Az igazság Rónait is földbe döngölte

Pestiesen szólva földbe döngölte Tarlós István főpolgármester Rónai Egont, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedden este.

Tarlós István azért fogadta el a csatorna invitálását, mert tájékoztatni szerette volna a nézőket arról, hogy mi a tényleges helyzet a Római-parti védmű körüli, régóta húzódó, hangos vita és a meghiúsult népszavazás ügyében. Illetve arról, hogy végre megindulhatnak az építési munkálatok az Aranyhegyi-árok és a Barát-patak menti gátak tekintetében, megvédve ezzel a 2013-árvízzel majdnem eláztatott Pók utcai lakótelepet.

Rónai Egon azonban ezt nem nagyon akarta engedni. Éppolyan parttalan, okoskodó, öncélúan vitatkozó műsorperceket akart produkálni, amit az ellenzék „civiljei” rendszeresen a folyóparton és a Városházán, hogy aztán a végén kimondhassa: lám, ez a mi főpolgármesterünk, aki nemhogy akadályozza a védmű megépítését, de még a népszavazást is meghiúsította a közgyűlési határozat visszavonásával.

Nos, hát ez a terv nem jött össze. Tarlós István ugyanis pontról pontra bebizonyította, hogy a Római-parton nem 2009 óta nincs gát, amikor a Demszky-féle városvezetés a nyári/parti gát megépítése mellett döntött, többszörösen leszavazva a Nánási úti védmű megvalósítását, de végül a parti/nyári gátat sem építette meg; a gát 1945 óta hiányzik. Tehát már a rendszerváltozás utáni évtizedekben is lett volna mód a teljhatalmú Demszky Gábor számára a védmű megépítésre, ám a szocialista-szabaddemokrata városvezetésnek eszébe sem jutott hozzáfogni, az ott élőket megvédelmezni.

Tarlós elmondta, hogy jelenleg hat szakvélemény, köztük a Országos Vízügyi Főigazgatóság Tudományos Tanácsának a szakvéleménye áll szemben a „civilek” szakvéleményével, amely hat-egy arányban a parti védmű mellett teszi le a garast a Lányi András filozófus vezette civilek Nánási utat favorizáló változatával szemben. Rónai Egon szerencsétlenségére az is kiderült, hogy a civilek szakvéleményét is Tarlós István szervezte meg. Mint a főpolgármester elmondta: „Én kerestem meg Lányi Andrást és én mondtam neki, hogy András, hét évig letehettetek volna valamit az asztalra, semmit nem tettetek le. Ha letesztek, én beviszem Közgyűlés elé. Megtettem.” Így készült el a Rónai által hangoztatott egyetlen „ellenzéki szakvélemény”, amin mellesleg a szakma „ordítva röhög”, mondta Tarlós.

Rónai pedig – hallgatva a főpolgármestert – lapított döbbenten, mit sz.r a fűben és egyik ámulatból a másikba esett, amiért nem tudja megfogni sehogyan sem a felkészült Tarlós Istvánt, aki elérte amit akart. A demokrácia sem sérül és a védmű építése is megkezdődik. Hiszen most a népszavazás visszavonásával a politikusok vitatkozhatnak tovább, a főpolgármester pedig megkezdheti az Aranyhegyi-árok és a Barát-patak menti védművek építését. Ellenkező esetben a tavaszi választásokig csak politikai vita lett volna, gátépítés pedig semmi.

Csak azért, hogy az olvasóknak érzékeltessem a keddi beszélgetés hangulatát, idemásolok egy részletet.

„Tarlós István: Két dolgot szeretnék. Ez a vita most maradjon abba, mert ez egy politikai kampány, ennek semmi köze a védműhöz.

Rónai Egon: A helyiek kampányt folytatnak?

TI: Gondolja, hogy most a helyiekre gondolok? Azokra gondolok, akik nyíltan bevallották, hogy az aláírásgyűjtési kampányban az Orbán-kormánnyal szembeni ellenérzésüknek akarnak hangot adni.

RE: Túl sok kormánypárti sajtót olvas. Ez a történet nem erről szólt.

TI: Miért mondták akkor ők maguk?

RE: Ezt nem mondták

  1. De mondták, szerkesztő úr. Az ott élőket egy érdekli, hogy kapjanak védelmet. Ott sok emberrel elhitették, hogy nem kapnak védelmet. És nem fújtuk le az egészet.

RE: Dehogynem.

TI: Most miért mondja?

RE: Visszavonatta azt a közgyűlési határozatot, amely alapján népszavazás lehetett volna.

TI: Kezd az az érzésem támadni, hogy nem akarja, hogy elmondjam, hogy mi lesz. Rosszul érzem?

Rónai kivár a válasszal.”

Így hullámzott 23 percen át ez az érdekes diskurzus, amelyben valójában folyamatosan a valóság és a hamisság birkózott egymással.

Tarlós a civilek „célratörő” vitatkozhatnékjáról a következőket mondta: „Minden héten megszólít a sajtó filozófusokat, szociológusokat, nyugalmazott építészmérnököket és minden kis párt megszámlálhatatlanul sok aktivistáját a védművel kapcsolatban, de az elmúlt egy évben egyszer sem keresték meg a vízügyi igazgatóság illetékeseit, vagy a katasztrófavédelem vezetőit, hogy elmondhassák a véleményüket.” Mindenkit tehát megkérdeztek, csak azokat nem, akik autentikus véleményt mondhattak volna a Római-parti gát ügyében.

Ha Tarlós István nem lett volna határozott a kedd esti műsorban, akkor most erről sem értesülhetett volna a tisztán a közvélemény, ahogy az építkezés megkezdődése miatt happy enddel zárult valóságos helyzetről sem. Rónai Egon ugyanis mindent megtett, hogy ezt megakadályozza.

Ámde nagy peche volt. Az igazság – Tarlós István közreműködésével – ezúttal mindennél erősebb volt, s a cinkkelt lapokkal játszó Rónait is földbe döngölte.  

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/44059/pics/lead_800x600.png
az igazság földbe döngölte,Római-part,Róna Péter,Tarlós István,védmű
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?