Vágó durván provokál a „kaftános-pajeszos” zsidókkal

Ha valaki önmagában csak az alábbi idézetet olvassa el, nem lehet egy percre sem kérdés számára, hogy antiszemita álláspontról van szó: „Ateistaként nem érdekel a zsidók és az I.ten (kiírva vagy kipontozva, nagy- vagy kisbetűvel, nekem édesmindegy) viszonya, nehezen viselem a kaftános-pajeszos-kalapos zsidók látványát, nem hatnak meg szertartásaik, és semmi közösséget nem érzek velük. És nem is akarok”.

Nem változtat az antiszemita minősítésen az sem, hogy szerzője Vágó István, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, az egykori műsorvezető, aki a Facebookon kelt ki Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija ellen, mert szerepelt a Fidesz–KDNP belvárosi egyéni képviselőjelöltje, Hollik István szórólapján. Köves ezt azzal indokolta, hogy Hollik István kereszténydemokrata politikus számára garanciát jelent arra, hogy „hitéleti és kulturális kiteljesedésünk minden szükséges segítséget megkapjon”. Vágó személye esetünkben azért fontos, mert a közösségi oldalán december óta olvasható véleményét, amelyet a napokban a Magyar Hírlap helyezett erősebb megvilágításba, a balliberális média teljes mértékben elhallgatta. Elhatárolódni meg végképp nem jutott eszébe. Holott, ha nem olyan valaki merészelt volna hasonlót állítani, mint Vágó, az antiszemita megbélyegzés felkent jogosultjainak egyike, akkor már az egész országban, sőt külföldön is úgy zengett volna az antiszemitizmus vádja, hogy leszakad az ég. S a vádat természetesen Magyarországra és az Orbán-kormányra igyekeztek volna ráaggatni, ahogy teszik azt naponta Sorossal kapcsolatban. Függetlenül attól, hogy a nyáron az izraeli miniszterelnök, Netanjahu jelentette ki: Magyarország élharcos az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

Joggal mondta ezt Netanjahu, hiszen a magyarok nem mondanak ilyet, a magyarok nem antiszemiták. Meggyőződésből nem azok! Emellett tisztában vannak vele, hogy vannak bizonyos kulturális, neveltetésbeli szabályok, talán még gyerekszoba sem kell hozzá, amelyeket tiszteletben kell tartani. Így nem minősítgetjük ízlésünk szerint a másik ember megjelenését, piknikus vagy leptoszom alkatát, szépségét vagy csúnyaságát, nem viccelődünk az esetleg különösnek hangzó nevekkel. Ez nem vallásosság vagy ateizmus kérdése, hanem szimpla, veleszületett intelligenciáé. Tudjuk a Bibliából, „Amit magadnak nem szeretnél, azt másnak se tedd.”

Vágó István – ki tudja miért – minderre fittyet hány. Olyan mindenek felett álló embernek képzeli magát, akinek bármi megengedett. Még az antiszemitizmus is. Az ATV-nek adott magyarázkodásában – „nem szánta antiszemitának a kijelentéseit” – közvetve maga is elismerte, hogy ezek bizony azok. Még ha nem is szánta annak azokat.

S az sem menti Vágó minősíthetetlen megnyilatkozását, hogy magát azért szeretné kiemelni az antiszemiták közül, mondván: aki „antiszemita felhangot vél felfedezni, annak igencsak gyürkőznie kell, hogy bizonyítson, tekintve, hogy édesanyám auschwitzi túlélő volt". Ez azonban így nem működik, Kedves István! Itt nem lehet azzal takarózni, hogy az édesanyja auschwitzi túlélő, Vágó pedig ateistaként nem híve a „túlhatott vallásosságnak”. Nincs kivétel.  

Magánemberként természetesen lehet ez az álláspontja, de mint egykori televíziós műsorvezetőként ismertté lett mai közszereplő politikusnak nem. Ez ugyanis a hétköznapi emberek számára nem más, mint szín tiszta provokáció. Az „Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek” latin mondás gúnyos, lenéző alkalmazása. Aki ezt olvassa a közösségi oldalán, az gyanútlanul úgy tekinthet az antiszemita szövegre, mintha az a normális közbeszéd része lehetne. Ez a fajta sunyi retorika alap lehet a megtévesztett olvasónak, hogy ő is leírhatja például a kaftános-pajeszos-kalapos zsidók utcán tapasztalt látványát. S noha ő egyáltalán nem antiszemita, de mivel nem áll a liberális kiválasztottak védelme alatt, így az antiszemita megbélyegzés felkent jogosultjai azonnal homlokára üthetik a kiközösítés egyezményes pecsétjét. Pedig nem csinált mást, csak „zsidózott”, mint Vágó, vagy hajdan – jaj, de sokszor – a Heti Hetesben Verebes vagy Kern.

Választási kampányban vagyunk. Ilyenkor természetes, hogy tovább emelkedik az alapjáraton is nagyon magas érzékenységi küszöb. Köves Slomó és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség működése az egyik legjobb példa arra, hogy milyen harmonikus is lehet a keresztény-zsidó együttélés. Olyan harmonikus, mint amilyen a honfitársak között valójában nap mint nap megvalósul.

Feltéve, hogy a magukat törvényen felülinek tekintő dékások egyike-másika nem jön elő a Vágó-féle aljas provokációkkal. S ez alól az sem adhat semmiféle felmentést, ha az édesanyja megjárta Auschwitzot. Sőt!   

2
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/48357/pics/lead_800x600.jpg
antiszemita,Demokratikus Koalíció,Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség,Köves Slomó,Netanjahu,Vágó István
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
éva 2018-02-11 09:40:17
Vágó István nem véletlen a pénzéhes DK-sok között van "O T T H O N" ! BARÁTJA, EGY
HAZUG TOLVAJNAK! Emlékezzünk! Az RTL Club nem volt képes annyi pénzt adni neki, amennyit ez a KAPZSI, TELHETETLEN, PÉNZIMÁDÓ SZERETETT VOLNA KAPNI, A " Legyen Ön is Milliomos " C S A K V Á L A S Z L E O L V A S Á S É R T kért!!!! Saját bevallása szerint (értékeljük ezt!), - Ő nem okos, csak OLVAS FEL, ILLETVE VÁLASZT EL!!!!!
Fiderikusz Sándor vette át a vetélkedő FEL,-ÉS BEOLVASÁSÁT!!!!!
Válaszolok
baviki69 2018-02-10 21:28:32
A valamikor igen tisztelt Vágót az sem érdekli, hogy nagyon sokunkat meg VágóPista sem érdekel már! Eljátszotta a becsületét már akkor, amikor még a vetélkedők vezetésekor vállalta a primitív celeb kérdések bevitelét, mintha azok az alapműveltséghez tartoznának! Ekkor indult meg a lejtőn! Folytatás: reklámok - szép pénzekért, stb. A vége meg landolás a csótány mellett...
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?