Blogolj!

Sikerült elkerülni a nyugdíjadót

Zajlik a nagy mocskolódás a magánnyugdíjpénztárak állítólag felélt 3000 milliárd forintos vagyonával kapcsolatban is. A 24.hu vasárnapi cikkében megkérdezte a pártokat a kormány 2010-es döntésével kapcsolatban, a válaszokban pedig kapott a kabinet hideget-meleget. Csak a lényeg nem derült ki belőlük. Az, hogy most működő, stabil nyugdíjrendszere van az országnak, a korábbi rendszer szerint pedig ma nyugdíjunk se lenne.

A valódi kérdés az, hogy 2010 előtt hová tűnt az emberek magánnyugdíj-pénztár megtakarításainak jó része, és hová tűnt a nyugdíjkassza harmada? A szociálliberális kormányok alatt az állami nyugdíjkasszát egyszerűen lecsapolták, a 2010-es kormányváltáskor már minden harmadik nyugdíj-forint hiányzott.

Emlékezhetünk, a Gyurcsány-Bajnai szövetség az emberek nyugdíj-megtakarításait külföldi érdekeltségű magánnyugdíjpénztáraknak adta, az állami nyugdíjkasszát kiürítette, a nyugdíjakat már csak IMF-hitelekből tudta fizetni. Ha a baloldalon múlik, akkor ma nyugdíj sincs, sőt – ahogy azt Korózs Lajos is beismerte –, ha rajtuk múlna, akkor nyugdíjadót fizettetnének a nyugdíjasokkal.

Ismeretes, hogy a baloldali kormányzás alatt a 2008-ban induló nyugdíjak összegét 8 százalékkal csökkentette, egy havi nyugdíjat vettek el az idősektől, a válság kellős közepén magukra hagyta a nyugdíjasokat. A Bajnai-kormány alatt 7 százalékkal csökkent a nyugdíjak reálértéke, elmaradt a nyugdíjkorrekció. Ha a Fidesz nem lépett volna közbe, ma havi 16 ezer forintos nyugdíjadót kellene fizetnie egy átlagnyugdíjasnak és összeomlott volna az állami nyugdíjrendszer. A Fidesz-kormány Európa számos országával szemben a válság ellenére is meg tudta őrizni a nyugdíjak vásárlóértékét, sőt növelni is tudta azok összegét: 3 millió ember kapott magasabb nyugdíjat.

Az ellenzék mocskolódása a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban annak beismerése, hogy ötletük sincs arra, mivel tehetnék jobbá az emberek életét egy esetleges számukra kedvező eredménnyel záruló választás után. Ezt példázza Korózs Lajos szánalmas feljelentése Orbán Viktorral szemben, akinek nyolc évvel a történtek után jutott eszébe, hogy valamit kéne tenni ezen a területen. Főképpen megrágalmazni a kormányfőt, s még véletlenül sem az világosult meg benne, hogy bocsánatot kérjenek korábbi súlyos károkat okozó magánnyugdíjpénztári rendszerük működtetéséért.

Az pedig külön sajnálatos, hogy médiumaik sem abban nyújtanak segítséget, hogy a valóságot bemutassák, hanem abban, hogy hangulatot keltsenek, s félrevezessék a társadalmat.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/47560/pics/lead_800x600.jpg
3000 milliárd forint,Gyurcsány-Bajnai szövetség,Korózs Lajos,magánnyugdíjpénztár,mocskolódás,Orbán Viktor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
LAJOS 2018-01-22 13:07:08
József!A magánnyugdíj intézményére a Horn-kormány alatt hoztak törvényt, amely az állami részt tejesen ki akarta vezetni a rendszerből - mármint a dolgozó munkabéréből közvetlenül levont részt - , azaz ezt nem Gyurcsányék intézték, qurták el!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?