Blogolj!

Jerzy Popiełuszko, a megalázottak és megfélemlítettek szószólójának emlékére

A hetven évvel ezelőtt született boldog Jerzy Popiełuszko vértanúpap emlékművét avatták és szentelték fel a Sport Szabadidő és Rendezvény Központban szeptember 17-én. Az avatóbeszédet Németh Szilárd országgyűlési képviselő tartotta, az emlékművet Spányi Antal püspök szentelte meg. Az eseményen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete, dr. Csúcs Lászlóné, az Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószólója. Az emlékművet Sárosi Tibor csepeli szobrász alkotta.

Németh Szilárd avató beszédében egyebek mellett kiemelte, az ő nemzedéke számára Jerzy atya brutális elrablásának, kegyetlen megkínzásának és meggyilkolásának híre, elsősorban a minket körülvevő politikai rendszer teljes erkölcsi bukottságának igazolását jelentette. Magyar lelkületünkben az életáldozata mögött rejlő mélyebb értelem felismerése azonban csak lassan, fokozatosan következett be. Jerzy Popiełuszko vértanúpap sorstragédiája elválaszthatatlanul összefonódik a XX. századi Kelet-Európa kálváriájával. Azon népek szenvedésével, amelyeket a nácizmus és a kommunizmus mérhetetlen pusztítása nyomorított meg.

Emlékeztetett rá, hogy „A Szolidaritás azért ejtette oly gyorsan ámulatba a világot, mert nem erőszakkal harcolt, hanem térden állva, rózsafüzérrel a kezében.” Jerzy atyának ez a megkérdőjelezhetetlenül igaz és lényegi megállapítása került Sárosi Tibor alkotására magyar és lengyel nyelven.

Németh Szilárd hangsúlyozta, nem véletlen, hogy amikor Csepelen kezdték kapisgálni a testvéri lengyel nép igaz keresztény és európai nagyságú fiainak Jerzy Popiełuszko és Karol Wojtyla atyáknak az üzenetét, rögtön rájuk rontottak. Sokan emlékezhetnek arra, amikor a Ságvári Endre utcából Popiełuszko utca lett a papírgyár tövében, a munkáskolónián. Milyen mély megvetéssel és gyűlölettel „érveltek” a kommunisták ellene.

„Az ott élők még kimondani se tudták ezt az nevet” – formáltak sommás és félreértelmezhetetlen véleményt nemcsak a vértanú papról, akit az ő internacionalista bandájuk kínzott és öletett meg, hanem a csepeli munkások értelmi és érzelmi képességéről is. Pedig a baloldal mindig a munkásosztályból származtatja magát.

Az országgyűlési képviselő hozzátette, persze ezen ne csodálkozzunk, hiszen Popiełuszko atya volt a lengyel kommunisták által megalázottak és megfélemlítettek szószólója. Sőt, értünk magyarokért és helyettünk is szólt, értünk is szenvedett, és halt mártírhalált, akkor, amikor mi még a gulyáskommunizmus hazug bűvkörében éltünk.

Németh Szilárd kiemelte, hogy mára a szentek sorába lépő Jerzy atya, a testvéri lengyel nép fiának üzenete végre hozzánk is eljutott. Az égi hazából letekintve ránk, magyarokra, most azt láthatja, hogy megértésében jobban állunk az akkori időknél. És ha továbbra is róla veszünk példát a hitre, az emberi méltóság és a család védelmére, egy igazságosabb társadalom építésére, akkor nem tévedhetünk el, nem járhatunk igaztalan úton. Napjaink nehéz időszakában különösen nagy szükség van Jerzy atya áldására, hogy a keresztény eszményeket és értékeket népünk soha meg ne tagadja, azokat féltően őrizze és semmi másra fel ne cserélje. Ma nemcsak Lengyelországnak, de Magyarországnak is olyan kormánya és parlamenti többsége van, amelyik érti Boldog Jerzy Popiełuszko üzenetét. A kormány meggyőződése, hogy ami jó a magyar keresztényeknek, az jó Magyarországnak is – hangsúlyozta Orbán Viktor szavait Németh Szilárd.

Végezetül aláhúzta, ez az új emlékmű nemcsak a csepeliek, hanem az egész magyar nemzet nevében mondott köszönet Jerzy atya példás földi pályafutásáért, mártíriumáért, kálváriája minden stációjáért.

Fotók: Facebook

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/42614/pics/lead_800x600.jpg
a megalázottak és megfélemlítettek szószólója,emlékműavatás,Jerzy Popiełuszko,Németh Szilárd
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?