Szakadék szélén a Jobbik

Lássuk be, úgy kellett a Jobbiknak ez a tiltott pártfinanszírozás miatt az Állami Számvevőszék által kiszabott 663 millió forintos büntetés, mint egy falat kenyér.

Kiszabása óta ugyanis nincs olyan nap, hogy a párt ne szerepeljen a hírek élvonalában. Az ellenzéki tévéstúdiókban egymásnak adják a kilincset képviselőik. Előfordult az is, hogy egy időben mindkét csatornán őket faggatták a műsorvezetők, mint például kedden: Volner János az ATV-ben, Mirkóczki Ádám a HírTv-ben szennyezte a levegőt, szidalmazta Orbán Viktort, temette a jogállamiságot, esedezett a demokráciáért.

Közben Vona Gábor is emelte a tétet. „Nem fogunk fizetni, jöjjön, aminek jönnie kell” – fogalmazott teátrálisan, majd a rá jellemző szerénységgel azt találta mondani, hogy a 2018-as választások tétje nem kevesebb, mint az, hogy vagy Orbán Viktor kerül börtönbe, vagy Vona Gábor. Mintha ő ugyanolyan súlyú személyisége volna a magyar politikai életnek, mint a magyar kormányfő. Mintha a miniszterelnök bármikor bármiféle törvénytelenséget követett volna el, ellentétben a Vona Gábor vezette Jobbikkal, amelynek megtörténtét a Jobbik teljes jogászi kara sem tudta az ÁSZ számára elfogadható módon megcáfolni. Vona ettől függetlenül teljes gőzzel veri a tamtamot, mintha nem tudná, hogy azzal, hogy folyamatosan ismételgeti megalapozatlan állításait, attól még annak igazságtartalma továbbra is egyenlő lesz a nullával.   

Ugyanakkor nem árt leszögezni, hogy a három hónapja zajló kötélhúzás a Jobbik szempontjából voltaképpen a legjobb üzlet. Mindenfajta befektetés és térítés nélkül ugyanis rendszeresen pazar médiafelületekhez jut a párt. Velük kel és tér nyugovóra az állampolgár. Így tág tér kínálkozik arra, hogy Vona Gábor és párttársai naponta telesírhassák a nyilvánosságot, hogy mennyire elbánt velük az ÁSZ, amelynek a függetlensége szerintük éppúgy megkérdőjelezhető, mint az államapparátus további intézményeié az ügyészségtől kezdve, az Alkotmánybíróságon át egészen a bíróságokig, lévén mindenütt egykori fideszesek töltik be a pozíciókat. Egykori mundérjának színe azonban senkit nem mentesít feladatainak törvény szerint elvégzésétől. Mondani persze bármit lehet, főleg hagy úgy gondolják, hogy jól hangzik.    

Az „üldözötti” szerep ugyanakkor nagyon jól jön a szegény Jobbiknak ahhoz, hogy megtévesszék vele a választókat és áldozatként tüntetve fel magukat támogatásért kalapozzanak. Mint mondják, nehogy meg lehessen akadályozni „az egyetlen kormányváltásra képes politikai erő” választásokon való elindulását. Amiből persze egy szó sem igaz.

A Jobbik ugyanis a büntetéstől függetlenül képes elindulni a választásokon, ezt Volner János a televízióban el is ismerte. Arra azonban jó a szöveg, hogy a megtéveszthetők megtévedjenek és forintjaikat a Jobbik kalapjába dobják. Mindezidáig ötven milliót meghaladó adomány gyűlt össze és a hírek szerint zsebkendők tömegeit sírták tele az együttérző támogatók. (Csak az

általuk szervezett tüntetésre nem akartak ezernél többen elmenni közülük, pedig itt több párt is képviseltette magát.) Hogy ezek az egykori radikális jobbikosok közül kerültek ki vagy már a szocikból kiábrándult, középre tartó Jobbik szimpatizánsai közül inkább, nem tudni.

Tény azonban, hogy a maguk szempontjából beválni látszik az egyszerre (alaptalanul) támadni és kéregetni elven működő jobbikos politika, hiszen várja őket a nyilvánosság. Igaz, Vona azért hetykén odaszólt az M1 érdeklődő riporterének, hogy ő nem lesz náluk „biodíszlet”. Nyilván csak ott akar az lenni, ahol elviselik azt a sok valótlan szöveget, amit a Jobbik a kampányidőszakban a saját nagyszerűségéről és a kormány csúnyaságáról mondani szeretne.

Ennek fényében pedig különösen így lehet, hogy ma a nemzetgazdasági tárca közleményt adott ki, amely lehetőséget biztosít a szabálytalanul gazdálkodó pártoknak büntetésük akár részletekben történő, választások utáni, július 1-től kezdődő megfizetésére. Varga Mihály miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően.

A Jobbik és a többi – lényegesen kisebb büntetéssel sújtott – ellenzéki párt tehát nyugodtan készülhet a kampány hajrájára és az áprilisi megmérettetésre. Ebből a gesztusból is látszik, hogy Orbán Viktor mennyire „fél” Vonától, illetve attól, hogy az őt legyőzni akaró kihívója egy esetleges győzelem esetén majd börtönbe dugja. Szinte reszket, ez nagyon látszik mindig magabiztos mosolyán.

Válaszában azonban a Jobbik változatlanul ellenséges hangot ütött meg. Volner János egyenesen úgy fogalmazott, hogy „Semmi garancia nincs arra, hogy nem hajtják be a Jobbikon a jogtalan bírságot a választásokig.” Ebből is látszik: 1. Fogalmuk nincs arról, hogy mit szokott tenni egy úri ember a saját szavával. (Náluk nincs ebből a típusból egy sem.) 2. Biztosra veszik azt is, hogy elbukják a választásokat. Ellenkező esetben április után ezer lehetőségük lenne az ÁSZ bírság megfizetésének elnapolására a bizonytalan jövőbe.  

Mindent egybe véve a Jobbik lehetne egy kicsit kedvesebb is a nemzetgazdasági tárcához, hiszen Varga Mihály kitűnő muníciót adott a Jobbik számára ahhoz, hogy a következő hetekben kitölthesse a médiumokban nekik biztosított ingyen megszólalási lehetőségeket.

Az első ziccert már le is ütötte ma az alelnök, mikor követelte az ellenzéki pártokkal szemben hozott ÁSZ-döntések visszavonását és új vizsgálat lefolytatását. Ha azonban elhinnék azt, amivel maguk is kampányolnak, akkor nem kéne ilyen felesleges dolgokat követelni, hiszen április után hatalomba kerülve már maguk is elintézhetnék ugyanezt.

Ebben azonban nemhogy a kutya nem bízik, de maga a Jobbik sem.

Ezért kell ezeket a „nagyszerű” érveket mantrázni áprilisig.

Bár az sem lenne baj, ha a hülyeségek ismételgetése helyett inkább a jogkövető magatartást, a törvények betartását gyakorolnák.

Talán, ha valóban Vona lenne a demokrácia utolsó bástyája, ahogy magáról állította, ami az erkölcs bástyája is egyben, akkor nem jutottak volna el oda, ahol most vannak: a politikai szakadék szélére.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/47054/pics/lead_800x600.jpg
jobbik,Orbán Viktor,tiltott pártfinanszírozás,Volner János,Vona Gábor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2018-01-11 14:08:42
Tényleg sokat foglalkoznak a Jobbik-kal, valóban ingyen reklám. Stadler Józsefet hasonlókért bebörtönözték. Minden párt fizesse be a tartozását, mert az közpénz, amúgy is kapnak állami támogatást a választásokra is. Paraziták, némelyik csak árt az országnak és semmi jót nem tettek a köz javára.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?