Ferenc pápa kötelessége

Jó lenne hinni, hogy Ferenc pápa változóban van. Bár ez a tulajdonság az embernél nem 82. évébe lépve szokott leggyakrabban jelentkezni, de mit lehet tudni, hiszen – mint tudjuk – a jó pap is holtig tanul.

Mindez Erdő Péter bíboros Echo Tv-nek adott karácsonyi nyilatkozata kapcsán jutott eszembe, amelyből kiderül, hogy Ferenc pápa hogyan vélekedik az egyház küldetéséről napjainkban. És ami nekünk nagyon fontos, a migráns kérdéssel kapcsolatos felfogásáról.

Bár Ferenc pápa karácsonykor a Heródes elől menekülő Szent József és Szűz Mária kapcsán ismételten arról beszélt, hogy helyt kell adnunk a menekülőknek, ne érezze senki, hogy ezen a földön nincs számára hely. Szeretném gondolni, hogy ez a régi Ferenc pápa hangja, aki eddigi, ötéves regnálása alatt több barátságtalan, sőt ellenséges nyilatkozatot tett már a témában. Így volt például, amikor Európát szívtelenségéért, kegyetlenségéért, érzéketlenségéért ostorozta. S hasonlóan cselekedett, amikor a migránsok lábát mosta Húsvétkor, amikor templomokat nyittatott meg számukra, amikor migráns gyerekeket vitt a Vatikánba. Pedig az ördög nem alszik. Szent II. János Pál sajnos már közelről megismerkedett Ali Agcával a vatikáni Szent Péter téren…

Valódi örömhír volt viszont, amikor Erdő Péter a tévében hétfőn megosztotta a magyar főpásztoroknak a pápával a könyvtárszobájában folytatott beszélgetésük egyes részleteit. Például azt, miszerint a Szentatyának többszörösen használt kedvenc fordulata, hogy Európa nem olyan, mint egy sima gömbfelület, hanem mint egy sokszög alakú idom, ahol a különböző síkok a különböző nemzeti kultúrák. Ezek összekapcsolódva egymást erősítik, de nem szűnnek meg. Az ideológiai gyarmatosítással kapcsolatban pedig kiemelte, az élet, az élet értékei jelentik a valóságot. Közösség a család, közösség az egyház, közösségek az egyes népek. Erdő Péter hozzátette, ezek olyan problémák, amelyekkel szemben a katolikus meggyőződésnek megvan a válasza. Ezeknek az eltörlése biztosan nem felel meg a teremtő szándékának.

Őszintén szólva nem tudom, a pápa melyik gondolatainak higgyek inkább, de reménykedek abban, hogy rá is hatnak az európai népek egyre erősödő megnyilvánulásai saját létbiztonságuk mellett.

Talán eljutott hozzá is Orbán Viktor karácsonyi üzenete, amelyben – Márk evangéliuma után – Krisztus második parancsolatát idézte: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” Ez alapján támadnak bennünket sokan, hogy jóllehet keresztények vagyunk, mégsem engedjük, hogy más földrészről érkezők betelepüljenek hozzánk. A miniszterelnök rávilágított a parancsolat második felére is, mely szerint önmagunkat is úgy kell szeretni, mint felebarátainkat. „Önmagunkat szeretni azt is jelenti, hogy vállaljuk és óvjuk mindazt, amik és akik vagyunk. Önmagunkat szeretni azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, nemzetünket, családunkat, a magyar kultúrát és az európai civilizációt.” – húzta alá.

Ez a gondolat nemcsak a magyarokhoz áll nagyon közel, hanem az európai népek elsöprő többsége is ezt érzi magáénak, függetlenül attól, hogy a hatalmon lévő kormányaik sok esetben ezzel ellenkező módon vélekednek róla. 2015-ben egyedül Orbán Viktor állt ki a világ elé nézeteivel, azóta pedig egyre többen csatlakoztak mellé. A V4-eken kívül Kurz osztrák kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság első embere is a kötelező kvóta ellen foglalt állást. Tehát már sokkal többen vannak a kvótát ellenző államférfiak, de az Európai Tanácsban még mindig nem elegen.

Csak remélni tudom, hogy Ferenc pápa komolyan gondolja a sokszög alakú idom nagyon fontos jelképét. Már csak azért is, mert ma a világ legüldözöttebb vallása a kereszténység. Minden öt olyan ember közül, akit a világon a vallása miatt üldöznek, négy keresztény.

Szerencsére minden eszközünk megvan arra, hogy megvédjük magunkat, európai kereszténységünket a ránk leselkedő világméretű veszéllyel szemben. Csak akarni kell használni eszközeinket s nem szántszándékkal lefegyverezni saját magunkat.

„Európa keresztény lesz vagy nem lesz” – jelentette ki az 1963-ban elhunyt Robert Schuman, az Európai Unió egyik alapítója, német-francia kereszténydemokrata politikus.

Ferenc pápa nem kérheti a kontinens 500 millió lakójától, hogy Európa, benne saját maga és családja pusztulására szavazzon. Abban a harcban, amit Európa ellen indítottak, nagy szükség van a pápa szövetségesi közreműködésére. Kire számíthatnának harcukban elsőszámú szövetségesként az európai keresztény nemzetek, ha nem a Szentatyára? Akinek ott van a lelkében ­– ha nem is a bölcsek köve – de a sokszög alakú idoma, hogy erőt adjon neki a helyes irányú cselekvéséhez.

A Szentatyának egyszerűen kötelessége megvédenie a híveket s az ő érdekükben cselekedni utolsó leheletéig.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/46370/pics/lead_800x600.jpg
Ali Agca,Echo Tv,Erdő Péter,Ferenc pápa kötelessége,Migráns
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-12-28 15:21:11
Ferenc pápának kötelessége lenne segíteni a szétrombolt közel-keleti keresztény közösségek újjáépítését. A Vatikán rendkívűl gazdag. Ne a betolakodó muszlimokkal foglalkozzon, hanem az üldözött keresztényekkel. Ezt várnám tőle, ha már annakidején a Vatikán szerteküldte a világba misszionárusait térítési céllal, hírdetni a kereszténységet. Most ne hagyja magára a bajban a megtérteket.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?