Blogolj!

Az MSZP lekacagott tisztasága

Érdekes összefüggésre világított rá Kovács László, az MSZP egykori elnöke kedd reggeli, a ’180 perc’-nek adott rádióinterjújában. Nevezetesen arra, hogy az MSZP semmit nem tanult korábbi ostobaságaiból. Véletlenül se hagyott fel tisztátalan ügyeivel, amit akár olyan áron is képes védelmezni, hogy a sötétség érintettjét most is jelöltként indíthatja a választáson. Kockáztatva akár még a párt szavazatvesztését is.  

Legalábbis erre utal az az információ, hogy a szombathelyi MSZP fontolgatja a hárommilliárdos csalással gyanúsított Czeglédy Csaba képviselőjelöltként való elindítását. Sőt, az ügyvéd a választási listán is befutó helyre kerülhet. Régóta forog közszájon, hogy Czeglédy Gyurcsány „strómanja”, aki mögött az egyébként egymással komoly vitában álló baloldali pártok szó nélkül és erőteljesen összezárnak. A Magyar Idők információja szerint a szocik úgy próbálják eladni a választóknak Czeglédyt, mint a „fasizálódó Orbán rendszer üldözöttjét.” Hogy ezt a jobb sorsra – és képviselőjelöltre ­– érdemes helyi választók beveszik-e, nagy kérdés. Budai Gyula fideszes képviselő szerint az ügyben „nagy svindlinek kell lenni”, ellenkező esetben nem lenne ez a nagy támogatás.

Emlékezetes, Czeglédyt és társait azzal gyanúsítják, hogy összesen 3,3 milliárd személyi jövedelemadót és áfát nem fizettek be. Czeglédy cége, a Human Operator Zrt. diákokat közvetített ki különböző munkahelyekre és több ezer fiatalnak adós maradt a munkabérrel. Utóbb kiderült, hogy esetenként pártmunkára fogták a fiatalokat. Feladatuk volt például az aláírásgyűjtés és DK-s tüntetésekre való mozgósítás is.

Nem árt tudni, hogy a mentelmi jog a képviselőjelölteket is megilleti. Ez természetesen a folyamatban lévő ügyeket nem érinti. Czeglédyt újabb bűncselekményekkel csak akkor lehetne meggyanúsítani, ha a nyomozó hatóság kéri a mentelmi jog felfüggesztését. Kampányban a Nemzeti Választási Bizottságtól, megválasztása után az Országgyűléstől.

Kovács Lászlót meglepte a reggeli rádióműsorban a műsorvezetőtől éhgyomorra kapott friss hír, s egyáltalán nem volt boldog attól, hogy az MSZP gyanúsítottat tervez indítani a választáson. Kovács felidézte 2010-es párbeszédét az akkori pártelnökkel, Mesterházy Attilával. Akkor Kovács azt mondta, „aki korrupció vagy bármilyen más bűncselekmény gyanújába keveredik, annak a választástól függetlenül függesszük föl a párttagságát. Vagy ha azt nem is, de párton belüli pozíciójának a gyakorlását. Aztán ha jogerősen kiderül, hogy ártatlan, akkor helyezzük őt vissza. Ez nem talált nagy tetszésre, finoman szólva” – fogalmazott Kovács László. Hozzátette, „nem szabad vállalni azt, hogy akár ártatlanul meggyanúsított jelölt miatt is szavazatokat veszítsen a szocialista párt.”

Most látjuk, hogy de! Igenis, szabad vállalni! A szavazatok le vannak ejtve! Lehetett ilyet tenni 2010-ben, lehet 2018-ban is. Az MSZP-nél nincs új a Nap alatt. Disznóság annál inkább. Aktuálisan ugyanis egy többmilliárdos csalással gyanúsítottnak falaznak, akiből – az emlékezetes ’köteles beszéd’ megalkotói –  a fasizálódó Orbán kormány üldözöttjét is képesek lennének kifaragni, csakhogy mentsék az írhájukat.

Emlékezhetünk, Mesterházy Attilának 2010-ben is volt oka húznia a seggét hátsóját Kovács László felvetése miatt. Akkor a terézvárosi önkormányzati képviselő, korábbi alpolgármester Hatvani Csaba miatt állt a bál. A Fővárosi Törvényszék két Andrássy úti palota 2004-es eladása miatt hűtlen kezelésért ítélte első fokon letöltendő szabadságvesztésre. Hatvanit a terézvárosi képviselő-testület fel is szólította lemondásra, ehhez képest még most is ott olvasható a neve az önkormányzat honapján, noha azóta már két választáson is túl vagyunk.

Kovács Lászlón kívül azonban a jelek szerint más nem annyira finnyás az MSZP tisztaságára. Lehet, hogy ezt a pártállami gyakorlatot a rendszerváltozás utáni két évtizedben – az SZDSZ segítségével – még tovább lehetett folytatni, napjainkban azonban a kiszélesedett nyilvánosság ennek egyre inkább gátat szab.

Az ugyanis nem lehet igaz, hogy a baloldali választók szimpla pártérdekből e fölött is szemet hunynának. Annyira igénytelenek lennének, hogy szemükben minden disznóságot át lehet keresztelni ártatlanságra. Hogy be lehet nekik adni: amit látnak az nem bűn, hanem a „fasizálódó Orbán-rendszer üldözöttjének” alapvetően törvényes cselekedete, aki csupán koncepciós eljárás áldozata.

Ezt már a baloldali szavazók gyomra is egyre kevésbé veszi be. Ezért állhat talán a legfrissebb, januári közvéleménykutatás szerint a biztos pártválasztók körében az MSZP 9, a DK 8 százalékon. Ezért lehet Gyurcsány Ferenc messze a legelutasítottabb kormányfőjelölt.

Ady írja: „Szépség, tisztaság és igazság, / Lekacagott szavak, / Óh, bár haltam volna meg akkor, / Ha lekacagtalak.”

No komment.

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/47887/pics/lead_800x600.jpg
A szavazatok le vannak ejtve!,Czeglédy Csaba,Gyurcsány Ferenc,Kovács László,Mesterházy Attila,MSZP
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Ottó 2018-01-30 16:29:10
Gyurcsány diktál, nem vitás ! A " problémás" összeg viszont el van írva, nem 3,3 millió, hanem 3,3 milliárd Ft szja, Áfa nem lett megfizetve vagy elcsalva... Orbán meg üldözteti... Még szép !
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?