A "hiperfüggetlen" Vujity Tvrtko

Különös dolog történt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hétfőn este. A magyar sajtó függetlenségének orbitális hiányáról beszélgetett a MÚOSZ ultraliberális elnökével, a Népszabadság egykori újságírójával a magát megingathatatlanul függetlennek valló Vujity Tvrtko. Ő annyira független, hogy már szinte szavakat sem nagyon talált a műsorban önmaga leírására. Így: „Engem senki nem fog tudni megvenni, az egészen biztos. Nincs az a karrier, nincs az a pénz, nincs az a hatalom, amiért engem befolyásolni tudnának.”

Nos, ez a láthatóan tőről metszett független és befolyásolástól mentes ember a következőket jelentette ki, illetve kérdezte meg a bő tíz perces beszélgetés során a nyilvánvalóan ellenzéki ATV műsorában a szuperliberális Hargitai Miklóstól.

„A magyar újságírás története talán legnagyobb válságát éli.”

„Az én narratívám szerint a politika betette oda a lábát, ahol semmi keresnivalója nem lenne.”

„A közszolgálat ellátja ön szerint a BBC alapelvei szerinti saját feladatát?”

„Akkor egyes sajtótermékek, tévéműsorok, tévétársaságok vagy különböző megjelenési formák nem is műsorok, hanem gyakorlatilag propaganda- eszközök?”

„A TV2 Naplóját ismerte? Politikailag szétcenzúrázták!”

„Lesz-e még normális, kiegyensúlyozott, pártoktól független újságírás Magyarországon?”

Nos, ezeket a rendkívül független kijelentéseket és alákérdezéseket, ha tetszik feldobott magaslabdákat Hargitai Miklós köszönte szépen és egy liberális tévében egy liberális alanyhoz méltóan le is ütötte. Kézen fogták a nézőt és tisztességtelenül félrevezették.

A riport lényege az volt, hogy a kormány egy szemét, mert felszámolta a média függetlenségét. Ezt hangsúlyozta saját véleményeként a magát még mindig hihetetlenül függetlennek valló műsorvezető és mondatta ki riportalanyával is ugyanezt rendszeresen.

Érdekes, hogy az emlékezet nem őrzi azt a sajtófüggetlenségért kiáltó riportot, amit Vujity Tvrtko a szocialista-liberális Horn Gyula, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején a TV2-nél készített. Akkor nyilván nem volt ezzel baj, lévén a médiatulajdonosok közül mindenki bolsi vagy liberális volt, vagy mindkettő egyszerre.

Nem árt leszögezni, hogy független sajtó sosem volt. Független ugyanis legfeljebb annyira volt akkor is mindenki, amennyire a médiatulajdonos engedte. Ahogy most is. Nincs új a Nap alatt. Újságírói, műsorvezetői függetlenségről tehát értelmetlen beszélni.

Arról már inkább lehet, hogy valamely hírlapíró adott tulajdonosi háttérrel tisztességesen végzi-e a munkáját vagy sem. Hiszen a tisztességesség kizárólag az újságíró kompetenciája, abba valóban nem szólhat bele senki. S ez azonban egyáltalán nem kevés. Sőt!

A hiperfüggetlen Vujity Tvrtkóra azonban a tisztességesség minősége még véletlenül se fogható rá.

Igaz, ezt nem is állította magáról.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/41531/pics/lead_800x600.jpg
a kormány egy szemét,ATV,hiperfüggetlen,Vujity Tvrtko
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Zoltan 2018-01-18 08:57:42
Vujity Tvrtko egy bújtatott szélhámos...
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?