Blogolj!

Kálmán Olga (K.O.) már Bródynak is sok

Elég hátborzongató pillanatokat élhettek át azok a nézők, akik A HírTv-ben végigülték, amint Kálmán Olga Bródy Jánossal készített interjúja végén dalra fakadt. (A 12. perctől látható – a szerk.) Az ember hátán a nő kérdéseitől, érvelésétől is gyakran feláll a szőr, de ez a dalolós jelenet mindenen túltett. Nem is elsősorban azért, mert két sort elénekelt Bródy: Ha én Rózsa volnék… című dalából, hanem annak titokzatos felvezetése miatt. Azért, mert – mint mondta – ők gimnáziumban titokban másképp énekelték és ettől nagyon boldogok és büszkék voltak. Az ominózus két sor a zászlóról szólva így szól, „Akkor lennék boldog, ha kifeszítenének, / S nem lennék játéka mindenféle szélnek.” A dal a maga idejében kellően áthallásos volt. Mindenki a Kádár-rendszer elleni protestálást hallotta ki belőle, azt, hogy a magyarok nem szeretnek úgy táncolni, ahogy Moszkva fütyül. A „mindenféle szélnek” kifejezés ezt volt hivatva megjelölni, s ezt pontosan meg is tette.

Kálmán Olga azonban az adásban kierőszakolta, hogy ezt a két sort úgy énekeljék el, hogy kiderüljön, mit énekeltek ők annak idején. Ekkor az adás legszörnyűbb pillanatai következtek. Nemcsak azért, mert Kálmán énekéhez képest a Versegyházi Asszonykórus Grammy-díjas aranytorkú hölgyek gyülekezete, hanem azért is, mert a „titok” felfedése után minden józan néző lába földbe gyökerezhetett. Ők ugyanis a „mindenféle szélnek” szövegrész helyett a „keleti szélnek” szöveget énekelték. S lehet, hogy ez a tizenöt-tizenhat éves gimnazistáknak akkor és ott, amikor és ahol Olgica – feltehetőleg monori szülőhelyén – gimibe járt, komoly fegyvertény volt. Mára azonban olyan súlytalan „poénná” vált, hogy egy magára valamit adó műsorvezető meg sem említi. Szerencsére a módosított szöveget csöndesen Bródy is elküldte melegebb éghajlatra, megerősítve a „mindenféle szélnek” szövegverziót. Ez huzatos ország, mondta, amit Ady valamikor kompországnak nevezett, amely Kelet és Nyugat között tévelyeg. S egyben azt is kifejezte, hogy a magyarok nem szeretnek senkit elviselni a nyakukon. Se Moszkvát, se mást. Így Brüsszel önkényeskedését se, csak akkor még nem tudtuk, hogy az EU tagság, a nyugati kötődés záloga, amihez ma is joggal ragaszkodunk, nem fenékig tejfel. De hogy nincs jobb nála, az biztos. Ezt kell nemzetállamosra átalakítani.

De vissza a riporthoz! Akkor még nem volt elég Kálmánnak, hogy elhajtották a keleti szövegét a náthásba, még egyszer rárepült a témára. Ismét házhoz ment a lószerszámért. Ha lehet, még erőszakosabban.

– Akkor most keleti szél legyen vagy mindenféle szél? – vágta oda a kérdést gusztustalanul, mire Bródy halkan azt válaszolta, hogy ő mindig ugyanúgy énekli a dalokat, ahogy egyszer már megírta, nem változtat rajtuk.

A pofám leszakad! Nem elég neki, hogy egyszer már – úri módon ugyan –, de csak elküldték a francba? Most az kell neki, mint a műrepülésre kíváncsi paraszt bácsinak, hogy mindaz, ami a levegőben összegyűlt a gatyájában, azt a nyakába is öntsék?

Kálmán Olgának persze mindegy. Őt még ez sem zavarná. A nő a szó szoros értelmében K.O. És az is marad egy életre. Kálmán annyira otthon van saját magában, hogy nem veszi észre: a világ röhög rajta.

Gimnazistaként persze joggal lehetett büszke arra, hogy elítéli a szovjet diktatúraexportot, ami gúzsba kötötte a Keleti-blokk országait, így Magyarországot is. Ma pedig – uram, atyám, mindjárt ötvenéves fejjel – azzal henceg, hogy alázattal szolgálja az ugyanarról a tőről fakadó diktátumot, amit a marxizmus még neki is szörnyű évtizedei után a liberalizmus brüsszeli urai visznek tovább és kényszerítenek ránk. Ugyanúgy megpróbálva demokratikus felhatalmazás nélkül, a nemzetállamok csendőreként, erőnek erejével zsugorítani Magyarország szuverenitását, hazánk mozgásszabadságát, ahogy annak idején a szovjeturalom tette.

Ez K.O.-nak nem tűnik fel. Sőt. Eszi (Simicska) nagy kanalával.

A riportból kiderült, hogy Kálmán Olga már Bródynak is sok volt.

Pedig – ahogy mondani szokták – Bródy sem piskóta.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/43629/pics/lead_800x600.jpg
Akkor lennék boldog, ha kifeszítenének,Bródy János,Kálmán Olga,S nem lennék játéka mindenféle szélnek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?