Holnap ítélethirdetés a kvótaperben

Szeptember 6-án hirdet ítéletet a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák kereset ügyében.

Emlékezetes, hogy a magyar kormány 2015 decemberében fordult az Európai Unió Bíróságához a 120 ezer menedékkérő áttelepítését célzó, kötelező jellegű mechanizmus megsemmisítése miatt. Ezt az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, többek között Magyarország ellenkezésének dacára fogadtak el néhány hónappal korábban. Ilyen döntés meghozatalára a lisszaboni szerződés értelmében csak az Európai Tanács jogosult, ahol csak egyhangú szavazással lehet ilyen döntést hozni. Orbán Viktor azonban soha nem adta volna áldását rá, ezért került az ügy a belügyminiszterek tanácsához, ahol Magyarország más országokkal együtt tartózkodott a szavazás során.

A keresetben tíz, tartalmi és eljárásjogi érvre hivatkozva kérte hazánk a tanácsi határozat, de legalább azon rész megsemmisítését, amelynek értelmében Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia, 988-at Görögországból, 306-ot pedig Olaszországból.

Az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka júliusi állásfoglalásában a magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolta, mondván, a felperesek jogi érvei nem állják meg a helyüket. Az indítvány nem köti a bírákat. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

Közben júniusban az Európai Bizottság a határozat be nem tartása miatt kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója elmondta: ha a bíróság nekünk adna igazat a kvótaperben, akkor megszűnne a kötelezettségszegési eljárás alapja. A főtanácsnoki vélemény alapján azonban kevés az esély, hogy számunkra kedvező ítélet szülessen. Ugyanakkor érdekes a főtanácsnok álláspontja, hiszen éppen azt mondta ki, amit a bizottság egyébként tagad, nevezetesen, hogy a kvótahatározat csak ideiglenes jogi aktus. Ha viszont ideiglenes, akkor lejárta, azaz szeptember után nem kötelező végrehajtani.

A perben a bíróság tizenöt fős nagytanácsa fog dönteni, egyszerű többséggel.

 

(Forrás. MTI, Magyar Hírlap, Blogstar)

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/42044/pics/lead_800x600.jpg
Európai Bíróság,Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka,kötelezettségszegési eljárás,kvótaper
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?