Magyar György politikai bajkeverő

Vajon az egyhangú politikai vitaműsor emelheti-e, ráadásul ugrásszerűen a tévénézők számát? Ha a legutóbbi Angard című vitaműsorból indulunk ki – a hétfőtől új helyről, új műsorokkal induló Echo Tv esetében – akkor valószínűleg rávágható az ’igen’ a látszólag költői kérdésre.

Nincs ugyanis izgalmasabb „szócsata” annál, mint amikor ellenzéki és kormánypárti politikai szakértők szinte egymás szavába vágva érvelnek egyetértően amellett: miért rossz húzás az ismeretlenek által küldött kormányfőjelölttől, Magyar Györgytől – elvek nélkül, pusztán szükségességből, civilként – beállni a pártok politikai küzdelmébe? Vagy arra a kérdésre keresni a választ: miért lesz nehéz, nagyon nehéz a szétforgácsolódott ellenzéknek áprilisban legyőzni a Fideszt? Arról nem beszélve, miért mosolyodnak el legalábbis a kormánypárti nézők, amikor Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője húsz perc „vitatkozás” után hátra dől és csak annyit mond, „Kérek egy kávét!”

Nézzünk néhány idézetet a műsorból!

Tóth Csaba balliberális politikai elemző, Republikon Intézet: „Az ellenzéknek nem az összefogás-kérdésekkel kellene foglalkozni, mert azt látjuk, hogy hova vezet. Lassan annyira erős lesz a Fidesz, hogy teljesen mindegy, hány jelöltet állít az ellenzék. Nemhogy tíz helyet nem fog tudni nyerni, mint tették ezt 2014-ben, hanem még annál is kevesebbet. Az egész összefogás-diskurzusnak eddig az az eredménye, hogy a Fidesz megy felfelé.”

Fodor Csaba konzervatív politikai elemző, Nézőpont Intézet: „Magyar György válaszából az derült ki, hogy elvtelenül is akár össze lehet fogni bárkivel, akinek fontos, hogy ne Orbán Viktor legyen a miniszterelnök, ami megdöbbentő s nem is működőképes. Korábban Balázs Péter neve is előkerült. Megkérdeztük az embereket, hányan beszélgettek arról, hogy kik a miniszterelnök-jelöltek. Hat vagy nyolc százaléka a teljes népességnek, akik egyáltalán foglalkoztak a kérdéssel.”

Böcskei Balázs balliberális politikai elemző, Idea Intézet: „A magyar baloldali pártok jelentős része pár hónappal ezelőtt eldöntötte és világosan kifejezte, hogy külön listán és koordináltan kíván indulni. Magyarországon a liberális értelmiség egy jelentős része egyszerűen nem tudja elfogadni, hogy nem osztottak neki lapot ebben a történetben. Ők valamiféle delphoi jós módjára kitalálják a lehető legversenyképesebb konstrukciót, ehhez keresnek egy miniszterelnök-jelöltet, akiről a magyarok 6-7 százaléka beszél. Ha másképp tesszük fel a kérdést, még botrányosabb adatokat kapunk rá. Tudomásul kellene venni, hogy ezek a szereplők egyszerűen egyéni koordinációra törekednek és külön listára. És a mai kutatások tükrében ez megalapozott stratégia lehet a versenyképesség szempontjából. Amit Magyar György mond, az nem jobb megoldás annál. Amit pedig a Spinoza házban művelt a magyar baloldali liberális értelmiség egy része Vona Gábor ottani szereplése kapcsán, az pontosan egy ilyen taktika és érték közötti döntés hiányát mutatja fel. Az a javaslatom az értelmiségnek, hogy hagyják a pártokat a politikai érdekeiknek megfelelően politizálni.”

Miután a fentiekből az is kiderült, hogy Magyar György voltaképpen egy politikai bajkeverő, nem potenciális jelölt, álljon itt még egy – Magyarra is pregnánsan vonatkozó – idézet Tóth Csabától, amellyel szintén nem tudott vitatkozni senki: „Valóban a baloldalon van az a mítosz, hogy jönnie kellene egy ilyen külső, szakértő, szakmai, nem politikus szereplőnek, aki majd megmenti ezt az oldalt. Ilyen nem lesz!”

Nos, ugye, volt abban valami, amit a bevezetőben felvázoltam? Hogy az egyetértő vélemények sorozata is lehet izgalmas – elsősorban legalábbis a kormánypárti – nézők számára. Az ellenérdekelteknek pedig tanulságos.

Mielőtt kikérné Gajdics Ottó a feketét, lássuk, számára miért jelent örömet az ilyen egyetértő politikai „pengeváltás?” „Azért jó nekünk itt hétről hétre ismételgetni mindezt, hogy minél inkább belássa a magyar társadalom, ezekre a tyúkólat nem szabad rábízni, nemhogy egy ország vezetését.”

És itt jönne az a bizonyos kérés a főpincérhez. Ezt azonban nem idézném.

Bármilyen ziláltnak látszik ugyanis az ellenzék, ez senki számára nem jelenti azt, hogy a választás lefutott, a Fidesz megnyerte. A Nyílt Társadalom Alapítvány és az Európai Unió éppen most hirdetett harcot Magyarország ellen. Soros mindenáron meg akarja dönteni a kormányt, mert nem enged a migrációval kapcsolatos álláspontjából.

Ezt minden erővel meg kell akadályozni.

A képzeletbeli kávét csak a választás után kérhetjük ki.

Magyarország számára létkérdés, hogy cukor nélkül is édesnek érezze az ízét.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/45541/pics/lead_800x600.jpg
Angard,Böcskei Balázs,Echo Tv,Gajdics Ottó,Magyar György politikai bajkeverő,Tóth Csaba
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?