Horváth Szamár alászáll

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén Horváth Csaba MSZP frakcióvezető sajátos AntiOrpheuszként rettenetesen mélyre szállt szerdán. Olyan mélyre, hogy a nyers hazugság feltalálójának, de legalábbis tökéletesítőjének mélyrepülése során még a bányász béka feneke is bokázva tisztelgett neki. Horváth – akit a háta mögött saját társai is Horváth Szamárnak (Asinus Gray) neveznek – héthúrú líráján ezúttal különösen hamisan játszott, vircsaftjától még az alvilág őrei is patás ördögökké váltak hirtelen.

Szerdán ugyanis arról döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítménye a parti ingatlanok védelme érdekében nem a Nánási út – Királyok útja nyomvonalon, hanem a hullámtérben, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén valósuljon meg. A pontos nyomvonal kijelöléséről később döntenek, a part menti telekhatárokon vagy beljebb húzódó nyomvonal szakmai vizsgálatának figyelembe vételével. Ez az a verzió egyébként, amely a tudomány jeleseinek és a hatóságok álláspontjának teljes mértékben megfelelő, a Nánási úti verziót Lányi András filozófus szerkesztette.

Ezzel egyszersmind okafogyottá vált az ellenzék népszavazási kezdeményezése, amelyet nagyon zokon vettek az érintett politikai alakulatok. Akik „valamiféle összefogásról álmodoznak, hiszen az aláírásgyűjtésüknek nem a gát műszaki-gazdasági paraméterei lett volna a témája”, hanem egyfajta kiállás az együttműködés demonstrálására. Pataki Márton például 2007-ben még MSZP-s, majd 2009-ben MSZDP-s képviselőként támogatta a part menti változatot, „most pedig az Együtt politikusaként inkább úgy gondolja, választási kampánytémává teszi a kérdést. Az óbudaiak sorsa különösebben nem érdekli őt.

Durva felszólalásaikra – köztük Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba megjegyzésére Tarlós István főpolgármester azt találta mondani, „Végig van egy élképesztő, hazug csúsztatás a nyári (parti) gáttal kapcsolatban Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba részéről, akik akkor a Nánási úti fejlesztésnek gátlástalanul leszavazták két változatát is. Ezt most lehazudják önöknek, alattomosan védekeznek és megpróbálják elhallgatni.” Horváthék – az MSZP-SZDSZ koalíció – ugyanis 2009-ben egy egyszerű kis parti gátat építettek volna közvetlenül a Duna-partra, amelynek különösebb értelme nem lett volna.

Ez volt az a főpolgármesteri állítás, amit Horváth Szamár (Asinus Gray) az ATV Egyenes Beszéd című műsorában – Rónai Egon műsorvezető hathatós közreműködésével – mindenáron megpróbált meg nem történtté tenni. Egyszerűen letagadta, hogy ellene szavaztak volna a Nánási úti fejlesztésnek. Az ugyanis „nem volt témája az előterjesztésnek”, mondta diadalmasan Horváth. Aztán meglobogtatott egy papírt, ami azt dokumentálta, hogy a közgyűlés 2009-ben a nyári gát megépítését szavazta meg. Nem a Nánási útit tehát, amit akkor elő sem terjesztettek, hanem a kicsiny parti gátat. „Ez egy pici parapet, amire le lehet ülni, amikor nem védműként funkcionál, mint egy padra. De ez egy alacsony, kicsi gát, nem olyan nagy statikai terhelést jelent. Ezt szavaztuk meg” – magyarázta Horváth. (Képzeljék el, mekkora védelmet adott volna a óbudaiaknak a „piciny parapet” az árvíz ellen – a szerk.)

– Tehát akkor nem a Nánási úti védművet szavazták meg? – felejtette el megkérdezni Rónai AntiOrpheust, hogy rábizonyítsa: Tarlós igazat mondott, ő pedig ezúttal is hazudott. A tisztázó riporteri kérdés azonban elmaradt, mint ahogy a Római-partra szánt, hatvan éve ígérgetett védmű megépítése is húzódik az értelmetlen ellenzéki konfliktusgerjesztés miatt.

Látható, hogy a gát az ellenzék számára még most sem olyan fontos, mint az egységességüket demonstrálni hivatott összefogás. Pedig az óbudaiak biztonságuk érdekében nagyon szeretnék a védművet. Ötvenkilenc százalékuk azt mondja, hogy azt a Duna-parton kell megépíteni. Ezzel megvédhető a hullámtér hetven hektárja is, ahol már 1914 óta épültek házak és laknak emberek, s a védmű mellett a természetközeli állapot is megvédhető.

Horváth Csabának és Gy. Németh Erzsébetnek azonban fontosabb a cirkusz, a politikai érdek, mint az emberek létbiztonságának szavatolása. Tarlós István rájuk nézve lesújtó szerdai minősítése mindenesetre célba talált.

Horváth félresikerült ATV-s magyarázkodása után – utolsó szalmaszálként – egyikőjük sem kapaszkodott a Facebook nyilvánosságába, tett ki oda a jó hírüket mentő dokumentumot, amivel meg tudták volna cáfolni a főpolgármester állítását.

Hogy miért?

Mert nyilvánvalóan nincs olyan adat, állítás, dokumentum.

Nyilván azért állnak ezek a pártok is a többi kis párttal együtt a népszerűségi lista mélyén, mert ilyen hazug emberek képviselik a nyilvánosság előtt, mint Horváth Szamár és társai.

Még szerencse, hogy nincs döntési jogosítvány a kezükben.

Ha rajtuk múlna, további hatvan évig fenyegetné Óbudát az árvíz.

Nekik a saját érdekük mindig fontosabb volt, mint az általuk képviseltek biztonsága, boldogulása.

Azért tiszteleg nekik is „hazatérés” közben a bányász béka feneke.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/43850/pics/lead_800x600.jpg
Gy. Németh Erzsébet,Horváth Csaba Szamár,Római-part
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?