Czeglédy álma: rabosított képviselő lenni

Fotó: MTI / Bugány János

Azt mondja Dosztojevszkij, hogy „Egy társadalom civilizáltságának mértékét a rabokon lehet lemérni.” Nos, a Czeglédy-ügyre gondolva ezek alapján nyugodtan kijelenthetjük, keresni se lehetne civilizáltabb társadalmat a magyarnál. Éppen a friss hírek között látott napvilágot, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba ügyvéd ellen már kilenc iskolaszövetkezet ügyében, mintegy 6,3 milliárd forintos vagyoni hátrány okozása miatt folyik eljárás. Csak emlékeztetőül, Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.) S ez a nagyszerű ember nemhogy a védekezésén gondolkodna, mint minden normális magyar rab, aki nehezen viseli a fogva tartást, hanem politikai hirdetésével bombázza a nyugat-magyarországi hír olvasókat.

Czeglédy ugyanis indulni szeretne az április országgyűlési képviselői választásokon, s a most startoló aláírásgyűjtés során arra bíztatja a potenciális szavazóit, hogy segítség őt a képviselőjelöltséghez a szükséges 500 aláírás megadásával.

Nem, Kedves Olvasó, ez nem az ŐrültekHáza.hu tudósítása! Ez maga a realitás, a szocialista-DK-s lélek rögvalósága. Igaz, most átmenetileg Czeglédy felfüggesztette a pártokhoz való kötödését; azért nem indul baloldali színekben, mert meg akarja kímélni pártcsaládját a támadásoktól. A 24.hu írt arról, hogy az ATV.hu bukkant rá a nyugat.hu oldalán Czeglédy politikai hirdetésére. Ha azt hiszik, hogy ebben egy rabruhába öltözött, gyűrött arcú, fogatlan pofa eseng a választók jóindulatáért, nagyon tévednek. Itt egy vakítóan fehér fogsorú, mosolygós, jól fésült snájdig úriember jelentkezik, aki a hirdetésben sem akarja elhallgatni, hogy börtönben tartják fogva. (Mondjuk ezt nehéz is lenne.)

Mindemellett ebben a helyzetben is van képe vádaskodni, ha tetszik, kampányolni. Ilyeneket mond, hogy „Családomtól elragadva, itt tart fogságban az a korrupt hatalom, amelynek az elmúlt években rengeteg borsot törtem az orra alá, és amely hatalom bűncselekmény elkövetésétől sem riad vissza, hogy elhallgattassa az ellenzéki hangokat.” (…) „Arra hivatkoznak, hogy megszöknék, ezért kell engem fogva tartani, de ezt senki nem gondolhatja komolyan. Valójában félnek tőlem.”

Ugye Önök szerint is igaza, van Dosztojevszkijnek. Az a társadalom, amelyikben egy rab politikai hirdetésben kelletheti magát a választóknak, az bizony nagyon is civilizált. Mindet megtesz az emberi jogok, a jogállam, a demokrácia kiteljesítése érdekében. Egyik barátom nem fogalmaz igazán irodalmian, de az ő véleménye is fontos: „Mit képzel mi ez, Monopoly? ’Ingyen szabadulsz a börtönből kártya’? Besz@rok!” Szóval – ahogy mondani szokták – kinek a pap, kinek a papné.

Persze, ha valakinek az fordul meg a fejében, hogy Czeglédy a mentelmi jog révén a képviselőjelöltséggel akar megszabadulni a rabélettől, az nem jár messze a valóságtól. Ugyanis szerencsés esetben van erre lehetőség. Czeglédyé azonban – a mi szerencsénkre – nem ez az eset. A jogszabály szerint ugyanis a mentelmi jog a képviselőjelölteket is megilleti. Ez azonban a folyamatban lévő ügyeket nem érinti. Czeglédyre tehát csak újabb bűncselekmény elkövetése esetén vonatkozna a szabály, feltéve, ha addigra összegyűjtené a szükséges aláírásokat és hivatalosan is képviselőjelöltté válna. Ilyenkor újabb bűncselekményekkel csak akkor lehetne meggyanúsítható, ha a nyomozó hatóság kéri a mentelmi jog felfüggesztését. Kampányban a Nemzeti Választási Bizottságtól, megválasztása után az Országgyűléstől.

Ezt az esetet azonban ne latolgassuk tovább. Hagyjuk a dagadt ruhát másra, Czeglédyt pedig az igazságszolgáltatásra.

3
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/48724/pics/lead_800x600.jpg
Czeglédy Csaba,Dosztojevszkíj,rabosított képviselő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
Éva válasza: Szathmari bejegyzésére 2018-02-19 20:26:35
Az általa foglalkoztatott diákok, nyugdíjasok ki nem fizetett bérét közpénzből -az Önéből is- fizette ki a kormány. Czeglédy barátai miért nem dobták össze a pénzt, ha ártatlannak tartják?
Válaszolok
Hát, így van ez 2018-02-18 17:06:04
Az előzetesben lévő Czeglédy, mint országgyűlési képviselőjelölt, ez egy vicc, meg az is, hogy akad olyan, aki ezt az egész gyalázatot még támogatni is tudná !!!!
Véleményem szerint az egésznek kizárólag az a háttere, hogy az ügyvédje valami ügyeskedő trükkel megpróbálja kihozni a "csurmából".
Magyarország legnagyobb tragédiája az, hogy még a kommunistákból is csak a legalja jutott nekünk.
Válaszolok
Szathmari 2018-02-18 06:54:16
Az ártatlanság vélelme még erre a politikusra is vonatkozik.Ön milyen hírforrásokból tájékozódik , honnan tudja a 6 milliárdos károkozást? Már mindent tényként ír le, amikor még csak vizsgálják az ügyet. Írásaiban csak fikázni tudja , jó lenne ha más képviselők bűnügyeiről is írna pár szót ( kormánypárti ). A többi írása is vérlázító, csak fröcsög , szítja az indulatokat. Az utolsó mondatával még egyet is értenék, ha Mo.-on volna pártatlan igazságszolgáltatás.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?