Ki tesz seprűnyelet a küllők közé?

Tóth József

A kampány a fővárosi kerületekben is zajlik. Ennek kapcsán két hírt is lehetett olvasni a közelmúltban. Az egyik, hogy Angyalföldön átadták az önkormányzat Visegrádi utcai Szakrendelőjének CT és MR Diagnosztikai Centrumát. Így a kerületi lakosoknak legfeljebb két hetet kell várni a CT és MR diagnosztikai vizsgálatokra, amelyeket az önkormányzat – szakorvosi vélemény alapján – térítésmentesen biztosít. A másik a XVII. kerületből érkezett, ahol azzal kampányol a helyi polgármester, hogy „Rákosmentét építem, erről szól a munkám, az életem.” A helyi újság főcímében közzétett, a visszafogottságot talán kissé nélkülöző bejelentés alatti fényképen egyedül ül a polgármester, előtte papír, toll, s mélyen belenézve az olvasó szemébe demonstrálja, miképpen is építi Rákosmentét.

A XIII. kerületi hírből megtudhattuk azt is, hogy az önkormányzatok közül Angyalföld elsőként vásárolt CT és MR gépeket: saját forrásból 800 millió forintot költött rájuk. Ilyen korszerű CT és csúcstechnológiájú MR berendezés nincs máshol az országban, Európában is csak néhány van belőlük. Az elmúlt években az angyalföldi betegek CT vizsgálatainak több, mint 90 százalékát legalább 13 egészségügyi intézményben végezték. A fennmaradó 10 százalékon majdnem félszáz egészségügyi intézmény CT laborja osztozott, gyakran vidéki kórházak is. Ugyanez volt a tapasztalat az MR kapcsán is. Ezen változtattak ezzel a lényegre törő megoldással az önkormányzatnál.

Rákosmente polgármesterének nyilatkozatából ezzel szemben megtudhattuk, hogy pályázatot írtak ki a kerületiek régi vágyára, az éjszakai és a – fura módon éppen az önkormányzat által korábban megszüntetett – gyermekorvosi ügyelet ellátására. Hogy hanyadszorra, arról nem szól a fáma, ám a tények közé tartozik, hogy több, mint egy éve folyik e téren a kerületben az egyhelyben toporgás, a megfelelő orvoscsoport keresése – eredménytelenül. A szülők bíztatása persze a nyilvánosság előtt folyamatosan zajlik, mutatva, hogy az önkormányzat a szeren van, de nem tehet arról, hogy a fránya körülmények nem alakulnak számára kedvezően. Valami hasonlóról ad számot a polgármester a rákosmenti szakrendelő bővítésével kapcsolatban is. Évek óta azt hallja tőle a lakosság, hogy elindították az emeletráépítéssel történő bővítés előkészítését, de – néhány adminisztratív lépéstől eltekintve – a lakosság szemében ezen a téren sem történik semmi. Legfeljebb az erőlködés eredményként való felmutatása. Mondván a kerület akarja, nagyon akarja, s annyira „proaktívak vagyunk”, hogy még az „állam helyett is cselekszünk”. Mert nyilván az állam béna, nem támogatja a kerületi önkormányzat törekvését. Orbán Viktor még nem kapott ugyan dehonesztáló jelzőket, bár amikor az állam a közelmúltban átvette az iskolák feletti fenntartói jogokat, akkor ehhez is közel állt. A polgármester bizony haragudott, mert nem engedik neki „Rákosmentét építeni.” Pedig ezt ő nehezen viseli. Inkább fölvállalja, hogy seprűnyelet dug a küllők közé, azaz látszólag a tehetetlen állam helyett is proaktívan „cselekszik”. Ez persze a lakosok szemében nem más, mint sima panaszkodás, magyarázkodás, a mindenható városvezető képe tatarozásának gyengécske próbálgatása. Amiből nemhogy helyi CT és MR központ nem lett eddig, de a járóbeteg szakrendelő bővítése, tehát egyszerű fizikai kiterjesztése is évek óta vágyálom maradt.  

Kövér László, az országgyűlés elnöke a minap úgy nyilatkozott a Magyar Hírlapban, „…nekünk nincs okunk a baloldali Muppet Show-ra építeni a stratégiánkat. Úgy kell készülnünk, mintha megvalósulna a teljes ellenzéki összefogás.”

Nincs kétség afelől, hogy Kövér László komolyan gondolja, amit mond. Mint ahogy afelől sem, hogy a választásig még szükség van némi „aprómunkára”, finomhangolásra a kormánypártok soraiban is.

Az első hír ugyanis a XIII. kerületből jött. Angyalföldön az MSZP színeiben 1994 óta hivatalban lévő Tóth József polgármester regnál, aki akkor is megtartotta az ottélők bizalmából a hivatalát, amikor 2010-ben és 2014-ben szinte mindenütt elsöprő Fidesz győzelem született. Rákosmentén pedig a fideszes Riz Levente a városvezető.

A nagypolitikában azt szoktuk meg, hogy az MSZP mindig csak beszél a problémákról, de soha semmit nem old meg.

A fenti példák azonban azt mutatják, hogy mégis vannak kivételek!

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/43425/pics/lead_800x600.jpg
gyermekorvosi ügyelet,Riz Levente,szakrendelő,Tóth József
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?