Botka nem cáfolta a csalásgyanút

Nem meglepő, hogy napok óta választási csalás gyanúja lengi körül Botkát. Nem meglepő, mert valahogy a szocik hatalomszerzési, hatalomgyakorlási krédójába történelmileg beletartozik a tisztátalanság. Alapvetően nyilván azért, mert sohasem bíztak a választókban, ezért amikor csak lehetett, „bebiztosították” az eredményt.

Most arról szólnak a legfrissebb hírek, hogy Botka azért tudott az MSZP kongresszusán 96 százalékkal az MSZP miniszterelnök-jelöltje lenni, mert sajátos módon tartották meg a titkos szavazást. A hvg.hu írta meg, hogy mivel csak egy jelölt volt, így a szavazólapon is csak Botka László neve szerepelt. A szavazásnál pedig a ki nem töltött szavazólapot is érvényesnek fogadták el. A szavazófülkékből azonban hiányzott a toll, de a fülke előtt álló segítők készségesen adtak íróeszközt. Könnyen ki lehetett következtetni tehát, hogy kik azok, akiknek íróeszközre van szükségük, azaz kik azok, akik valószínűleg nem Botkára szavaznak. Ebben az éles helyzetben a legtöbb MSZP-s szavazó nem merte bevállalni valódi véleményét, nehogy kiderüljön, hogy esetleg nem a szegedi polgármestert támogatja, s inkább nem kért tollat, inkább kitöltetlenül adta le az így is érvényes szavazatát.

Azt, hogy valóban így történt a szavazás, ketten is megerősítették. – Ügyes, mondaná erre Kohn bácsi.

Meg pofátlan, gátlástalan, a látszatra sem adó eljárás, tehetjük hozzá.

A szavazás az szavazás. Annak formai szabályait még akkor is pontosan be kell tartani, ha csak az MSZP-s „család” tagjai vannak jelen, s közülük is mindenki tudja, kire kell szavazni. Ha „véletlenül” nem tudná, akkor jönnek ezek a szavazatmaximalizálási furmánykodások, hogy a lehető legimpozánsabb eredmény kerülhessen ki a táblára.

Szép is az a 96 százalék, de egyáltalán nem biztos, hogy igaz is.

Eleve furcsa, hogy a titkos szavazásból kiiktatták a kötelező ikszelés aktusát, ami a szavazó akaratának tevőleges kifejeződése. Nélküle európai mércével mérve eleve nem lehet titkos, de még érvényes szavazás sem. Ezek szerint mégis van. A kivételt ki más, mint a szocialisták jelentik.

S ha belegondolunk, hogy tavaly ősszel Botkát az MSZP választmánya leváltotta elnöki tisztéből, akkor akár jó oka is lehetett a polgármesternek arra, hogy ne merjen nyílt sisakkal nekimenni a kongresszusi szavazásnak. A sajátosan titkos szavazás megszervezése fakadhatott akár az újabb kudarctól való félelemből, vagy a kellő támogatottság-deficit miatti gyengeség belső érzetéből. Mindez a miniszterelnök-jelöltség kongresszusi „megerősítése” utáni feltűnően erőskezű, ellentmondást nem tűrő, konfliktusgazdag irányításban is megmutatkozik.

Van tehát oka a választóknak arra, hogy ne bízzanak Botkában. S köztük bizonyosan szép számmal szocialisták is akadnak. S ahogy múlik az idő, ahogy egyre kínosabban maradnak el a népszerűségnövelő eredmények, úgy a számuk egyre csak fokozódni fog.

Ez a csalásügy nyilván tovább rombolja Botka fél év alatt összehordott nimbuszkáját.

Az pedig különösen érdekes, hogy a csalásgyanú felszínre kerülése óta az MSZP miniszterelnök-jelöltje az ügyet meg sem próbálta cáfolni.

Mondják, a sas nem kapkod legyek után.

A sas azonban sosem téved. Az emberről viszont ezt nem mondhatjuk el.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/40785/pics/lead_800x600.jpg
96 százalék,Botka,választási csalás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?