Mellár Tamás elbutult

Mellár Tamás a „politikai elbutulás” állapotában van néhány egykori konzervatív harcostársával – Bod Péter Ákossal, Jeszenszky Gézával – együtt, jelentette ki szomorúan Deutsch Tamás Fidesz-es Európa parlamenti képviselő a minap sajtótájékoztatón. Mellár, a jeles közgazdászprofesszor erre szerdán este az Egyenes Beszéd című ATV műsorban úgy reagált, Deutschnak lehet olyan befolyása, hogy megszervezzen egy televíziós vitát Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel vagy Matolcsy György jegybankelnökkel társadalmi, gazdasági, politikai kérdésekről, s akkor majd kiderül, mennyire helytálló az ő politikai elbutulásáról szóló minősítése.

Látszólag kielégítő a válasz, de azt Mellár is pontosan tudja, hogy csupán látszólag. Deutsch Tamás megállapítása ugyanis nem az ő szellemi teljesítő képességét vonta kétségbe, hanem valami egészen mást, amivel az ember sokkal nehezebben birkózik meg, mintha teljesen megalapozatlanul lehülyézik. A jellem „elbutulása”, eltorzulása ugyanis sokkal kényesebb kérdés.

A nyilvánosság megtévesztésére Mellár valamiért, amiért régen sokan rajongtak érte – köztük magam is, ha szabad egy picit személyeskedni –, ma is konzervatív embernek hirdeti magát, amit a ballib médiumok szíves-örömest kapnak fel, repítenek világgá, mondván: íme egy ember, aki szemben áll Orbán Viktorral, azonnal le akarja váltani, pedig ugyanazt gondolja a világról, mint ő. Hát ez az, ami nincs így.

Mellár ugyanis lehetséges, hogy 63 évesen független képviselőjelöltként elindul a választásokon Baranyában, de kizárólag a Fidesszel szemben hajlandó erre és – reményei szerint – az összes baloldali-liberális ellenzéki párt támogatásával, beleértve a Jobbikot is. A Jobbik már nyugodtan sorolható ebbe a körbe Vona Gábor október 23-iki gusztustalanul fölajánlkozó beszéde után.

Nos, ez a parlamentbe készülő „konzervatív” Mellár Tamás olyan politikai lózungokat tud mondani televíziós műsorokban a súlyok és ellensúlyok helyreállításárnak szükségességéről, a demokrácia normális működése szempontjából fontos intézmények vezetői azonnali lecserélésének szükségességéről, az új választójogi törvény megalkotásának elkerülhetetlenségéről, mint Gulyás Márton, akiről nagy jóindulattal sem lehetne azt mondani, hogy konzervatív értékeket valló politikai aktivista. Így joggal gondolja az ember Mellárról, hogy kicsit többet ivott a saját maga által termelt és igen jónak minősített Merlot nevű borából.

Annak idején, amikor az Új Magyarország gazdasági szerkesztőjeként mindent elkövettem azért, hogy világos okfejtésével minél többször szerepelhessen a nyilvánosságban, hogy győzködje a kételkedőket a konzervatív eszmék értékességéről a szörnyűséges internacionalizmussal, liberalizmussal szemben, a mai helyzeteket el sem tudtam volna képzelni.

Például azt, hogy Mellár egy asztalhoz ül politikai kérdésekről tárgyalni Gyurcsány Ferenccel vagy a szocialistákkal és a hozzájuk fölzárkózó Vona Gáborral. Amikor anno kettesben róluk beszélgettünk, csak a politikai ellenfél hülyeségei, aljasságai, nemzetellenes lépései kerültek szóba, s nem pedig az együttműködés bármilyen formája. S akkor még nem volt a színen a nagyszerű Juhász Péter. Milyen érdekes párbeszéd alakulhat ki a „konzervatív” közgazdászprofesszor és a szájában fütyülővel érvelgető drogdíler, Juhász Péter között. Normális viszonyok között ezek az emberek a bokájáig sem érnének föl Mellárnak, most pedig egyenrangú félként, egy asztalnál ülnek vele. Ráadásul azért, hogy közös erővel fenekedjenek Orbán Viktor leváltásáért, akinek politikájánál – ide a rozsdás bökőt – Mellár se tudna jobbat produkálni. Sőt!

De a sértettség, a dac, az öncélú szembefordulás, a majd én megmutatom neki ostoba virtusa képes felülírni a józan ész érveit. Képes arra az oldalra állítani Mellárt, vele együtt Bod Péter Ákost, Jeszenszky Gézát, amely hatvan éven keresztül csak fosztogatta az országot és szipolyozta a magyar embereket. Mellár pontosan tudja, hogy a legrosszabb Orbán-kormány is jobb, mint a legjobb Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai vagy bárki más baloldali politikus nevével fémjelzett alakulat. Mégis együttműködik velük. S ez nagyon szomorú.

Nem Mellár Tamás szellemi kvalitásaival van baj, hanem jellemének végletes eltorzulásával. Ezt jelenti Deutsch Tamás megjegyzése a politikai elbutulásáról. Ez azonban olyan súlyos állapot, amit már nem lehet helyrehozni.

Legfeljebb a maga termelte Merlóval, ha van belőle jó sok.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/44331/pics/lead_800x600.png
Deutsch Tamás,Gulyás Márton,Gyurcsány Ferenc,Mellár Tamás,politikai elbutulás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?