A románoknak sértő, hogy nem ünnepeljük Erdély odacsatolását

Haragszanak a románok Kelemen Hunorra, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökére. Bűne nem kisebb, minthogy magyar emberként képviseli az Erdélyben élő magyarok érdekeit és emlékezteti a románokat arra, milyen ígéreteket tettek 1918. december elsején, amikor gyulafehérvári nagygyűlés kimondta Erdély Romániához történő csatlakozását. Ez a nap lett Románia nemzeti ünnepe.

A 888.hu beszámolt róla, hogy fokozódik a Kelemen Hunor körüli botrány. A románok azt nehezményezik, hogy a politikus megjegyzést tett a közelgő centenáriumra, 1918 december 1. századik évfordulójára, ami jövőre esedékes. Sőt, elvennék Kelemen Hunor román állampolgárságát egy korábbi kijelentése miatt. Az így szólt: „A románságnak pedig el kell fogadnia, hogy mi (az erdélyi magyarság – a szerk.) nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at". A Romániában nagy vihart kavaró kijelentését Kelemen Hunor a Kossuth Rádióban kiegészítve számon kérte a románok 1918-ban tett ígéreteit.

Mik voltak ezek az ígéretek?

Egyebek mellett a teljes nemzeti szabadság az együtt lakó népek számára, egyenlő jog és teljes felekezeti autonóm szabadság az állam összes felekezetei számára, korlátlan sajtó, gyülekezési és egyesülési jog, radikális földbirtokreform.

Ismeretes, hogy ezeknek az ígéreteknek éppen az ellenkezője valósult meg. Az Európában példátlan nemzeti elnyomás, a magyar földbirtok és vagyon elkobzása, a magyar egyházak és iskolák üldözése és bezárása. Hemingway, a nagy amerikai író írta 1923-ban: Romániát csak óriási hadsereggel lehet összetartani, vagy még azzal sem, mert „újrománjai” nem akarnak románná válni.

Van tehát oka Kelemen Hunornak mindazt kijelenteni, amit mondott.

Sajnálatos, hogy a Mandiner közlése szerint Orbán Lajos (Ludovic Orban), a romániai Nemzeti Liberális Párt elnöke (aki egyébként Brassóban született, és az édesapja magyar) augusztus 9-én este a Realitatea román hírtelevízióban sértőnek nevezte a román nemzetre nézve a határon túli magyar politikus szavait. „Sértés a nemzettel szemben. Másrészt ellenzem, hogy konfliktusokat generáljunk Hunor kijelentései nyomán, aki áldozatként akarja feltüntetni magát, azt szeretné, ha az egész politikum reagálna, és rászállna, hogy áldozatként állíthassa be magát.

Szankcionáljuk, nem vitás, hogy szankcionálni fogjuk. Elsősorban azáltal, hogy sohasem fogadjuk el, amit akarnak, a törvénymódosításokat és a kulturális autonómiát. Állandó játszmáikkal arra számítanak, hogy nyernek majd valamit, és ez általában a sértő magatartásban merül ki" – fogalmazott a magyar származású politikus a magyarok törekvéseiről.

Kelemen Hunor ezzel kapcsolatban elmondta, fel kell mutatniuk, hogy az elmúlt száz évben mit tettek hozzá ahhoz az országhoz, amelyet a történelem fintora hazájukká kijelölt. Hozzátette: szerencsére vannak olyan román hangok is, amelyek a racionalitás és a párbeszéd irányába hatnak.

A kitüntetéssel kapcsolatos pikantéria, hogy Kelemen Hunor azt Emil Constantinescu korábbi román elnöktől kapta, éppen a román-magyar kapcsolatok erősítéséért. Ha elveszik tőle, akkor is tud majd aludni, bár hihetetlenül rossz üzenetnek tartaná – mondta.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/41246/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,Gyulafehérvár,Kelemen Hunor,Románia Nemzeti Ünnepe
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?