Vona: „…nem akarok tovább politikus lenni”

Simicska, Heller Ágnes, Konrád György mellett a nemzetközi liberális világ is nagy lendülettel dolgozik azon, hogy a rasszista, antiszemita Vona Gábornak segítsen a Jobbikot néppártosítani. Nyilván ezért közölt interjút a liberális Die Presse szerdán a Zázrivecnek született, ám előbb a nevét, majd politikai krédóját is megváltoztató pártelnökkel.

Természetesen a Die Presse is minél szélesebb körben szeretné elhitetni, hogy Vona politikai előélete nem számít. Számukra is sokkal fontosabb az, hogy szélsőjobboldali, nemzeti radikális eszméket hirdetve parlamentbe jutott párt ott megmelegedve – aztán néppártosodó szándékkal középre húzva – ennél nagyravágyóbb célokat tűzzön maga elé. Heller-féle újdonsült támogatóik segítségével most mindenféle lelkiismereti gond nélkül lehetnek szövetségesei a komcsi ivadék szocialista utódoknak és az ultraliberális, szabadmadaras SZDSZ mai – mikrópártokba tömörült – követőinek. Szükség is van rá, mert – külön-külön számlálva a pártokat – nincs az a matematika, amely győzelemre emelhetné ezt a szemforgató, magyarellenes, brüsszelimádó liberálbolsi politikai haknibrigádot.

Voltaképpen hálásak is lehetünk a Die Pressének, hogy mindenféle fenntartás nélkül teret ad Vona Gábor gusztustalanságainak, elénk tárja azokat a baromságokat, amelyekkel magyarázkodásképpen az osztrák közvéleményt eteti. – Tőle biztos nem találnak antiszemita, cigányellenes múltjára vonatkozó idézeteket – mondta a lapnak. Nyomorult hazudozó.

Annak viszont örülhetünk, hogy a Die Presse szövege alapján legalább újfent lehet emlékeztetni az olvasót. Antiszemitizmusát Vona például annyira komolyan gondolta, hogy lemondását lényegében borítékolta, ha netán kiderülne zsidó származása. Harminc év fölött persze ritkán szokott kiderülni olyasmi valakiről, amit eddig nem tudott, de a párt táborbővítő szlogenjének fényesen megfelelt ez az alpári kijelentés is. Továbbá nem volt olyan régen az sem, amikor fontosnak tartotta vizsgálni a párt felső vezetésének származását. Izrael nagykövetének pedig azt írta, hogy ő soha nem lesz Izrael láncos kutyája.

Íme az ő „nem létező” durva kijelentései közül néhány.

Az meg egyszerűen nevetséges, hogy a pártjában rendszeresen előforduló antiszemita, rasszista nyilatkozatok kapcsán úgy mosakodott, hogy ilyen esetekben félrenézett.

– Normááális? – kérdezi ilyenkor Besenyő Pista bácsi.

Miközben ugyanis Vona félrenézett, Gyöngyösi Márton a parlamentben úgy fogalmazott: itt lenne az ideje annak, "hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak." Erre  a förmedvényre a „félrenéző” annyit volt képes reagálni, hogy az antiszemitizmus jelen van a magyar társadalomban, és minden pártban megtalálható. Vona továbbá félrenézett akkor is, amikor parlamenti frakciótársa beleköpött a Duna-parton található, a holokauszt áldozatainak emléket állító vascipők egyikébe. Vona véleményét a szóvivő fogalmazta meg, így: „megbánta a tettét, amit hirtelen felindulásból követett el". Ennyi. Kulcsár azóta szánja-bánja tettét a párt frakciójában, a haja szála sem görbült meg.

De hagyjuk is a Die Presse interjú részleteit. Vona nyilvánvalóan továbbra is élő antiszemitizmusát mi sem bizonyítja jobban, mint Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának december eleji nyilatkozata, amelyet Vona Gábor idei hanukai üdvözletével kapcsolatban fogalmazott meg. Köves Slomó szerint cinikus gesztus hanukai üdvözletet küldenie olyan politikusoknak, akik éveken keresztül a rasszista gyűlöletet terjesztették és még mindig olyan parlamenti képviselőket tudnak a soraikban, akik például „a zsidók Dunába lövését egy befejezendő feladatnak tekintik".

Egy mondat erejéig a végén mégis csak idézni kell újból az osztrák liberális lapból. Vona mondja: „…úgy döntöttem, hogy vagy egy néppárttal fogok kormányozni, vagy nem akarok tovább politikus lenni.” 

Ez volt az interjú egyetlen olyan momentuma, amely miatt felhőtlenül örülni lehetett a jobbikos vezető megszólalásának.

A közvéleménykutatások szerint ugyanis a párt jelenleg nyolc százalékon áll.

Szorítsuk gyorsan keresztbe kezünk mutató és középső ujját és gondolatban tartsuk így április nyolcadikáig! Nem kell már sokat aludni addig.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/46447/pics/lead_800x600.jpg
antiszemitizmus,Die Presse,néppártosodás,Vona Gábor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?