Ne hagyjuk magunkat kvóta ügyben!

Dimitris Avramopulos  migrációs politikáért felelős biztos

Éreztük, hogy el fogják utasítani a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet, mégis bíztunk a jog igazságában. Éreztük, hogy a hatalmas sötét felhőként fölénk tornyosuló politikai akarat felülírja a jogot, mégis reméltük, hogy az írott szabály erősebb lesz. Pedig hittel írtuk a Blogstar-on is, hogy bár az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka állásfoglalásában a magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolta, mégis bíztunk benne, mivel az állásfoglalás nem köti a bírákat, jogi érveink megállják a helyüket. Kapaszkodtunk a jogászi felkészültségünkben, mint az utolsó szalmaszálban. Pedig tudtuk, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

Szörnyű dolog ez, főleg egy jogvégzett, de a szakmát nem gyakorló, a bírói ítélkezés titkaiba bele nem látó jogász számára. A múltkor éppen ezért rákérdeztem egy harminc éve ítélkező, tapasztalt bírónál, hogy is van ez. Hogy lehet egy nyilvánvalóan bűnös Gyurcsányt a sukorói ügyben csak úgy felmenteni, hogy lehet Gergényi Péternek a 2006-os véres események kapcsán 400 ezer forint pénzbüntetést kiszabni, hogy a vörösiszap per botrányos ítéleteiről ne is beszéljünk. Tudod, mondta, a jogszabályok sokfélék. Lehet érvelést ácsolni pró és kontra egyaránt. Jogilag mindkettő megvédhető. S ha ebben a helyzetben érkezik a nyomás valamelyik oldalról, akkor könnyen születik annak kedvező döntés, és még a bíró lelkiismerete is tiszta maradhat.

Úgy fest azonban, hogy a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság 15 fős tanácsa tagjainak még ez a kettős jogi érvelés sem adatott meg. Ott akkora volt a politikai nyomás, hogy képtelenek voltak másként dönteni.

Nem véletlenül mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az ítéletet kommentálva, hogy a magyar fél fenntartja, hiszen megalapozottnak látja jogi érvelését. A politikai nyomás ereje annál is inkább tetten érhető, mert a bíróság egy olyan átmeneti rendelkezést legitimált döntésével, amely szeptember 26-án hatályát vesztette volna.

Trócsányi aláhúzta, hogy a döntés megbontotta az Európai Unió intézményeinek egyensúlyát. Nyertese az Európai Bizottság lett, miközben csökkent az Európai Tanács és az Európai Parlament ereje, holott az unió politikai irányát az Európai Tanácsnak, az állam- és kormányfők testületének kellene meghatároznia.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig kijelentette, az Európai Bíróság határozata nyíltan legitimálja az Európai Bizottság joghatóságát az európai nemzetek és az uniós tagállamok felett, ami elfogadhatatlan, mert az európai szerződések értelmében a bizottságnak sem a nemzetek, sem a tagállamok felett nincs fennhatósága. „Továbbra is mindent megteszünk azért, hogy megvédjük Magyarországot, a magyar embereket, biztonságunkat. Az első számú célunk nem lehet más, mint hazánk biztonságának garantálása”.

A jogi csatározás csak most kezdődik tehát, az Európai Bíróság döntése nyomán.

Hogy sikerül-e eredményt elérni, az kérdés. Nyilvánvaló, hogy a 3,3 millió magyar akaratával Orbán Viktor csak a küzdelmet választhatja. Szomorú, hogy az Európai Bizottság mindenféle felhatalmazás nélkül szembe mehet a nemzetállamok akaratával.

Mi állampolgárként csak egyet tehetünk: rendíthetetlenül kitartunk Orbán Viktor mellett.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/42189/pics/lead_800x600.jpeg
Európai Bíróság,kvótaper,Szijjártó Péter,Trócsányi László
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?