Kulcsár Attila vallomása és a szocialisták

A héten kiszabadult Kulcsár Attila, a K&H Equities egykori vezető brókere ellen sikkasztás és más cselekmények által eredetileg kiszabott 8 év börtönbüntetéses és 230 millió forint vagyonelkobzásos ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla kétszer is csökkentette. Így a 23 milliárd forint elkövetési értékű, 8 milliárd forint károkozással járó bűncselekmény után végül öt évet kellett letöltenie Kulcsárnak. A Fővárosi Ítélőtábla szóbeli indoklása szerint a büntetések kiszabásánál figyelembe vette az eljárás rendkívüli elhúzódását, továbbá azt, hogy Kulcsár Attila beismerő vallomása „nélkül csak nagyon kevés tényállást lehetett volna megállapítani”.

A frissen szabadult egykori bróker még 2004-ben tett beismerő vallomása nagy riadalmat keltett szocialista körökben. A fővárosi főügyészségen elmondottak között szerepelt például az, hogy "Részesült a bűncselekményből származó pénzből Puch László is." (Puch László a szocialisták pénztárnoka volt.) Kulcsár elmondása szerint a pénzt személyi sofőrje és állandó pénzszállítója, Szekér Gyula (Taxis Gyuszi) vitte el, a címzett azonban még a bróker szerint sem a pártpénztárnok volt, hanem egy bizonyos Mészáros János.

A vallomás szerint ugyancsak Gyuszi Taxis vitte a pénzt a szintén szocialista Baja Ferencnek, aki a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára volt akkoriban. A Szilágyi Erzsébet fasori irodájába egyszer-kétszer néhány milliót vitt neki a sofőr, ugyanakkor Kulcsár azt állította, hogy több alkalommal személyesen is adott át neki pénzt, alkalmanként 30-50 millió forintot. Ugyancsak a vallomás szerint Baja az egyik, a Britton-irodában tartott találkozóra magával vitte Endrényi Éva vállalkozót, Kovács László akkori külügyminiszter és MSZP-elnök ismerősét is. Baja ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy bármilyen pénzügyi kapcsolatban lett volna Kulcsár Attilával, illetve a K&H-val.

Terhelő vallomást tett Kulcsár Karl Imrére is, az MSZP volt parlamenti képviselőjére. Karl állítólag összehozta őt Andó Sándor szocialista kőbányai polgármesterrel és munkatársaival. Nekik Kulcsár – elmondása szerint – 1999 és 2003 között félmilliárd forintot fizetett ki azért, hogy hozzányúlhasson a X. kerületi önkormányzat milliárdjaihoz. A történet hitelessége kérdéses ugyan, de tény, hogy a vallomás része volt.

Kulcsár vallomása szólt Forró Tamás riporterről is, akiről később kiderült, a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján a belső elhárítás titkos megbízottja (megbízható, lojális ügynöke) volt, írta a PestiSracok.hu. 2000-ben Forró maga kereste meg a vele addig régiségügyleteket bonyolító exbrókert, hogy segítsen a Világgazdaság című napilapot kiadó Zöld Újság Rt. értékesítésében, nehogy a lap a "jobboldalhoz kötődő befektetőkhöz" kerüljön. Mint Kulcsár az ügyészségen elmondta: üzleti körük – az ekkoriban a bróker, majd papíron barátnője, Matics Brigitta által vezetett KH Invest Kft. révén – 230 millió forintért szerzett érdekeltséget a kiadóban, amelyet 375 millió forintért adtak tovább az Axel Springer Magyarország Kft.-nek.

Lehetne még szemezgetni Kulcsár egykori vallomásából, de talán ennyi is elengedő annak érzékeltetésére, hogy zajlottak akkoriban a dolgok Kulcsár „működési” területén, milyen körök állhattak a most szabadult egykori bróker hátterében, illetve miért követhette el viszonylag könnyedén az általa elkövetett cselekményeket.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/41638/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?