok szövetsége helyett egy szövetségi kormány irányítsa Európa ügyeit, valamiféle szövetségesi parlament közreműködésével.

Az írás készítője, Szőnyi Szilárd hirtelen azzal áll elő, hogy ezt Ferenc pápa nem is mondta, hanem – hivatkozik az eredeti szövegre – az interjú készítője, bizonyos Eugenio Scalfari – 93 éves, ateista, fasisztának indult, aztán liberálissá ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­vált, majd a szocialisták támogatásával függetlenné lett – parlamenti képviselő fogalmazta meg ezeket a gondolatokat. (Azt most ne firtassuk, hogy miért kell a pápának egy ilyen sajátos előéletű személynek interjút adni. Ez legyen a magánügye.) Mint Szőnyi írja, Scalfari elmélkedik azon, milyen jó lenne, ha a földrész föderális, azaz államszövetségi struktúrává alakulna, melyet egy központi kormány irányít, törvényeit pedig egy közös parlament hozza.

A cikk szerint Ferenc pápa erre annyit mondott, hogy „valóban pártolja a föderális berendezkedést, ám annak részleteiről eltekint.”

Vagyis Szőnyi szerint is mondta az egyházfő azt, ami a közlés lényege, hogy pártolja a föderális államot.

Hogy miért kell mosdatnia a Heti Válasznak a szerecsent? Miért beszél esetleges fordítási hibáról, újságírói interpretációról az eset kapcsán, mintha Ferenc pápa e szöveg szerint is nem nyilvánvalóan liberális szemüvegen át tekintene Európára, hanem nemzetállami alapon? Ahogy például Orbán Viktor. A fene se érti. Arról nem is szólva, hogy minden lehetősége meg lett volna visszautasítani, korrigálni a neki nem tetsző újságírói fejtegetést.

Majd Szőnyi, mintegy balféknek nézve a katolikus egyházfőt elmagyarázza, hogy miért. „Mentségünkre szolgáljon, ezzel kívántuk jelezni, hogy az egyházfő felvetése mivel is járna a Szentszékre nézve. Nevezetesen: a Vatikán, mint önálló, saját miniszterelnökkel és kormányzattal rendelkező európai állam, úgyszintén elveszítené függetlenségét, összeurópai gyámság alá kerülne, és költségvetését, valamint társadalompolitikai alapelveit egy majdani európai kabinet szabná meg.”

Ó, mily megható!

Szőnyi szalad felvilágosítani Ferenc pápát, hogy mivel járna a Vatikánra nézve, ha bekövetkezne mindaz, amiről az interjúban szólt.

A Heti Válasz újságírójának a téma kapcsán Magyarország eszébe sem jut. A jelek szerint neki az nem fáj, ha hazánk összeurópai gyámság alá kerülne.

Csak a Vatikán esetleges kiszolgáltatottsága.

Az viszont nagyon!

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/40650/pics/lead_800x600.jpg
Ferenc pápa,föderális állam,La Repubblica,Vatikán
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?