A forráséhes MSZP-nek kapóra jött Soros vádaskodása

Különös kalandba kezdett Tamás Ervin publicisztikája a 168 órában. A szerző következetesen azt fejtegeti, hogy igaza lehet Soros Györgynek, amikor arról nyilatkozik: Orbán megvásárolta az MSZP vezetőit és kémeket tart a feltörekvő kis pártokban, csak éppen Soros általánosításaival nem tud mit kezdeni.

Ha arra alapozza fejtegetését az egykori Népszabadság jeles publicistája, hogy mindenki magából indul ki, akkor talán még igaza is lehet. Tehát elképzelhető, hogy anno éppen az MSZP próbálkozott a fideszesek, KDNP-sek megvásárlásával, netán még kémeket is próbált küldeni soraikba. Ha viszont hozzávesszük, hogy ez egyáltalán nem sikerült a szociknak, akkor megint ott vagyunk, ahol a part szakad.

Az nyilvánvaló marhaság, hogy a Fidesz megvásárolhatta az MSZP vezetőit, hiszen maga Tamás Ervin írja, hogy a kormánypárt nyolc év alatt „kiszárította, szikesítette a plurális közélet talaját.” Tehát nemhogy dugipénzt juttatott volna nekik, hanem elzárta azokat a csapokat, ahonnan a szocikormányzás idején a párt és a holdudvara táplálkozhatott.

Ugyanakkor tény, hogy a parlamentbe jutott pártok komoly mértékű állami támogatásban részesülnek, amiből biztonságosan létezhetnek s demokratikusan végezhetik ellenzéki tevékenységüket. Nem szorulnak tehát arra, hogy bárki illegálisan további éltető zsannamannát csúsztasson a zsebükbe.

Persze, pénzből sosem elég, szokták mondani. Így aztán ha valami nem úgy megy, ahogy a hatalom- és forráséhes ellenzék elképzeli, magyarán csekély az esélyük a kormányváltásra, a régi csapok újbóli megnyitására, akkor elkezdődnek a kibúvókeresések. A Soros-féle megjegyzés által is kipattintott önfelmentősdi még jól is jöhetett a magyaroknak soha jót nem tevő, a nemzetet folyamatosan eláruló, gazdaságát a szakadék szélére taszító szocik számára. Ha ugyanis nekik érdekes módon valamiért (na vajon miért?) nincs akkora társadalmi támogatottságuk, amellyel ismét kormányrúdhoz kerülhetnek, akkor Soros György ujjával ugyan, de el lehet kezdeni a galád Fideszre mutogatni.

Valójában az MSZP nyámnyila reakciói is jól mutatják, hogy a Soros-nyilatkozat természetesen nem a Fideszről, hanem magáról Soros Györgyről szól, de ezt mégsem lehet nagydobra verni, mert nagyon hülyén venné ki magát. Ám mégis az a tény, hogy ő az, akinek a tenyeréből esznek az ellenzéki pártok. Ezt egy éve Kossuth téri meggondolatlanságában Lendvai Ildikó hál’ Istennek el is kottyantotta. Ha nem így lenne, akkor nem arról szólna a szocialisták válasza, hogy „butaságokat” beszél Soros, hanem keményen elküldenék a francba az amerikai spekulánst. Erre azonban nyilván nem kaphatók, mert tudják, az ember nem csinál oda, ahonnan eszik.

Tamás Ervin joggal beszél arról, hogy milyen jó lenne az árulókat fülön csípni, nevesíteni. Még akkor is, ha ők azért mentik az irhájukat, mert saját pártjuknak nincs akkora eltartóképessége, hogy akár egy rendes állást juttasson nekik. Aztán azonban a szerző – szépen fokozatosan – fölment mindenkit, aki kollaborál a hatalommal, szétteríti a felelősséget, mert mint mondja, „a rendszer csapdája éppen az, hogy akarva-akaratlanul ők is [nagyobb és kisebb ellenzéki pártok mindannyian] részeivé válnak a színjátéknak.”

A szerző szempontjából a dolgozat arra mindenesetre jó, hogy név nélkül bár, de gyalázni lehessen a Fideszt. Hogy alaptalanul, az persze nem számít. Ki lehet továbbá mondani, hogy személy szerint ugyan senki nem felelős a reménytelennek látszó választás előtti helyzetért, de úgy am blok – különböző mértékben ugyan –, mindenki benne van abban, hogy ez a sanyarú helyzet előállt. Abban, hogy a pártok vezetői inkább saját és tagjaik jövőjével foglalkoztak s meg sem próbálkoztak a társadalom számára vonzó üzenetet megfogalmazni, hogy esetleg a választásra meghódíthassák őket maguknak.

Mit lehet erre mondani?

  1. Az ellenzék éppen ezért nem is érdemel győzelmet.
  2. Ezért a magyarok egyáltalán nincsenek elkeseredve.
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/48139/pics/lead_800x600.jpg
butaságokat beszél,MSZP,Soros György,Tamás Ervin
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?