Blogolj!

Róna szemen köpte a magyarokat

Róna Péter

Látszólag kedvesen, joviálisan, nagy nyugalommal és bölcsességgel prédikált tegnap este a tévénézőknek Róna Péter közgazdász az Egyenesen című HírTv-s műsorban. A szép szavak azonban valójában az ördög szájából jöttek elő. A szavak ugyanis velejéig romlott, hazug tartalmat hordoztak, de a jovialitásuk miatt azonban nagyon alkalmasak a gyanútlan néző megtévesztésére, félrevezetésére.

A kérdező Kálmán Olga valóságos képzeletbeli örömtáncot lejtett, amikor Róna, minden alap nélkül persze, de belerúgott az Orbán kormányba. Mindig ezt szokta egyébként. Szinte kibányássza a szennyet riportalanyaiból. Gyakran olyan szemetet is felszínre túr, ami csak azért hangzik el, mert a riportalany nem mer nem egyetérteni a műsorvezetővel, nehogy legközelebb ne hívja be a műsorba.

Szálazzuk ki Róna néhány állítását.

Itt van például az a friss hír, hogy a Magyar Idők szerint Róna lesz majd a Jobbik–MSZP–LMP választási összeborulásnak a motorja. Róna cáfolni igyekezett a felvetést, amit végül nem tett meg, nem akarta cáfolni. Inkább a pongyola megfogalmazásról prédikált, a forrás megjelölésének hiányát nehezményezte, még a fogalmazás pontatlanságával is problémája volt. Egy szó mint száz, kijelentette, nincs mit se megerősíteni, se cáfolni. Kálmán Olga repesett az örömtől, hogy túl van a kérdésen. Fel se merült benne, hogy ez a mismásolás voltaképpen nem cáfolta a Magyar Idők állítását, sokkal inkább megerősítette. Ezt a hosszas hablatyot egyszerűbb lett volna azzal kiváltani, hogy kategorikusan cáfolja a felvetést. Pont. A pongyola fogalmazást még akkor is fölhánytorgatta volna. Önmagában azonban a sumák felelet egyet jelentett azzal, hogy beismerte: igen, ő a Jobbik–MSZP–LMP választási összeborulás motorja.

Egy másik képmutató, hazug szál Szent Istvánhoz kötődik. Azt merészelte állítani ez az ember, hogy a miniszterelnök „meghirdette az orbánizmust, ami a Szent István-i küldetés tagadása”. Sőt, azt is hozzátette, hogy a 2018-as választás arról szól: vagy Szent István, a keresztény Európába való betagozódás, vagy pedig az abból való kimaradás. Van képe azt állítani, hogy Magyarország szembe megy a kereszténységgel, s arra az Unióban találna befogadó otthont. Miközben az EU Alkotmánya nem tartalmazza a keresztény megjelölést, noha a magyar kormány sokat küzdött érte. Ugyanakkor a mi Alaptörvényünk így kezdődik: „Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette. (…) Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét.” Ezt tehát nem Orbán mondja, hanem a magyar Alaptörvény. Kálmán Olga csak mosolygott, ilyen típusú kérdés még véletlenül se jutott eszébe. Ha mégis, gyorsan elnyomta magában.

És vegyük végezetül a kvótakérdést. Róna ennek kapcsán azt mondta, hogy azzal, hogy a kevesebb, mint kétezer menekültre nemet mondtunk, szemen köptük Európát. „Ez lenne egy keresztény ország? Ez a keresztény felebaráti szeretet?” – tette fel a költői kérdést, hozzátéve: amennyiben a magyarok ezt a politikát választják, akkor az EU nem kér Magyarországból. Hát igen. Jutott tehát az energiából fenyegetőzésre is. Ezt megtoldotta azzal, hogy ő külföldön olyan befolyásos EU bürokratákkal találkozik oktató munkája során, akik neki elmondják a tutit. Hogy Magyarországnak hamarosan vége az unióban, sejttette a nagytudású, nagybefolyású professzor. Hogy ebből egy szó sem igaz, arról egy vakkantás sem hangzott el.

Nincs értelme további szálakat felemelni. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy tegnap este nem Magyarország tette az EU-val, hanem Róna Péter köpte szemen Magyarországot Simicska tévéjében.

Minden műsorkészítő „büszke” lehet magára. Szerencsére a HírTv általánosan szerény nézettsége miatt kevéssé szennyezheti hazánk kulturális környezetét. Így ez Péternek és Olgának se sikerült tegnap.

A hazugság azonban ettől még hazugság.

Még ha joviálisan mosolyognak hozzá, akkor is.

Mint a farkas Piroskára a felfalt nagymama hálósipkájában.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/40681/pics/lead_800x600.jpg
Kereszténység,Piroska és a farkas,Róna Péter,Szent István
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?