Blogolj!

Napi Csintalan 3.

A HírTv Szabadfogás című szilveszteri műsorában Csintalan Sándornak volt néhány meglepő megállapítása. A kedden elkezdett Napi Csintalan sorozatunkat ma a harmadik résszel zárjuk. (Az első rész itt, a második itt tekinthető meg.)

 

Csintalan Sándor a Lánchíd Rádió és a HírTv műsorvezetője. A médiumok tulajdonosa Simicska Lajos, aki Csintalan fizetését hónapról hónapra biztosítja. Az a Simicska, aki azért keveredett konfliktusba Orbán Viktorral, mert a saját fölhalmozott tőkéjének érdekeit a közösségi érdekek elé helyezte. Magyarul, a saját javára, a társadalom rovására szeretett volna politikai döntéseket kieszközölni. Ez nem ment.

Erre Csintalan a két ember közül kit emel teli szájjal erkölcsi piedesztálra? Naná, hogy a kenyéradóját, „a Lajost”. Mert szerinte az alábbi az etikus politikai választás.

„Csintalan: Orbán - Simicska konfliktus. Megtörtént, öcsém! Megtörtént! Van politikai választás. Nem leszünk nemhogy az IMF kiszolgáltatottjai, nem adjuk el a lelkünket mindenáron. Azt mondta a Lajos, hogy ehhez nem. Sok mindent lehet róla mondani, ez tény. De van egy határ, meg vannak mértékek. [Putyin, az orosz paktum volt szerintük a határ – a szerk.] És bizonyos mértékeket nem lépünk át. Még ha egyébként még a mérték alatti résszel is lehetnek erkölcsi megfontolásai. Eljön egy pillanat, amikor a mérték, a határ a kiszolgáltatottság.”

Íme az erkölcs csintis értelmezésének egy változata.

Majd – lényegében ugyanannak a levegővételnek az energiájával – Csintalannak Vona Gábor megsimogatása is sikerült. Azé a pártvezéré, akihez – mint tudjuk, finoman fogalmazva – Simicska nagyon közel áll, akinek cégeivel az ÁSZ-büntetés alapját képező színlelt szerződést kötötte a Jobbik, aki párttársaival együtt szinte napi rendszerességgel bukkan föl Simicska médiumaiban, s aki élő adásban zokszó nélkül rendreutasíthatja Kálmán Olgát, ha nem a fogára való kérdést tesz föl neki. Az a Vona is erkölcsi magaslatokba emelkedhet Csintalan előadásában, akinek vezetésével a Jobbik rendszeresen zsidózott, cigányozott, magyargárdázott az elmúlt években. Simicska első számú médiaemberének azonban természetesen ez nem számít. Csak az, ami most van. Amit Heller Ágnes is imád benne. A „megtért” fiút, aki reményeik szerint a legtöbb szavazatot hozza majd a választáson az ellenzéknek. Ezért lehet őt is fölültetni az Erkölcshegy legmagasabb ormára.

Ilyen primitíven egyszerű, mindenki által átlátható összefüggések nyomán nézzük, hogy beszél a helyzetről ez a primitíven egyszerű (zsebszerű) ember egy szilveszteri műsorban.

Csintalan: „Először is nem vesszük el a másik embertől az erkölcs és a jóhiszeműség esélyét. Hogy akkor most beledobjak a tóba egy nagy követ. A legizgalmasabb intellektuális személyiség ma nekem a politikában Magyarországon, kicsoda? Vona Gábor.  Most már én is megjártam a hadak útját. Sok mindent láttam és átéltem. Igen. Szerintem a politika nem ideológiákról szól. Persze kell valami, ahonnan az ember elindul, valami ethosz. De egyébként azokra a kérdésekre kell válaszolni az embernek hite és szeretete alapján, amelyek most vannak ide téve terítéken. És szerintem azt a jogot, esélyt, lehetőséget, azt a felismerést elvitatni valakitől, hogy noha még politikus, akkor is erkölcsi lény, és egyébként akar egy erkölcsi kérdésre egy erkölcsileg helyes választ adni. Hát, naná!”

Hát így áll Csintalan egy alapvetően mindenféle erkölcstől mentes politikushoz, akit Vona Gábornak hívnak. Csak azért, mert Simicska embere, Simicska politikusa, mert egy csapatban fociznak. Mahatma Gandhi szavai jutottak eszembe. “Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában.” Milyen igaz. Ez jutott Csintalannak, meg egy szívmelengető freudi elszólás. Hogy is mondta Vonáról? „Noha még politikus, akkor is erkölcsi lény”. Az utóbbit már Vona saját politikai „munkássága” ugyan pregnánsan cáfolta, de nem baj. Erkölcsi lényét is csak Csinti látja. Hisz ezért fizetik.

Hogy Vona MÉG politikus, az tény. De reméljük, már nem sokáig. Emlékszünk, mint mondott a minap a Die Pressének: „…úgy döntöttem, hogy vagy egy néppárttal fogok kormányozni, vagy nem akarok tovább politikus lenni.”

Lehet, hogy Csintalan hülyeségeket beszél, de az is lehet, hogy tud valamit, s azt most véletlenül kikottyantotta.

Adná az Ég!

(Vége)

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/46745/pics/lead_800x600.jpeg
Csintalan,Erköcs,Simicska Lajos,Vona
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?