Magyarok: „Ki a f*sz az a Charles Gati?”

A káröröm hangját véltem kihallani Charles Gati szerdai írását olvasva a Népszavában.

A Hillary Clinton köreihez tartozó ultraliberális, Washingtonban élő politikai elemző a Freedom House (FH) jelentéséről „sajnálkozott”, amely Magyarországot az Európai Unió legkevésbé demokratikus országának minősítette, a neki adományozott 72 ponttal. A káröröm azért kuncoghatott föl belőle, mert ez az általa nagyra tartott amerikai intézet is behúzott Orbánnak egy nagyot, ahogy ő tette még öt-hat évvel ezelőtt, a polgárháború lehetőségét felvetve arra az esetre, ha demokratikus úton nem lehetne leváltani Orbán Viktor kormányát. Hát nem lehetett és az ő erőszakos megoldást sugalló, gusztustalanul antidemokratikus felvetéséből sem lett hál’ Istennek semmi.  Ezért jött jól a Freedom House jelentése, amit Gáti kárörvendő lihegéssel a demokráciák melletti elfogult kiállásnak minősített. A régi rajzfilm szövege jut eszembe: „Van abba valami báj, / Hogyha kacag a máj, / Szárnyal a kedv, mint a kacsamadár.” Az ő olvasatában tehát Magyarország a legkevésbé demokratikus ország. Sőt még szerinte az sem, hiszen – ha 2014-ben nem sikerült – most ismét szárnyalhat a fantázia – akkor talán most lehet a polgárháború lehetőségével újból számolni. Hiszen az FH is megmondta, milyen demokrácia-deficites országról van szó.

Gáti mérhetetlen képmutatását jelzi, hogy anno odaírta a polgárháború felvetése után, hogy „Az ötödik lehetőség, amitől óva óvok, az egy polgárháború… Isten őrizz, hogy a helyzet idáig fajuljon.” Ha tényleg óv tőle, minek veti fel? Kinek akart vele ötleteket adni?

Gáti persze képmutatásból most is jelesre vizsgázott. Írásában kifogásolta Kovács Zoltán kormányszóvivő kommentárját a FH-jelentéssel kapcsolatban, aki elmondta a valóságot. Azt, hogy a Freedom House-t Soros pénzeli, s ezért kap a magyar kormány rossz osztályzatokat az intézettől. Szerinte azonban ez nincs így. Régen így volt, fizetett neki Soros, ma már nem. Ezért aztán Kovács Zoltán a magyar kormány mellett elfogult. Magyarán nem mond igazat.

Hogy milyen bizonyítékai vannak Charles Gatinak az állítása alátámasztására, nem tudom, mint ahogy nyilatkozatának hitelességéért is legfeljebb maga előtt kell helytállnia. Kovács Zoltán azonban nem önmagát, hanem a Magyar Kormányt, egész Magyarországot képviseli egy-egy szóvivői nyilatkozatában, amelyek mögött mind az a tudás ott van, amelyet a teljes kormányzati apparátus összegyűjtött számára az adott ügyben.

Hogy lehet egyáltalán egy lapon emlegetni a két véleményt? Hogy lehet hitelt adni egy olyan civil álláspontjának, aki nyilvánvalóan ellendrukkere az Orbán-kormánynak?

Aki ráadásul igyekszik rossz színben feltüntetni azt a Kovácsot, akivel washingtoni irodájában elbeszélgetett és „kifejezetten intelligens embernek” ismerte meg. Hozzátette: „…kétlem, hogy vitatná elfogultságát. Komoly arccal nem tudná azt mondani, hogy ő objektív, tárgyilagos, egyáltalán nem egyoldalú vagy részrehajló.”

Miért gondolja, kedves Charles Gati, hogy mások is gondolkodás nélkül hátba szúrják korábbi beszélgetőpartnerüket, ha érdekei úgy kívánják? Miért gondolja, hogy minden ember olyan, mint ön? Szélsőséges köpönyegforgató, aki úgy vízionál véres polgárháborút a kényelmes tengeren túli bőrfoteljéből, hogy közben „óva óv” tőle.

Az olyan ember, mint ön, két dolgot nem képes feltételezni: 1. Azt, hogy valaki rendszeresen igazat beszél! 2. Hogy valaki – a választók millióihoz hasonlóan – egyetért kormányával. Tárgyilagos tájékoztatása pontos ismeretekből fakad, nem kell komoly arcot magára erőltetnie ahhoz, hogy szavai valóságosnak hassanak, merthogy ipso facto azok.    

Az ön elfogultsága a Magyar Kormánnyal s különösen Orbán Viktorral szemben viszont többszörösen tetten érhető. Elegendő lenne csak a fenti véres lehetőségre utalni, de nem állhatom meg, hogy a decemberi – szintén a Népszavában – közreadott fake news-ából idézzek két sort, amelynek inkriminált részletét a szerkesztőség volt szíves öles betűkkel, címként kiemelni. A humorosnak szánt írás Trump elnök főtanácsadója és az amerikai elnök között zajlik. Így kezdődik: „Főtanácsadó: Elnök úr! A magyar miniszterelnök, egy bizonyos Viktor Orbán, a Fehér Ház meghívására számít. Donald J. Trump: Ki a f*sz az a Viktor Orbán?”

Hát ez az, kedves Gáti úr! Ilyet egy magára valamit adó hétköznapi ember nem mond – ehhez még gyerekszoba sem kell –, nemhogy egy magát nagyon is sokra tartó, Amerikába szakadt politikai elemző megengedhetné magának. Éppen ön az az ember, aki saját szavainak hitelességét minden megszólalásában porrá zúzza. Ezért aztán nem is jutnak el a magyar lelkekhez. Lehet, hogy liberális szerkesztőségekben kéjjel emelik címbe a fake news „humorizálását” – s közben kacag a máj –, a magyarok elsöprő többsége azonban ugyancsak fake news-sal válaszol rá önnek.

Azt kérdezik: „Ki a f*sz az a Charles Gati?”

https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/47666/pics/lead_800x600.jpg
Freedom House,Ki a f*sz az a Charles Gati?,Kovács Zoltán,Népszava
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?