Nagy Bandó bocsánatkérése is hazug

Nyílt levélben kért bocsánatot Facebook oldalán Nagy Bandó András (NBA) a miniszterelnöktől és mindazoktól, akiket rémhírterjesztésével félrevezetett az ATV egyik adásában. Meg kell valljam, a Bayer Zsolthoz címzett, őszintének szánt, de inkább csak mosakodásnak sikerült írásán meglepődtem.

Azok után ugyanis, amit állított, nem éreztem indokoltságát a bocsánatkérésnek. Nagy Bandó magyarázkodásában ugyanis hibaként állítja be a bűnt, amit ebben a helyzetben nem lehet. A hibát ugyanis legtöbbször véletlenül lehet elkövetni. Tehát nem szándékosan, nem tudatos magatartás „eredményeként”. Ha hibázik valaki, akkor nem kívánja, nem kívánhatja cselekedete (hibája) negatív következményeit. Az „csupán” a hibázó gondatlansága, felületessége, esetleg tudatlansága miatt egyszerűen bekövetkezik. Nagy Bandó estében azonban egyikről sem beszélhetünk. S ez a legnagyobb baj.

Éppen ez az a pont, amikor a – felületes vagy Bandóval elfogult olvasó számára jól hangzó – bűnbánat mögül kilóg a lóláb. NBA ugyanis mosakodásában előadja, hogy a műsorban is hezitált azon, hogy kimondja-e a miniszterelnökre nézve dehonesztáló megállapítást. Hogy hezitált-e a szöveg kimondása előtt, abban a felvételt megtekintők nyilván erősen kételkedhetnek. A szöveg ugyanis egy folyamatos gondolatmenet részeként hangzott el, semmiféle lassítás, lélegzetvételnyi leállás, töprengési szünet nem zökkentette meg a beszédet. Így hagyta el a száját, és élő adás lévén így maradt kint a nyilvánosságban. Ezt mondja magyarázkodásában Bandó: „Nem az én állításom volt, amit mondtam, egy kórházi dolgozó szavait citáltam, de így is megbánthattam vele azokat, akiket érintett.”

A főbűn ugyanis itt van!

A főbűn az, hogy NBA a bocsánatkérésekor is hazudik. Mint ahogy a témával foglalkozó korábbi írásomban is jeleztem, előre megfontolt szándékkal állított rosszat a miniszterelnökről, most pedig a dehonesztáló állítás újszerűségként való beállítása a hazugság. Hogy Kecskeméten hallotta egy kórházi dolgozótól. Mintha mindez a minap, valamikor a közelmúltban történt volna.  Ugyan már, kedves Nagy Bandó András! Te tudod a legjobban, hogy ez a legenda évek óta kering a rosszindulatú pletykák zűrzavaros világában. Olyannyira, hogy Orbán Viktor még 2015-ben személyesen nyilatkozott arról, hogy ez nem igaz. „A feleségemet oda kellett állítani a kamerák elé, és mosolyognia kellett, mert a komcsik minden lehetséges forráson azt terjesztették, hogy…” A mondat végét azért hagytam el, mert elégszer nyilvánosságot kapott a hazugság ahhoz, hogy most újból – fölöslegesen – felidézzük a rágalmat.

Több, mint kétéves tehát az autentikus cáfolat. Egy közéleti kérdések iránt érdeklődő embernek ez régóta ott volt a tudatalattijában, s megalapozatlansága miatt nem is használta semmire. Egy humoristának hogyne lett volna ez meg már akkor. Akár maga is utánamehetett volna, hogy kiderítse a valóságot. De nem tette. Megmarad a mendemonda elfogadásánál és fölhasználásánál. Az ilyesmit pedig csak végső kétségbeesésükben szokták a gonosz lelkű politikai ellenségek előhúzni az almáriumból. Ha már a vádak milliárdjai egyaránt valótlannak bizonyultak, a levadászni akart vezető népszerűsége ezektől nemhogy csökkent volna, hanem folyamatosan nőtt, akkor nosza, dobjuk be ezt a rágalmat a „Hátha valaki nem ismeri! Egy újszülöttnek minden vicc új” alapon, hadd terjedjen újfent. Hátha ezzel mégis tudnának ütni egy hatásosat Orbánon, hátha ezzel erőteljesebben meg tudnák ingatni az emberek belé vetett bizalmát.

A Bayer Zsolthoz, mint a Nagy Bandóval kapcsolatos kritikák legkeményebbikének szerzőjéhez írt bocsánatkérő magyarázkodás ezért hiteltelen, ezért nélkülöz minden őszinteséget. Ezzel csak még egy réteget rákent arra az arcra, amely sokak előtt már így is vastagon bűzlött az ürülék szagától.

Az is valószínűsíthető továbbá s magyarázza NBA hirtelen megvilágosulását, őszinteségi rohamát, hogy elkezdett számolni. S rájött, hogy elszúrta a dolgot. Sokkal többen szeretik ugyanis a miniszterelnököt ebben az országban, mint amennyit NBA gondolt s mint ahányan országszerte betévednek az ő műsoraira. S e disznósága miatt a jövőben még kevesebb művelődési ház fogja őt meghívni, mert olyan minimális lesz az igény a produkcióira, hogy nem éri meg. Ezért szólhatott a nyílt levél utolsó sora így: „Még egyszer bocsánatát kérem Mindazoknak, akiket még megbánthattam, és azoknak is, akik a lehető legrosszabbat gondolják, vagy gondolták rólam!”

A bocsánatkérést lehet akár egyszerű kármentésként is értelmezni. Menteni azt a közönséget, amely még menthető.

Ez a hajó azonban elment, kedves András!

Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna!

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/46399/pics/lead_800x600.jpg
Bayer Zsolt,bocsánatkérés,Nagy Bandó András,Orbán Viktor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Lacus 2018-01-06 14:06:20
Ez a Horváth K. József maga sem tudja, hogy mit beszél. Én bízom abban, hogy elme állapota kifogástalan. Elképesztő, hogy mennyi baromságot hord itt össze De ő maga is tisztában lehet azzal, ha nem nyalna fagylaltot elkeseredett perceiben, egészen mást mondana. Én nem akarom védeni a Nagy Bandó Andrást csak a Médiából ismerem, de, ez a HKJ a nyomába sem léphet. Sehogyan sem ! Sokan már kényszerzubbonyért kiáltanak : ne tegyék ! Szólásszabadság van, mindenki elmondhatja a véleményét. Ez az ember is ezt tette. Saját meggyőződésből. Sokan mondhatnák : ismételten kérem ne tegyék !!! : Vagy vaj van a füle mögött, vagy egyszerűen csak egy agymosott Fan a sok közül ! Imádkozzatok érte !
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?