Sváby egy hóhérról adomázott

Sunyi, a tömeggyilkos Kádárt mentegető, de az emberek egy része által még mindig kedvelt egykori pártvezérről riportot közölt Sváby András Heti Napló című legutóbbi műsorában. A közel 13 perces anyag aljassága abban különösen tetten érhető volt, hogy szűk fél perc hosszúságban, mindössze egyetlen mondatban utaltak benne a diktátori, tömeggyilkosi múltra úgy, mint elhanyagolható mellékkörülményre. Emellett a kádári puritánságot itt-ott erőtlenül cáfolgatni próbálva, de alapvetően a szeretett népvezér kultuszának további építésére a fél percnek mintegy 26 szorosát fordították.

A további történelemhamisításra a Kádárról született legendákat használták föl. Kár azzal foglalkozni, hogy a „puritán” Kádár méregdrága bútorokkal rendezte be Cserje utcai házát a Rózsadombon, amelynek udvarán fürdőmedencét is építtetett. Kár azzal is foglalkozni, hogy előbb nyaralót kapott a pártvezetéstől Balatonaligán, majd horgászszigetet építtetett magának, hogy bentebbről már be tudja dobni a horgot a mélyvízbe. Kár továbbá azzal is foglalkozni, hogy még mindig az övé Antall József után a Fiumei úti temető második leglátogatottabb sírja.

Ezek azok az undormány elemek, amelyekkel a lényegről Sváby szerkesztő és a riportot készítő L. Dézsi Zoltán elterelték a figyelmet.

De sima hazugságokra is bukkantunk a 13 percben.

Sváby András a felkonferálásban például ezzel vezette be a riportot. „Állítólag Kádár János ült a nyugágyban a Balaton partján, a vizet figyelte és a mellette ülő Aczél Györgytől megkérdezte, miből van az elvtársaknak pénze motorcsónakokra. Néhány hónap múlva betiltották a Balatonon a motorcsónakázást. Ezt tehát neki köszönhetjük. Hangsúlyozom, nem tudom, hogy igaz-e a történet”.

Eszerint Kádárnak köszönhetjük azt, amit Sváby se tud, hogy igaz-e, hiszen maga is nyomatékkal hangsúlyozta bizonytalanságát e tárgyban. Ismerve a Sváby-féle lelkületet, nagy tétben lehet rá fogadni, hogy nem igaz.

Aztán volt pofájuk beszerkeszteni a következő idézetet is. „Bármilyen furcsán hangzik, vélhetően voltak olyan évek, amikor Kádár Jánost egy demokratikus voksoláson is megválasztották volna Magyarország vezetőjének.” Az állítást persze semmilyen forrás nem támasztja alá. Embert nem találtak, aki ezt „hitelesen” kamerába hazudta volna, ezért aztán maguk narrálták a hamis szöveget a Kádárt éltető képsorok alatt. Kiemelve, hogy „vélhetően” voltak olyan évek, hogy…

Borzalom. Mintha Kádár uralkodása idején nem évekre, de akárcsak egyetlen percre is távoztak volna a szovjet csapatok hazánkból.

Sajnos a tények, Kádár politikusi pályafutásának tömeggyilkosi gyökerei még nem ütik át az egykori MSZMP első titkárt jó emberként bemutató és mesterségesen fenntartott legendárium-rendszer boltozatát. A Sváby Andrások ma is gőzerővel dolgoznak azon, hogy ne válhasson uralkodóvá a társadalmi közgondolkodásban róla a valós kép.

Pedig Kádár valójában hóhér volt.

Az MSZMP Ideiglenes Központi Bizottsága 1957. április 2-ikai ülésén ezt mondta. „Az országban aktivizálódnak, fellépnek, hatalmat ragadtak kezükbe horthysta katonatisztek, csendőrök s a többi. Ezeknek ügyét is komolyan kézbe kell venni, tárgyalni nem is kell. Meg kell csinálni a népbíróságot, s ahol csak olyan, volt horthystákkal találkozunk, akik vették maguknak a bátorságot és disznóságot csináltak, körmenetben kell bíróság elé állítani, halálra ítélni és kivégezni. Ezeket az ítéleteket nem kell az újságban lehozni."

Ez az idézet sehogyan se fért bele Sváby Andrásék 13 percébe.

A tények elhallgatása a legelvetemültebb merénylet az újságírás egyik legfontosabb alapelve, a hiteles tájékoztatás ellen, amit újságíró elkövethet. Svábynak ez nem okozott gondot. Még mosolygott is hozzá.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/41425/pics/lead_800x600.jpg
ATV,hóhér,Sváby András
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?