Balázs Piroska, a besúgó szörnyeteg

Egy kétlábon járó szörnyetegről közölt cikket a Magyar Nemzet. Hogy miért volt fontos számára a besúgó Balázs Piroska történetének pertraktálása, nem egészen világos, mindenesetre a történet történelmi szempontból tanulságos.

Szerencsére ma már nem élünk pártállami viszonyok között, az állam nem működtet a civil életben megfigyelő szolgálatot, mint anno. Ám amikor az ember ilyen dolgokról olvas, könnyen eszébe jut, hogy az ördög nem alszik.

Röviden a sztori: Balázs Piroska fogadta és teljesítette az 1956-os forradalom után, a megtorlás időszakában a Kádár-rendszer politikai rendőrségének utasításait. Az ELTE újságírótanszékének titkárnője volt: 1954-ben, amikor az egyetemen létrehozták a tanszéket, a pártközpont javaslatára őt helyezték oda adminisztrátornak. ’Piroska’ fedőnéven írta a jelentéseit. Szükség volt rá, mert a beszervezője szerint sok ellenséges tevékenység volt a bölcsészkaron. Így vallott magáról: „Önként, elvi alapon, meggyőződésből felajánlom segítségem a BM politikai szervek részére. Vállalom, hogy minden olyan cselekményt, megnyilvánulást, amely a népi demokrácia megdöntésére vagy annak gyengítésére jelent [kísérletet], a kapcsolatot tartó politikai tiszt tudomására hozom. A tudomásomra jutottakat mindenkor írásban közlöm.”

Tevékenysége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy például Révai Kálmán tábornokot, a Honvéd Kossuth Akadémia megszervezőjét a Sólyom-per keretében hetedmagával halálra ítéljék és kivégezzék. Pedig az ügy koncepciós jellegét jól mutatja, hogy a katonai bíróság a perben érintetteket már 1954-ben felmentette minden bűncselekmény alól. A Legfelsőbb Bíróság pedig a kivégzetteket mentette fel minden vád alól 1990. október 1-jén.

Balázs Piroska az egyetemi rezidentúra vezetőjeként az egyetemen lévő hálózati személyek operatív feladatainak végrehajtását is irányította, s kapcsolatot tartott a hallgatókkal is. A cikk több nevet is említ, akik közül többen elhunytak már, ezért mi nem írjuk ide a felsoroltakat.

Az ügynökök egymásról is jelentettek. Egy „szaktársa” azt írta róla: „A látszatra ad, szereti a hízelgést, szereti, ha felnéznek rá. Lefelé könyörtelenül durva. Egyszerre félnek tőle és utálják. Szinte már szállóige az egyetemen, [hogy a] szemében addig ember valaki, amíg a polcon ül.”

A 70-es években – a szocialista újságírás legnagyobb dicsőségére – újságíróként alkalmazták a Népszabadságot évtizedeken át kiadó Hírlapkiadó Vállalatnál. Sajtótörténeti jelentőségű írásairól nincsenek értesülések.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/41095/pics/lead_800x600.jpg
Balázs Piroska,besúgó,Magyar Bálint,szörnyeteg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?