Demeter Márta megzavarodott: gyöngytyúk, a cső és a lyuk

Demeter Márta LMP-s politikus a választási kampány tébolyult forgatagában fölfedezte a csőben a lyukat. Rálelt a nagy igazságra, hogy a kórházban gyógyítják a betegeket, amit aztán sajtótájékoztatón azonnal közkinccsé is tett, ’Hadd gyűljön végre a szavazó’ jeligére. Mondandóját megspékelte ugyan olyan szakszavakkal, mint a CT/MR berendezések cseréje s az akörüli – szerinte – ilyen-olyan anomália, a lényeg azonban lényeg maradt.

A Bajcsy Kórházban, merthogy róla van szó, eddig is gyógyították a betegeket, ahogy most is teszik, s gyógyítani fogják a jövőben is. Jelenleg annyi a változás, hogy korszerűbbre cserélik a 10 éve szolgáló CT/MR berendezéseket, s az épület átépítése idejére – kb. nyolc hét – kamionba épített mobil CT-vel oldják meg a fekvő betegeik vizsgálatát.

Igaz, a betegágyakat nem tudják közvetlenül betolni a kamionba, ezért a megszokottnál keskenyebb hordágyon kell a vizsgálatra várókat feltolni a CT-berendezéshez vezető rámpán. Ez a munka minőségét azonban egyáltalán nem zavarja. Április közepére azonban, amikorra elkészül az új CT/MR központ, ez az átmeneti állapot is megszűnik, s folytatódik a kórházi beteggyógyítás megszokott medrében, csak éppen a ma legkorszerűbb, csúcskategóriás berendezések használatával.

Ez a történet lényege, erre csapott le Demeter Márta, mint gyöngytyúk a meleg orrváladékra, hogy fogást találjon a kormányon.

De pechére nem talált, sőt! Botránykutató megszállottságával elérte, hogy a kórházvezetés gyors és szakszerű eljárását, az orvostársadalom példás összefogását is be kelljen mutatni az ügy kapcsán, amely egyébként a normális munkafolyamat része, nyilvánosság előtt éppen ezért szóba se került volna.

Demeter nehezményezte például, hogy a betegágyakkal ebben a csapadékos, hideg időben a kórházudvaron keresztül lehet megközelíteni a mobil CT-t. Alaposabb felkészülés vagy egyszerűen a jószándék megléte esetén az LMP-s politikus számára is kiderülhetett volna, a CT/MR vizsgálatok a Bajcsy Kórházban eddig is különálló épületben folytak, a kamion pedig most odaállt ezen épület mellé. A betegek helyszínre érkeztetésében tehát semmi nem változott. Az ő érdekükben most még egy sátrat is emelnek a kamion fölé, de ez a kezdetektől megvalósuló szabadtéri odaszállításon – húsz méter hosszú az út – semmit sem változtat. Ahogy április után is ez a rendszer folytatódik, hiszen az eddigi épületbe építik be az új berendezéseket.

Kifogásolta Demeter Márta azt is, hogy Fidesz-közeli cég nyerte a közbeszerzési pályázatot. Erre meg az a felelet, hogy a volt szolgáltató nem is indult a pályázaton, a kórház pedig ősszel teljesen szabályos, nyílt közbeszerzési eljárást bonyolított le, amelyet minden hatóság szabályosnak ítélt.

Akkor? Akkor mi a baj, tessék mondani? Nyerhetett volna akár MSZP-közeli cég is, ha veszi a fáradságot és legalább elindul a pályázaton. Akár a 2008-as, Gyurcsány-időkben, amikor a jelenlegi szolgáltató nyert. Hiszen nem a cég a fontos, hanem az, hogy a betegek járjanak a legjobban.

S most ez lesz a helyzet.

Nemcsak azért, mert áprilistól csúcskategóriás, 128 szeletes CT- és MR-berendezés áll munkába, hanem pénzügyileg is. A szerződése lejártával január 31-én leköszönt szolgáltató ugyanis a radiológia üzemeltetéséből a kórházhoz érkező teljes bevételt megkapta. Az új szolgáltató évente 120 millió forintos bevétellel számolhat, ám ennek az összegnek a negyede a Bajcsy Kórháznál marad, s ez a pénz is a betegellátás színvonalát javítja.

Ha már Demeter Márta szavazóvadászata kikényszerítette, akkor azért szóljunk a további pozitívumokról is.

Például arról, hogy az ideiglenesen telepített CT-vel Magyarországon elsőként valósították meg azt a Nyugat-Európában bevett módszert, hogy a kórház új radiológiai központjának kialakításáig mobil berendezés üzemel. Azt pedig különösen nagy örömmel lehetett nyugtázni, hogy a magyar radiológusok teljes közössége összefogott, hogy zavartalanul biztosítsák a képalkotó diagnosztikai ellátást, amíg a telepítés megvalósul. A betegek életét tehát egyáltalán nem sodorhatja veszélybe a diagnosztikai vizsgálat minősége, így egyáltalán nem viheti félre a további kezeléseket, ahogy azt Demeter Márta vízionálja.

Éppen az okozhat ilyen egészségügyi kockázatokat, hogy Demeter Márta egyáltalán nem bizonyított „üzleti szempontok” miatt veri félre a harangokat, félelmet ébresztve – na, kikben? Természetesen a betegekben! S kinek az érdekében? A saját kicsinyes pártpolitikai érdekében! Hogy akár a betegek miatta esetleg rosszabbá váló közérzete révén talán több szavazó voksolhasson rájuk április 8-án.

Egyébként a Kórház az elmúlt három hétben több, mint 300 beteget vizsgált meg a mobilrendszer segítségével, minden zökkenő nélkül.

Ez az igazi mérce, nem pedig Demeter Márta gátlástalan útonállása, minden eszközt – még kiszolgáltatott emberek érdekeit is – megragadó betegesen aljas politikai zavarkeltése!

1
https://leander.blogstar.hu/./pages/leander/contents/blog/49050/pics/lead_800x600.jpg
Bajcsy Kórház,csúcstechnika,CT/MR,Demeter Márta
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-02-25 16:03:57
Ezeknek a kommunista ivadékoknak teljesen mindegy, csak ordibálhassanak, mocskolódhassanak.
Ezeknek, a tények soha nem homályosították el az éleslátásukat. Így születtek !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?