Blogolj!

Vitray a zsidó identitásáról

Zsidó származásával kapcsolatban beszélt nagyon őszintén és normálisan Vitray Tamás Veiszer Alinda beszélgetős műsorában a HírTv-ben. Vasárnap délután véletlenül pillantottam bele a január 2-ikai műsor ismétlésébe, annak is a végébe. Megvallom, nagyon megfogott, amit Vitray mondott. Mindig is azt  gondoltam, hogy jellemzően ez így van jelen zsidó származású honfitársaink körében, csak a holokausztból élők, a hivatásos antiszemitázók helyezik egy másik polcra a dolgot akkor, ha valakit meg akarnak bélyegezni, ki akarnak tiltani az „úri” szalonokból vagy egyenesen száműzni akarják a közéletből.

Vitray a következőket mondta: „Van egy identitás, ami nálam nem volt soha igazán elég erős ahhoz, hogy demonstráljam. Nem foglalkoztatott. Nem kérdezték a származásomat, nem érdekelt senki. Vagy legalábbis látszólag nem. Nem tudok átváltozni. Nem tudok most egyszer csak zászlót lobogtatni és kimenni a barikádra, hogy ide lőjetek.”

Magyarán, Vitray Tamás élte nyugodtan az életét, a kutya sem foglalkozott azzal, hogy milyen a származása. Nem kérdezték, mert nem érdekelt senkit. Mindenki a munkája, ha tetszik a tettei után alkotott róla véleményt. El tudják azt képzelni, ha egy évtizedeken át a kirakatban, a nyilvánosság előtt munkáját végző televíziós műsorvezető, riporter, akire így nemcsak a közvetlen környezete, hanem a tévénézők milliói tekinthetnek ismerősként, ne érezte volna, hogy antiszemita közeg veszi körül? Ugye, hogy nem.

Soros esetében sem firtatta soha senki a származását. Személye pusztán azért került a középpontba, mert tettei alapján a migráció veszélyt jelent Magyarországra, amit meg kell akadályozni. Ezt ő is megtehette volna, de nem tette meg a mai napig, helyette inkább filantrópiájáról, Magyarország-szeretetéről beszélt. Eközben uniós katonái egyre jobban szorongatják hazánk nyakát. A kettős beszéd magasiskolája, amit művel, s amit Magyarország elszenved.

De hogy kerül a csizma az asztalra? Miért kezdett el Vitray zsidó közérzetéről beszélni? Azért, mert Veiszer Alinda egy minden konkrétumot nélkülöző, gusztustalanul általános kérdéssel kiprovokálta. „Veiszer Alinda: pár napja elég erős zsidózós, jobbikos hozzászólást lehetett hallani. Ami arról szólt, hogy a zsidók ne vállaljanak pozíciót Magyarországon. Hogy a zsidók ne legyenek vezető beosztásban. Egy masszív, szélsőséges vélemény egy létező párt létező politikusától. Önben ilyenkor bekapcsolnak régi reflexek?”

Mit lehet erre mondani? „Abszolút” – válaszolta Vitray. (A régi reflexeket idézve  nyilván édesanyjának auschwitzi elvesztésére gondolhatott az egykori TV-s személyiség). 

A kérdés azért különösen gusztustalan, mert Heller Ágnes már a közelmúltban kiadta a felmentőlevelet a Jobbiknak, hogy – a hatalom megszerzése érdekében – nem az a fontos, hogy korábban mit mondtak, hanem az, hogy most mit mondanak. S most nem mondanak antiszemita kijelentéseket (bár Köves Slomónak erről más a véleménye), így lehet velük választási szövetséget kötni.

Tehát a Jobbik leantiszemitázása most nem igazán érdekes, hiszen van felmentésük, Ági néni már behúzta őket az „igaz emberek” szűk körébe. Veiszer azonban senkitől sem zavartatva mondja a magáét. Uszító szövege hadd maszatolja össze a tévénézőket válogatás nélkül. Így puha indítás után a végén aztán csak kihúzta Vitrayból azt, amit akart: az ellenségeskedés lehetőségét.

Vitray: „Ezzel semmilyen formában nem tudok azonosulni. Nem tudom az öklömet se rázni, csak állok tehetetlenül.

Veiszer: De látom, ez a kérdés felzaklatja, dühössé teszi?

Vitray: Naná.”

Elérkeztünk tehát a témához, amihez gondolom még sokszor és sokáig el fogunk jutni. S nem csak egy-két, magáról megfeledkezett politikai idióta kijelentései miatt, hanem az ilyen sunyi médiamunka következtében. Hiszen a hivatásos antiszemitázók megélhetése forogna veszélyben, ha a rasszizmus minden formája végre a történelem süllyesztőjébe kerülne. Azt például miért nem mondta el a jeles műsorvezető, amit a téma kapcsán Orbán Viktor annyiszor hangoztatott, hogy „a magyarországi zsidó közösség a kormány feltétlen védelme alatt áll”? Nyilván mert ehhez semmiféle érdeke nem fűzte Veiszer Alindát.

Summa summarum, örülök annak, hogy Vitray Tamás jól érzi magát a bőrében s jólesően számolt be arról, hogy élményekben gazdag élete során nem kérdezték a származását, nem érdekelt senkit.

Azt csak remélni tudom, hogy a különféle provokátorok, bármennyire is függ tőle a megélhetésük, soha nem érnek célt. Biztos vagyok benne, hogy a magyarok mindig türelmesebbek és okosabbak lesznek náluk.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/46904/pics/lead_800x600.jpg
HírTV,Orbán Viktor,Veiszer Alinda,Veiszler Alinda,Vitray Tamás,zsidó
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2018-01-11 14:41:04
Édekes jelenség, hogy izraelita származású személyek mire megöregszenek fennen hangoztatják identitásukat, ez olyan mintha megtérnének. Habár senkit nem érdekel ki honnan származott az ősei révén. Egyedül Csurka Istvánt érdekelte - ő is Szabó Dezsőtől mazsolázott-, 10-10 kis összefoglalójára gondolok, meg is kapta érte a " jutalmát", nem szabad igazat írni. Mi meg mint a birkák , hallgattunk, és tűrünk, pedig már kikopott a magyar a gazdasági életből, a kultúrvilágból, közéletből. Na, ne túlozzak, lasszóval még találhatók néhányan, megalázkodva, lapítva, kifosztottan. "Isten éltessen Magyarország!"
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?