Bort ért az ellenzéki és kormánypárti vitapartnerek egyetértése

Böcskei Balázs

A következőkben az Echo Tv Angard című politikai vitaműsorának néhány pillanatára hívom fel a kedves Olvasó szíves figyelmét. Azért volt különös momentuma ez a szerdai adásnak, mert az alapvetően eltérő nézeteket valló ellenzéki és kormánypárti vitapartnerek egy ponton – Gulyás Márton anarchista falfestő kisiparos – nagyon is egyetértettek egymással. Olyannyira, hogy az amúgy nagyon szigorú és szókimondó vitapartnerként ismert Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője jutalmat, egy üveg bort ajánlott fel Böcskei Balázs politikai elemzőnek, az Idea Intézet alapítójának, elemzéséért.

Mint emlékezetes, szerdán délután Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom vezetője a Sándor palota után szerdán az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) is összemázoló festékes akciójáról azt mondta, hogy a pártoknak és az emberek ezreinek az utcán kellett volna ordítania az ÁSZ lépései után, hogy „mit képzel magáról ez a mocskos kormányzat”. Szerinte nem adottak a feltételek egy szabad és egyenlő választáshoz, de bojkott helyett azt kell elérni, hogy minél többen szavazzanak…

Mint ismert, az Állami Számvevőszék előbb a Jobbikot büntette meg 331 millió forintra tiltott pártfinanszírozásért, később más ellenzéki pártokat szankcionált kisebb tételekkel a piaci ár alatti irodabérléseik miatt.

Erről fejtette ki véleményét a műsorban Böcskei Balázs. A következőket mondta:  

– Ez a gulyásmártonizmus újabb, legegyértelműbb megnyilvánulása. Egy dolog, amit biztosan megtanultak a hírfogyasztó magyar állampolgárok: az Állami Számvevőszékkel baj van. Megtanulták azt, hogy a DK-t, a Párbeszédet, az Együttet, az LMP-t egyelőre törvény feletti eszközökkel vagy a törvényt figyelmen kívül hagyva büntetik. Megtanulták azt is, hogy a Jobbik mögött ott van Simicska Lajos, így itt egy szürkezónás pártfinanszírozás van. Ezt a diskurzust kaptam karácsonyi ajándékba. Nekem ilyen szegény volt a karácsonyom.

Ehhez képest Gulyás Márton mit csinált?

Azt a diskurzust, amiről már van egy adott tudás, amit biztosan értenek az emberek, amennyire ezt szükséges érteni, akkor ő mind a médiát, mind a nyilvánosságot, mind a politikát újra és újra foglyul ejti. Tulajdonképpen politikai kifestőkönyvet csinál a politikai terekből úgy, hogy aztán nincsen a másik lépés megint megtervezve. Politikusok vannak, akikre kell szavaznia az ellenzéknek. Ezek a politikusok elindulnak a választáson, melózni fognak, jól vagy rosszul végezték az elmúlt 7-8 év munkáját, de azt nem lehet mondani, hogy az egzisztenciájuk egy részét ne tették volna bele azért, hogy az emberek támogassák őket. Ők lesznek rajta a szavazólapon.

Ehhez képest Gulyás Márton és baráti társasága nem az első és nem az utolsó akcióját csinálja úgy, hogy médiateret foglal be, miközben rá szavazni nem lehet.

– Ez egy provokáció, károkozás, ahogy a Balázs fogalmaz, akár az ellenzéki oldalnak is. Hogy ebből semmi előremutató nem következik, az egész biztos – veti közbe G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány stratégiai igazgatója.

És itt következett be a váratlan fordulat, Gajdics Ottó meglepő ajánlata.

– Balázs most nyert egy üveg bort tőlem. Ezért megérdemli!

És mi, nézők is megérdemeljük azt, hogy úgy vitatkozzanak a politikailag ellenérdekű felek, hogy abból ne a merő szembenállás, az öncélú acsarkodás, hanem lehetőleg mind nagyobb mértékben a levonható tanulságok kerekedjenek ki. Olyan tanulságok, amelyektől bölcsebb, okosabb lesz a néző, s egyáltalán nem mellesleg elegáns viselkedési- és vitakultúrával is gazdagodik.

Így az adás nemcsak a szavazófülkékbeli döntésekhez adhat használható iránymutatást, hanem a hétköznapok normális magatartásához is.

Ahogy az a televízióknak mindenkori alap feladatai közé tartozik.

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/47386/pics/lead_800x600.jpeg
Böcskei Balázs,Echo Tv,Egy üveg bor,egyetértés,Gajdics Ottó
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?