Nagy Ervin és a Jobbik alapbűne

Nagy Ervin

Érdekes jellemzést adott Nagy Ervin filozófus, a Jobbik egyik alapítója a párt korábbi stratégiai céljairól a Bayer-show legutóbbi adásában az Echo Tv-ben.

Emlékezetes, hogy a Fidesz a 2002-es választást is, hajszállal ugyan, de elbukta, „köszönhetően” a MIÉP és a szavazókat szintén jobb oldalról elszipkázó Kupa Mihály féle Centrum párt által így a „kukába” hajított szavazatoknak. 2006-ban a MIÉP-Jobbik kettős vonult föl a jobb oldalon a Fidesz-MDF duóval szemben, s mint ismert, ismét bukta lett a vége.

Az adásban bemutattak egy választási grafikát a 2006-os kampányból, amely úgy érvelt a Jobbik melletti szavazásra, hogy jelezte a választóknak, velük együtt győzni fognak. Mint látható, a plakát azt ábrázolta, hogy a Fidesz hasábjára rákerülő Jobbik-MIÉP hasáb magasabb oszlopot eredményez, mint az MSZP-SZDSZ hasáb. Nélkülünk nem megy! – kiabálta kampányszöveg. Azóta jól tudjuk, hogy velük együtt meg pláne nem. A 2006-os győzelem csak a mesében létezett, Gyurcsány Ferenc – minden gyalázatos tette ellenére – győzelemre vitte az MSZP-SZDSZ tandemet.

A kérdés azóta is megválaszolatlan maradt: milyen eredmény született volna akkor, ha a Jobbik – a MIÉP-indulás rossz emlékű 2002-es fiaskójából okulva – nem nyomul, hanem hagyja a Fidesz-MDF együttest küzdeni, ne adj’ Isten győzni?

Most azt mondja Nagy Ervin, hogy a Jobbik legnagyobb morális bűne az, hogy most azokhoz dörgölődik, akik ellen a párt valaha megfogalmazta magát, az MSZP-hez és az SZDSZ mai utódpártjaihoz. (DK, Együtt, Párbeszéd, Momentum).

Itt vitába lehet szállni az egyébként nagyszerű filozófus Nagy Ervinnel, ugyanis nem ez volt a Jobbik legnagyobb morális bűne.

A jobboldal szempontjából a legnagyobb morális bűne az volt, hogy 1999-ben megalakult, hogy létrejött, amiben sajnos Nagy Ervin tevékenyen részt vett. (Előbb alelnöke, majd választmányi elnöke volt a pártnak.) A Büntető Törvénykönyv szerint a gyanúsított vagy a tanú nem kötelezhető arra, hogy saját maga vagy hozzátartozói ellen terhelő bizonyítékot szolgáltasson, vagy magát bűncselekménnyel vádolja. Nagy Ervin esetében természetesen nincs szó bűncselekményről. Ügyesen nem is „vádolta” magát ezzel a műsorban, csak lazán átsiklott e fontos körülményen.

Nagy Ervin jobbikos plakátja 2006-ból

Ám ha tetszik, egy sima bűncselekménynél sokkal rosszabb dolog történ. Egy országot tettek kiszolgáltatottá kalandor, hatalomvágyó ifjak számára. Az alapítók, Kovács Dávid és Nagy Ervin rászabadítottak az országra egy olyan pártot, amely Vona Gábor nélkül is veszélyes volt a jobboldalra, a nemzeti-konzervatív gondolkodás végre egységesülőben lévő képviselőire. „Az volt a célunk, hogy egy olyan nemzeti radikális pártot hozzunk létre, amely, ha kell, akár a Fidesz lelkiismerete is lehet nemzeti kérdésekben” – mondta Bayer Zsoltnak a tévében Nagy Ervin. Pedig tudta, hogy a MIÉP-közeli Jobbik révén már 2002-ben leverték a Fideszt, s a 2006-os kudarcban is bőven benne volt a jelenlétük. Jól látható a plakáton, hogy a Jobbik „négyzete” a Fidesz fölé illeszkedne. Mivel azonban nem jött össze a szükséges számú szavazat, így a felső négyzetből semmi nem lett. Alul meg maradt a rövidebb Fidesz-hasáb, a kudarccal egyetemben.

Vona Gábor 2006 őszi elnökké választása után pedig végképp kiszabadult a szellem a palackból. A rasszizmus, az antiszemitizmus szelleme.

Tény, hogy Nagy Ervin 2008-ban – több alapítótársával együtt – kilépett a Jobbikból, mert nem értett egyet az új, a jobboldallal is szembe menetelő irányvonallal és a Magyar Gárda megalapításával. Ettől azonban a senki által nem kért indulásban nagyon is meg volt a felelőssége. A jobboldalon ugyanis senki nem hívta pályára a Jobbikot. Nem véletlenül mondta Csurka István a 2010-es választások előtt, hogy „aki a Jobbikra akar szavazni, az tegye, de tudjon róla, hogy ezzel az MSZP-t és az SZDSZ-t támogatja, ugyanis a Jobbik e két párt fantomszervezete.”

Nagy Ervin az adásban hangsúlyozta, hogy a Jobbik eredeti céljai szerint: „… mindig támogatja nemzeti kérdésekben a Fideszt.” Hogy mindig támogatja-e, az kérdés. Ám, hogy mindig meg is osztja a jobboldali szavazókat, az egyáltalán nem az, ami a bukás előszobája.

Ez tehát az az alapbűn, amit a Jobbik, amíg létezik, nem tud levakarni magáról. Ahogy azonban mondani szokták, a többi sem piskóta. Valóban vállalhatatlan, ahogy azt Nagy Ervin el is mondta.

Öröm az ürömben, hogy Nagy Ervin Jobbik-alapítási botlása óta jó útra tért és belső információk megosztása révén segít megismerni a Jobbik és Vona Gábor valódi arcát. Hogy a választók végre hiteles ismeretek alapján dönthessenek áprilisban saját létbiztonságukról, saját jövőjükről, saját sorsukról.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/46216/pics/lead_800x600.png
a Jobbik alapbűne,jobbik,Nagy Ervin,Vona Gábor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-12-20 18:41:40
Ezeket a fontos információkat /névváltoztatások/ miért nem szellőztették eddig. Fontos dolgok, ha egy emberről véleményt formálunk, így sok-sok embert megtévesztettek az évek során.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?