Fiala egy képmutató „pofozkodó”

Különös pillanatokat élhettek meg azok, akik végig nézték a Havas a pályán című adást szombat este az ATV-n, ezúttal Fiala János vezetésével. Olyan, a tárgyszerű újságírás irányába tett lépéseket fedezhetett föl a műsor első felében – Váradi Júlia virtuális képen törlése egy megalapozatlan információ használata miatt, kézfogás a Fialát (és a normalitást) megerősítő Horváth Zoltánnal – ami Havasnál még soha, véletlenül sem fordult elő. Természetesen nem kézfogás, hanem a tárgyszerűség.

Ám még fel sem ocsúdott a néző első ámulatából, hogy de jó, magához tért az ATV, gondolatait gyorsan visszazökkentették megszokott kerékvágásába. A többi témánál, az osztrák kancellár és migránshelyzet elemzésénél, az amerikai nagykövet honi sajtószabadságot szapuló beszédének értékelésekor vagy a Római-parti mobilgátnál hamar kiderült, korábban pillanatnyi rövidzárlatról volt szó csupán.

Tanulságos felidézni Váradi Júlia hazug álláspontterjesztésének rövid történetét (15 perctől látható – a szerk.), amely annak kapcsán került szóba, hogy Orbán Viktor egyik aktuális beszédéből idéztek. Ennek kapcsán került elő az őcsényi történet, a miniszterelnök akkori – egyébként teljesen helytálló – nyilatkozatára való utalás. Váradi, aki magát korábban gyurcsányista öregasszonyként jellemezte, a következőket bírta mondani: – Ennek a következménye, hogy a polgármestert Cserdiben el akarták ütni autóval és leköpdösték. Erre reagált Fiala: – Elnézést kérek, ez egy HírTv-s műsornak a promója, amely esemény egyébként hetekkel ezelőtt történt. Juli, te benyeled szlogenként. Az a kérdés, megtörtént-e vagy sem? Váradi: – A cserdi polgármester nem hiszem, hogy ezt kitalálta. Horváth Zoltán: – Egy újságíró ne mondja azt, hogy nem hiszem, meg hogy nem feltételezem. Nekem az a véleményem, hogy egy újságíró abszolút megbízható és megerősített információkkal… Fiala: – Erről van szó! Horváth Zoltán: – Rettenetesen kell vigyázni ezekben a témákban, hogy csak megalapozott, csak igazolt [állítások legyenek], mert abban a pillanatban, ha egyetlen egy ilyen történetről kiderül, hogy nem igaz, akkor semmi nem lesz igaz ezzel kapcsolatban. Fiala: – Hadd legyek teátrális. (Feláll és kezet fog vele) Nem gratulálok, egyetértek. És mélyen nem értek egyet Veled, Juli!

Nos, ez volt az a rövid néhány perc, amikor a néző arra gondolhatott, hogy az ATV-nél valami jó irányban mozdult el.

Aztán pillanatok alatt kiderült, hogy sajnos ez egyáltalán nincs így.

Példának most csak a Római-parti gát megépítésének elhalasztását hozom ide, mint a műsor egyik későbbi témáját. Pedig a dolog jól indult, hiszen Fiala úgy kezdte, hogy a „Dunának ebben nincs jelentősége, már régen meg lehetett volna építeni a gátat!” Ám ahelyett, hogy részletezték volna, miért nem épült meg hatvan éve az ott élő mintegy 55 ezer ember biztonságát szavatoló védmű, a politikára tolták a rivaldafényt. Arra utalva, hogy Tarlósék egy pitiáner társaság, arcátlanul játszadoznak a lakosság türelmével, meghekkelik az aláírásgyűjtést, amivel kvázi elnapolják a gátépítés kezdetét. Itt azonban már egyáltalán nem az volt a baj, hogy esetleg egy fél évvel később fognak a védmű megépítéséhez. Sokkal inkább az azon való búsongás, mérgelődés, hogy az ellenzék képtelen volt az aláírásgyűjtés kapcsán az összefogását demonstrálni. Horváth Zoltán: „Úgy tűntek el az ellenzék aláírást gyűjtő pultjai az utcáról, az aluljárókból, mintha huzat vitte volna el őket. […] Ez szegénységi bizonyítvány. Tragédia mindazok számára, akik abban reménykednek, hogy előbb utóbb föláll valamiféle politikai alakzat, amely legalább ellensúlyozni képes a fennálló rezsimet.” Fiala: „Neked tökéletesen igazad van!”

Ám hogy a Dunával mi lesz, hogy védekezünk az árvízzel szemben, arról szó sem esett. Pedig jól tudják, hogy Demszky húszéves regnálása alatt még előkészítő munkák sem folytak a védművel kapcsolatban, most pedig az ellenzék időhúzó taktikázása miatt nem lehetett benne előre lépni. Pedig a nagy ellenzéki politikai csinnadratta közben Tarlós István egyetemi professzorok és hatósági szakemberek által készíttetett gátelhelyezési szakvéleményeivel szemben az ellenzők mindössze egy silány, filozófus által szerkesztett beadványra hivatkozva húzták az időt, kiegészítve népszavazási kezdeményezés kierőszakolásával.

Száz szónak is egy a vége: a Havas a pályán Fialával is szinte épp oly dezinformáló, elfogult, a tárgyszerűséget nélkülöző produkció, mint Havassal. Hiába vitt ajándékot Fiala Lázár Jánosnak a 100. Kormányinfó alkalmával, a hitelességét ezzel sem tudta megváltani. Tolakodó gesztusáról akkor se hitte el senki, hogy őszintén gondolja. Az ATV-műsor is ezt bizonyítja.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/43938/pics/lead_800x600.jpg
Fiala János,Havas a pályán,képmutató „pofozkodó”,Lázár János,Váradi Júlia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?