„Miért rúgjátok hasba az ápolót?”

Az esztendő utolsó napján ülök a klaviatúra előtt. Az egyik szemem sír, a másik nevet.

Sír, mert csak most olvastam Lovas István Magyar Hírlap-beli jegyzetében, hogy december 18-án a Klubrádiónak sikerült megint undorítóan viselkednie. A frekvencia ekkor tette fel szokásos napi kérdését, ami így szólt: „Önök szerint Orbán Viktor miniszterelnököt szabad egy varangykirályhoz hasonlítani?” Másnapra kiderült a szavazás eredménye: „A válaszadók kilencvenhét százaléka igennel, három százaléka nemmel szavazott.” Az arány lesújtónak tűnik fel, ha nem mindig ugyanazokat és nem mindig „ugyanarról” kérdeznék. Hiszen most is legfeljebb a Nagykörúton belül lelkendezhetett neki a Klubrádió törzshallgatósága, ami nem sokkal több, mint 110 ezer. De akkor sem sokkal hízelgőbb számukra az arány, ha a Klubrádió országos hallgatottsági adatait nézzük; míg a Kossuthot vagy a Petőfit közel 1,5-2 millióan hallgatják naponta. A mocsok terjedését tehát szűkre szabják a korlátai. A magyar közvéleményben március óta lebegő gusztustalanság szerencsére tehát nemcsak hozzám, a napi hírek rendszeres fogyasztójához nem jutott el a maga idejében, hanem a széles nyilvánossághoz sem. Ezért nevet a másik szemem.

A varangykirály legendájának életben tartása egyébként felettébb sekélyes és mérhetetlenül rosszindulatú lélekre vall. Dosztojevszkíj azt mondja, nincs a világon könnyebb, mint hízelegni. Ha a hízelgés végig, az utolsó hangig hamis, akkor is kellemes, akkor is élvezettel hallgatják. Sekélyes élvezet, de élvezet. A rosszindulatról pedig Feldmár András pszichológus magyarázatát hívjuk segítségül. Három komponense van: a féltékenység, a mohóság és az irigység.

Nyilvánvaló, hogy a Klubrádió hízelegni akart azzal a hallgatóinak, hogy ezt a kérdést feltette. Hízelegni, hogy a Nagykörúton belül legalább ennek örüljenek azok, akik naponta szeretnének belerúgni egyet a miniszterelnökbe, de nem tudnak. Nem tudnak, mert valódi okuk nincs rá. A miniszterelnök kormányzásával ráadásul az ő javukat is szolgálja, ahogy minden magyarét. Mert nem lehet közbiztonságot, új munkahelyeket, nyugdíjprémiumot csak a Nagykörúton kívülre adresszálni, ahogy anno Gyurcsányék megszorításai miatt a belvárosiak is igencsak visongtak. Az Orbánutálat számukra ettől függetlenül természetes, ettől függetlenül egyszerűen zsigerből gyűlölik a kormányfőt, s ha tehették volna, már régen a politika szemétdombjára hajították volna. De nem tehették, mert a demokrácia ezt két alkalommal keményen megakadályozta. Így aztán maradnak kényszermegoldások. Például a varangyozás. Még akkor is, ha „sekély e kéj.” De sajnos számukra mégis kéj, még ha a Klubrádió témaválasztásban megnyilvánuló hízelgése az utolsó hangig hamis, akkor is. Ha már nem takarodik el a hatalomból Orbán, (mert valójában semmi oka rá, ráadásul nem engedik a választók), akkor legalább képletesen verjünk megint egy jó nagyot a fejére, hadd fájjon neki. Ez maga a nettó rosszindulat. A féltékenységé, mert az egész „demokratikus ellenzék” 2010 óta képtelen arra, hogy méltó kihívót találjon Orbán Viktornak. A mohóságé és az irigységé pedig azért, mert nem ők gyakorolják a hatalmat és nem ők rendelkeznek a közpénz fölött. (Hála Istennek!)

S hogy az áskálódásra mennyire nincs igazi témájuk, azt jól mutatja a varangyos sztori előbányászása. Emlékszünk, hogy ez a téma márciusban pörgött föl, amikor Kiss Tibor, a Quimby énekese a Hír Tv-ben egy monológot adott elő Veiszler Alinda műsorában. Ebben volt szó – hihetetlen undorító környezetben – a varangykirályról, amely természetesen a magyar miniszterelnököt akarja jelenteni, illetve a Fidesz szavazótáborát. Azt a miniszterelnököt, aki mások mellett a Quimbyvel is csak jót tett, hiszen például a tusványosi rendezvényen többször is felléphettek, magas gázsiért.

A háromnegyed évvel ezelőtt felszínre került témát most sem indokolta semmi felmelegíteni azon kívül, hogy valamivel folyamatosan hergelni kellett az Orbán elleni ökölrázásra mindig kész törzshallgatókat. Bár valóságos alapja nincs a hangos acsarkodásnak. Az eddigi kampánytémák mantrázása – korrupció, oktatás, egészségügy – jól érzékelhető módon, megalapozottság hiányában, hidegen hagyta a választók zömét. Sőt, talán a sok alaptalan mocskolódás miatt még folyamatosan nőtt is a kormánykoalíció népszerűsége.

Mondhatnánk erre cinikusan, csak így tovább fiúk! De nem esik jól. Kiss Tibor módjára – kevés kivétellel – csak a Hír Tv-ben lehet beszélni, ahol maga a tulajdonos Simicska adta meg hozzá az alaphangot az emlékezetes G napon. Kiss a varangyozás során beszélhet így: „Miért basszátok szét az országomat? Miért rúgjátok hasba az ápolót? Miért ültetitek szamárpadba a tanárokat? Miért szarjátok szájba az álmodót?” A jobboldali zsurnalisztáktól azonban alapvetően távol áll ez a stílus és ok nélkül nem fogalmaznak így. Az ilyen aljas stílus a Nagykörúton kívül egyáltalán nem komilfó.

Márai Sándor azt kérdezi: „Meglep, mert egy emberből kibuggyan az aljasság, mint a varangyból a méreg? De gondold csak meg, miféle ez az ember? Milyen torz, milyen erőtlen, mennyire csak gyűlölet és irigység az ereje?”

Shakespeare pedig azt kérdi: „Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri Balsorsa minden nyűgét s nyilait; Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen, S fegyvert ragadva véget vet neki?”

Ez itt néhány valódi kérdés.

Nem olyan, amivel a Klubrádió hízeleg rendszeresen a hallgatóinak. Ennek ellenére boldog új évet kívánok mindenkinek. A Nagykörúton kívül lakóknak azonban sokkal boldogabbat!

2
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/46572/pics/lead_800x600.jpg
Dosztojevszkíj,Klubrádió,Orbán Viktor,Quimby,Tusványos,Varangykirály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Éva 2018-01-01 13:05:50
Ha nincs értelmes vélemény, akkor jön a sértegetés, "csak".
Válaszolok
György 2018-01-01 11:52:23
Még az ellenzékiek is szégyellhetik magukat egy ilyen rádió miatt.Azokról nem érdemes szót sem ejteni akik szavaztak. Inteligencia szintjük van ott ahol a békák feneke.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?